Zdroj: Martina Machová

Zdroj: Martina Machová

 Zdroj: Martina Machová
 Zdroj: Martina Machová
 Zdroj: Martina Machová
 Zdroj: Martina Machová
17
Fotogalerie

Zapomenuté prázdninové destinace: Spreewald, Rujána, Usedom i Polské pobřeží

Také jste v dětství jezdili k Baltu? Nebo na podnikovou rekreaci do východoněmeckého Spreewaldu, na romantický ostrov Rujána či Usedom? Proč stále jezdit jen na jih? Pojeďme k Baltu, pojeďme na sever!

U našich severních sousedů; v Polsku i v Německu potkáte o prázdninách jen hrstku Čechů, a to ještě tehdy, budete-li mít štěstí. Kdo má rád trochu netradiční dovolené, a navíc nebaží pouze po povalování na pláži, bude se mu na blízkém severu líbit. Ve Spreewaldu si budou libovat zvláště cyklisté a nenároční vodáci. Rujána a Usedom nadchne milovníky toulek po pobřeží i dobrodružné cykloturisty. Polské pobřeží mile překvapí milovníky pláží a kupodivu i rybí gurmány, kteří si rádi dají čerstvou rybu z udírny u moře nebo z nedalekého jezera, kterých je v Polsku opravdu požehnaně. Chladnější avšak na mnoha místech překvapivě čistý Balt s pěknými pískovými plážemi má zkrátka své kouzlo.

Spreewald: Na kole i na vodě s jednou mapou

Spreewald je lesnatá oblast ležící asi 100 km jihovýchodně od Berlína. Cesta z Prahy do Spreewaldu čítá pouhých 270 km, z velké části po dálnici. Čím je Spreewald (oblast Dolní Lužice) unikátní? Především hustou sítí přírodních i umělých zavlažovacích kanálů, kterými můžete velmi klidnou vodní hladinou klouzat na půjčených i vlastních lodích. Naprosto ideální kombinací aktivit je poznávací cykloturistika a lehká vodní turistika. Nicméně vás zde čeká nejen hustá síť rovinatých cyklostezek (připomínajících například ty na Třeboňsku) a půvabné vodní cesty, ale také rázovitá vesnická architektura, pěkná městečka, vyhlášené spreewaldské okurky a skvělé pšeničné pivo (pro odvážné s malinovým nebo mařinkovým sirupem)!

NÁŠ TIP: Nezapomeňte navštívit pěkné městečko Burg i větší Lübbenau a určitě vyrazte na okružní cyklojízdu po rovinaté Gurkenradweg. Turistickou mapu si klidně kupte až na místě, bude vám stačit jedna na kolo i loď – ano, i na lodi se zde jezdí výletní okruhy!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Rujána: Křídové útesy i čisté pláže

Největší východoněmecký ostrov Rujána (Rügen, Rána) byla ve starověku významným náboženským centrem, jehož nejvýznamnějším místem zasvěceným bohu Svantovítovi byl mys Arkona. (Nyní zde stojí dva starobylé kamenné majáky.) Na Rujánu se z pevniny dostanete velmi jednoduše, silnice totiž vede po 2,5 km dlouhé hrázi. Pokud je pěkné počasí, můžete si dosyta užít pěkných pláží a koupaní v mírně slaném Baltu, ostrov je zajímavý i pro vyznavače cyklistiky a turistiky. Úžasné jsou bukové lesy a hlavně majestátné křídové útesy v národním parku Jasmund, zvláště proslulý Königstuhl.

NÁŠ TIP: Rozhodně doporučujeme navštívit nejen mys Arkona a oba majáky, ale také nedalekou malebnou rybářskou vesničku Vitt. V případě, že se chcete vyhnout turistům, zavítejte na Arkonu v podvečer.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Usedom: Zapomenutý prázdninový ráj

Zatímco ostrov Rujánu má nejeden našinec v povědomí, ostrov Usedom (polsky Uznojem), který najdete na hranici Polska a Německa, zná už málokdo. A to i přesto, že tam někteří naši rodiče a prarodiče jezdívali na dovolenou. Z Polska se na Usedom dostanete kratičkým bezplatným trajektem (cca. 3 minuty), z Německa po delším mostě. Usedom vám podobně jako Rujána nabídne na turisty orientovaná přímořská městečka, 42 km pískových pláží (poloprázdné až prázdné jsou pláže dále od měst) a 150 km cyklostezek. V některých místech jsou pláže i v délce několika kilometrů lemované pásem pěkného borového lesa. Mnohé z nich jsou podobně jako na Rujáně nudistické.

NÁŠ TIP: Pokud budete chtít potěšit své mužské protějšky, zajeďte do ospalého městečka Peenemünde, kde si můžete prohlédnout (a osahat) starou ruskou ponorku. Na Usedomu doporučujeme využít místní železnici, a to nejen k přepravě turistů, ale i jejich kol!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Polské pobřeží: Pláže, borůvky, tak trochu pouťová městečka a krásná Helská kosa

Pobřeží Baltu u našich severních slovanských sousedů je velmi dlouhé a rozmanité. Vesnička a města působí někdy trochu „pouťově“, ale: „Jiný kraj, jiný mrav!“ a poznávání zkrátka patří k cestování. V případě, že to k polskému Baltu vezmete přes Německo, kupříkladu přes Rujánu a Usedom, zastavte se cestou ve Wolinském národním parku, pěkné je pobřeží u Mrzezyna, kde si v borových lesích nejdřív zaskočíte na borůvky a pak hned na pláž. Dál na východ se vám možná bude líbit ve Sloviňském národním parku, za nákupy a zážitky se zastavte trojměstí Gdaňsk, Gdyně a Sopoty. Východnímu pobřeží polského Baltu dominuje turisty oblíbená Helská kosa, 35 km dlouhý a maximálně 3 km široký poloostrov ve tvaru kosy s kilometry bílých pláží a čistým mořem. Středem poloostrova vede železnice.

NÁŠ TIP: Nenechte se obalamutit hrůzostrašnými zprávami o kvalitě polských potravin, v Polsku se najíte skvěle! Při pobřeží můžete každý den večeřet rybu, buď z udírny, nebo smaženou z bufetu. Velmi doporučujeme skvělé polské zelné saláty, čerstvé gofry (velké vafle s ovocem a šlehačkou), zapěkanku (zapečená bageta s houbami a sýrem) a sernik (desert s tvarohem na mnoho způsobů). Jen klasických restaurací tu moc nenajdete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud