Chystáte dětskou oslavu? Vytáhněte fígle z rukávu a připravte svým ratolestem dobroty, ze kterých si samy vykouzlí jedinečné menu.
Získejte pozornost dětí a čas pro sebe tím, že jim na stůl dáte popcorn, křupky a bobulovité ovoce, jako jsou borůvky nebo maliny. Do jehel navlékněte barevnou nit a na konec navlečte některou z dobrot. Starší děti pak mohou samy navlékat, menším pomozte nebo jim dejte do ruky špejle. Vytvoří si barevné špízy, ze kterých se snadno ujídá. A vy si mezitím můžete připravit suroviny na finger foods neboli jídla, která lze jíst rukama. K těmto účelům se hodí jakékoli ovoce a zelenina, především okurka, mrkev nebo třeba kedlubna. Děti zcela jistě ocení také domácí hranolky nebo oblíbený wrap.
Kuřecí wrap se zeleninou
Příprava: 30 minut
4 porce:
- 400 g kuřecích prsních řízků
- sůl a pepř
- olej na smažení
- 4 tortilly
- 1 menší ledový salát
- 150 g cherry rajčátek
- 150 g zakysané smetany
Omyté a osušené kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte, opepřete a dozlatova orestujte na oleji. Tortilly zabalte po jedné do alobalu a nahřejte při teplotě asi 100 °C v troubě. Omytý ledový salát natrhejte na menší kousky.
Cherry rajčátka omyjte a podle potřeby rozpulte. Zakysanou smetanu přendejte do misek. Dětem pak vše vyskládejte na talíře na stůl. Nechte je, ať si tvoří vlastní tortilly. Ty společně přeložte a zabalte do ubrousku.
Náš TIP: Tortilly můžete připravit i nasladko. Stačí vám k tomu měkký tvaroh, sezonní ovoce a trocha vanilkového cukru.
Čevapčiči se salátem
Příprava: 20 minut
4 porce:
- 400 g kvalitního mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- 1 vejce
- 2 lžíce jemného kečupu
- 2 jarní cibulky
- 4 lžíce strouhanky
- olej na smažení
- 1 menší ledový salát
- sůl a pepř
Mleté maso smíchejte s vejcem, kečupem a nasekanou jarní cibulkou. Dochuťte a vmíchejte strouhanku. Ze směsi tvořte šišky a opečte je dozlatova na trošce oleje. Nechte vychladnout a poté napíchněte na špejle. Podávejte na ledovém salátu.
Náš TIP: Z mletého masa můžete vytvořit i klasické placky a podávat je v housce jako hamburger.
Letní bowle
Příprava: 15 minut
8 porcí:
- 16 jahod
- 16 kuliček hroznového vína
- 4 blumy
- 1 jablko
- 1/4 menšího melounu
- 1/4 ananasu
- 20 ml ovocného sirupu
- 1 l sodovky
Omyté ovoce nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy, zalijte ovocným sirupem a sodovkou, případně vodou. Podávejte nebo nechte v ledničce vychladit.



Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.