Zapovězené i milované přílohy: Je nutné je při hubnutí opravdu vynechávat? | Foto: iStock

Foto: iStock

Zapovězené i milované přílohy: Je nutné je při hubnutí opravdu vynechávat?

Je pro efektivní hubnutí nutné vypustit ze stravy brambory, těstoviny, rýži, pečivo i další přílohy na bázi sacharidů? Zjistěte, jak je to se zdravým režimem doopravdy.

Sacharidy potřebujeme

Těstoviny, rýže, brambory, kuskus, noky, pečivo, bulgur a další přílohové potraviny mají ve zdravém jídelníčku nezastupitelné místo. Jsou bohatým a pro organismus snadno dostupným zdrojem polysacharidů, které slouží jako rychlý zdroj energie. V řadě příloh je obsažena také vláknina, která je naprosto nezbytná pro dobré zažívání a zdravou střevní mikroflóru. „Kondice“ a rovnováha přátelských bakterií je pro celkové zdraví jedince nesmírně důležitá.

Jak si vybrat správnou přílohu ke každému jídlu? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 9

Nezbytná je vláknina

Potřebnou a důležitou vlákninu neobsahují jen celozrnné či celozrnnými složkami obohacené přílohy, zcela přirozeně je obsažena i v bramborách nebo třeba batátech. Mnohé přílohy jsou též skvělým zdrojem bílkovin. Obiloviny jich obsahují v průměru 10 až 13 % a poněkud opomíjené luštěniny okolo 25 %. Dobře zvolené a dávkované přílohy jsou pro tělo přínosné a prospěšné. Co se stane, když je při dietě zcela vynecháme?

Pokračování 3 / 9

Jak se hubne bez příloh?

Pokud z jídelníčku vypustíme přílohy, zcela jistě zhubneme. Jenže lze tento stravovací model praktikovat doživotně? Protože jen tak se po návratu k běžnému jídelníčku vyhneme opětovnému získání ztracených kilogramů. Lidské tělo má sacharidy zkrátka rádo a je k jejich využívání evolučně nastaveno. Ostatně každý národ má svůj tradičně preferovaný zdroj sacharidů, který bývá základem stravy. Někde je to pšenice a z ní vyrobené těstoviny či pečivo, jinde „slouží“ podobným způsobem rýže nebo kukuřice, brambory, maniok, proso a podobně – jednoduše to, co je v dané zemi tradiční.  

Není neobvyklé, že při nízkosacharidové dietě míváme sny o rohlíku a kusu chleba, i když se jimi běžně nijak nepřecpáváme. Řada odborníků na výživu popisuje situaci, kdy jejich klient při vynechávání příloh bojuje s neodolatelnou chutí na sladké. Jeho tělo prostě lační po sacharidech v té nejdostupnější formě anebo situaci kompenzuje většími porcemi jídla. Přílohy není nutné vynechat, ale pečlivě si je vybírat, vhodně upravovat i dávkovat či různě „nastavovat“ zeleninou.

Pokračování 4 / 9

Které přílohy do diet rozhodně nepatří?

Samozřejmě je nutné se vyhnout přílohám smaženým a fritovaným. Pokud si chcete čas od času dopřát hranolky, je lepší si připravit domácí, přímo z brambor a upéci je v troubě. Stačí jen pečicí papír a trocha oleje. Když k domácím hranolkům přidáte ještě kusy dobře okořeněné mrkve, papriky či cibule, rozhodně nebudete zklamaní.

Mnoho jídel má zdravější, avšak neméně chutné varianty. Vše celozrnné je pochopitelně vhodnější, avšak ani kvalitní bílé pečivo a těstoviny nemusíte úplně odepsat, jen je vhodné k nim servírovat i zeleninu (vláknina). Nejen v přílohách se ale vyplatí si hlídat skryté tuky, například ve šťouchaných bramborách tuk ze smažené cibulky, slaninu a podobně.

Pokračování 5 / 9

Odlehčené přílohy

„Odlehčené přílohy“ jsou populární. Část brambor v bramborové kaši lze nahradit dýní, brokolicí či mrkví. Šťouchané brambory můžeme promíchat s nadrobno podušenou zeleninou – mrkví, pórkem, hráškem, paprikou. Podobně jako se nastavují šťouchané brambory zeleninou, lze stejně nastavit i kuskus, bulgur nebo rýži. Zelenina dodá vlákninu, vitaminy a minerály a díky velkému obsahu vody a nulové přítomnosti tuků jídlo odlehčí, ale jeho množství však neubere. Skvělé jsou také odlehčené, avšak velmi syté bramborové nočky se špenátovým nebo dýňovým pyré.

Pokračování 6 / 9

Ani oblíbených knedlíků se vzdávat nemusíte

Avšak ani na občasný knedlíček na talíři nemusíme při dietě zapomenout! Zdravější variantu s vysokým obsahem vlákniny může představovat celozrnný knedlík nebo knedlíky s ovesnými vločkami. Takový knedlík není sice nadýchaný, ale kdo má rád knedlíky spíše tužší, bude velmi spokojený. Co se týče kalorií, nebude na tom knedlík s vysokým obsahem vlákniny výrazně lépe než tradiční výrobek, ale díky nižšímu glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny déle zasytí a pocit hladu se dostaví později.

Pokračování 7 / 9

Ochutnejte Inky milovanou quinou nebo jáhly

Quinoa připomíná kuskus, nejde však o těstovinu ani obilninu, ale o semínka merlíku chilského. Inky milovaná quinoa se řadí mezi superpotraviny, obsahuje velké množství plnohodnotných bílkovin, čímž je v rostlinné říši poměrně unikátní. Pyšní se také řadou vitaminů, minerálních látek a je přirozeně bezlepková. Quinou používáme podobně jako kuskus, rýži nebo jako zavářku do polévek.

Jáhly, přesněji loupané proso, jsou tradiční staročeskou potravinou. Z jáhel se připravovaly moučníky (jáhelník), jedly se naslano i nasladko. Jsou tedy nesmírně variabilní přílohou. Jáhly vzhledem připomínají kuskus, na rozdíl od něj jsou ale bezlepkové a disponují vysokým obsahem bílkovin a vlákniny.

Pokračování 8 / 9

Luštěniny nad zlato

Luštěniny a luštěninové kaše jsou dnes poněkud opomíjenou přílohou plnou bílkovin, sacharidů a vlákniny. Kaši lze připravit z hrachu a cizrny, jako příloha je báječná i čočka, které je nepřeberné množství druhů. Luštěninové těstoviny jsou zajímavou a zdravou alternativou klasických těstovin. Na rozdíl od pšeničných těstovin však neobsahují lepek, mají méně sacharidů i kalorií a mnohem více bílkovin. U nás je běžně seženete v některých supermarketech. Vyrábí se kupříkladu z červené čočky a cizrny.

Pokračování 9 / 9

Sladké brambory jsou v kurzu

Batáty neboli sladké brambory jsou in! Proč jimi tedy občas nezpestřit talíř? Batáty mají velmi podobné nutriční složení jako brambory. Nicméně jich obvykle sníme méně, chutnají nám, ale přece jen jsou v našich končinách považovány ještě stále za exotické plodiny. Oproti bramborám mají batáty velmi vysoký obsah provitaminu A, což z nich dělá velice zdravou přílohu.

Doporučujeme

Články odjinud