Zapomínání jmen hned po vzájemném představení je naprosto přirozené | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zapomínání jmen hned po vzájemném představení je naprosto přirozené

Většina lidí zažila tu nepříjemnou a trapnou situaci, kdy po vzájemném představení s cizí osobou ihned zapomněla na její jméno. A čím více představování, tím je situace horší. Přesto druhý den si mnohá jména člověk dokáže vybavit. Tento proces je podle britských neurologů normální a je pozorovatelný už u primitivnějších zvířat. Vyplývá z přirozené vlastnosti mozku a je nezbytný pro konsolidaci dlouhodobé paměti.

„Vědci se dlouho podivovali nad tím, proč mozek vykazuje takové výpadky paměti. My jsme prokázali, že výpady v paměti se kryjí s periodami, kdy je konsolidace paměti náchylná k narušení zvenčí mimo tuto paměťovou síť. Změny v molekulárním utváření cest stojící za touto konsolidací jsou zodpovědné za periody nespolehlivosti,“ tvrdí doktorka Ildiko Kemenesová z University of Sussex.

Utváření záznamu v paměti je náročné na velké množství energie. Mozek se tak rozhoduje, jestli energii vynaložit, či nikoliv, aby se nepřehltil. Výsledky tohoto procesu jsou ale společensky někdy dost nepříjemné, vedou k zrudnutí a pocitům trapnosti. Zvlášť, když si jméno nepamatujeme pár minut poté, co jsme byli představeni.

Doporučujeme

Články odjinud