Zařaďte si na jídelníček smích

Zařaďte si na jídelníček smích

Hladina cukru v krvi, která stoupá po každém jídle, se může měnit v závislosti na podmínkách, za jakých jídlo konzumujeme. Vědci z univerzity v japonské Tsukubě, kteří zkoumali několik desítek osob trpících diabetem druhého typu, zjistili, že hladinu cukru v krvi může kladně ovlivnit smích a dobrá nálada.

Dobrovolníci, diabetici i kontrolní skupina zdravých lidí, dostávali po určitou dobu stejnou stravu, ale za velmi rozdílných podmínek. Zatímco jedna skupina byla nucena jíst během uměle vytvořené, patřičně nudné "konference" a byla vystavena i mírnému nepohodlí, druhá, "šťastná" skupina, sledovala při jídle vystoupení oblíbených komiků a jak všichni zúčastnění prohlašovali, dobře se bavili a smáli. Obě tyto polohy vědci v nepravidelných intervalech střídali a žádný z dobrovolníků předem netušil, do které skupiny bude kdy zařazen.

Výsledky měření jednoznačně prokázaly, že glykémie, neboli hladina cukru v krvi, byla nižší u skupiny "šťastné", a to jak u diabetiků, tak osob zdravých.

Autorka a organizátorka pokusu, diabetoložka Keiko Hiashi, se domnívá, že výsledky souvisejí s hormony, které tak či onak mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi. Je známo, že stresový hormon kortizol působí jednoznačně negativně. Ty pozitivní jsou zatím předmětem dalšího výzkumu, ale dobrou náladu a smích lze bez rizika "užívat" i preventivně. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud