Zařaďte si na jídelníček smích

10. 7. 2003
Zařaďte si na jídelníček smích
Hladina cukru v krvi, která stoupá po každém jídle, se může měnit v závislosti na podmínkách, za jakých jídlo konzumujeme. Vědci z univerzity v japonské Tsukubě, kteří zkoumali několik desítek osob trpících diabetem druhého typu, zjistili, že hladinu cukru v krvi může kladně ovlivnit smích a dobrá nálada.

Dobrovolníci, diabetici i kontrolní skupina zdravých lidí, dostávali po určitou dobu stejnou stravu, ale za velmi rozdílných podmínek. Zatímco jedna skupina byla nucena jíst během uměle vytvořené, patřičně nudné "konference" a byla vystavena i mírnému nepohodlí, druhá, "šťastná" skupina, sledovala při jídle vystoupení oblíbených komiků a jak všichni zúčastnění prohlašovali, dobře se bavili a smáli. Obě tyto polohy vědci v nepravidelných intervalech střídali a žádný z dobrovolníků předem netušil, do které skupiny bude kdy zařazen.

Výsledky měření jednoznačně prokázaly, že glykémie, neboli hladina cukru v krvi, byla nižší u skupiny "šťastné", a to jak u diabetiků, tak osob zdravých.

Autorka a organizátorka pokusu, diabetoložka Keiko Hiashi, se domnívá, že výsledky souvisejí s hormony, které tak či onak mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi. Je známo, že stresový hormon kortizol působí jednoznačně negativně. Ty pozitivní jsou zatím předmětem dalšího výzkumu, ale dobrou náladu a smích lze bez rizika "užívat" i preventivně. (Plus)

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Žárlivý partner nebo partnerka je něco, čeho se člověk jen tak nezbaví. Vy byste si měli dobře rozmyslet, jestli chcete jeho či její neomluvitelné chování snášet do nekonečna, nebo s tím…

Nejčtenější články