Projezte se do babího léta se sezónnmími hity z masny i z trhu. Od sladkých broskví přes řapíkatý celer, bílou ředkev až po superpotravinu krůtí maso.
Grilované broskve se zmrzlinou
4 porce příprava: 20 minut
4 broskve, 50 g přepuštěného másla, 2 lžíce medu, špetka mleté skořice, 25 g plátků mandlí, 8 kulatých máslových sušenek (asi 100 g), 500 ml vanilkové zmrzliny, drobné lístky máty
Broskve rozkrojte a zbavte pecky. Pak je nakrájejte na čtvrtky. Rozpalte grilovací pánev. Broskve na ní rozložte a opékejte je asi minutu. Když pustí šťávu, pokapejte je rozpuštěným máslem a medem a posypte skořicí. Mandlové lupínky opražte nasucho. Sušenky rozdrťte. Na talíře rozdělte grilované broskve i se šťávou, kterou pustily. Přidejte kopečky zmrzliny a vše posypte opraženými mandlemi, drcenými sušenkami a lístky máty.
Broskev
Pravlastí sladkého šťavnatého ovoce je Čína, k nám se broskve dostaly přes Persii a Středomoří. Jsou lehce stravitelné, bohaté na vitamin B, C a E, draslík i hořčík. Prospívají mimo jiné srdci a cévám.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 4
Pečené krůtí prso na perlovém kuskusu
4 porce příprava: 40 minut
800 g krůtích prsou, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce oleje, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 2 malé cukety, 200 g cherry rajčat, 2 stonky tymiánu (nejlépe citronového), 150 g perlového kuskusu, 2 lžíce bazalkového pesta
Krůtí prsa rozdělte na čtyři stejně velké díly. Maso osolte a opepřete a vetřete do něj prolisovaný česnek. Porce rozložte na plech. Pokapejte citronovou šťávou a polovinou oleje, posypte citronovou kůrou. Nechte 10 minut odležet. Pak plech s připraveným krůtím masem vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut. Mezitím cuketu nakrájejte na kolečka a spolu s rajčaty a stonky tymiánu ji opečte na pánvi na zbylém oleji. Perlový kuskus zalijte vroucí vodou, osolte a vařte 6 minut. Pak kuskus sceďte a přendejte do mísy. Přidejte k němu pesto a promíchejte. Rozdělte ho na talíře s opečenými cuketami a rajčátky a přidejte pečené krůtí prso.
Krůtí maso
Patří oficiálně mezi superpotraviny, a to ne náhodou. Krůtí maso má nejnižší obsah tuků, je dobře stravitelné, a navíc je přirozeným zdrojem zinku, který podporuje imunitu i potenci. K tomu pomáhá proti depresím.
Pokračování 3 / 4
Masové knedlíčky s řapíkatým celerem
4 porce příprava: 35 minut
4 střední stonky řapíkatého celeru i s listy, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petržele, 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího masa), 1 hlávka malého listového salátu, 4 lístky červené bazalky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 200 g majonézy, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 2 lžičky citronové šťávy, sůl a pepř
Stonky řapíkatého celeru očistěte, listy si schovejte na salát. Dva stonky nakrájejte na velmi drobné kousky. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. V míse smíchejte nakrájený řapíkatý celer, česnek, nasekanou petržel a mleté maso. Osolte a opepřete. Pečlivě hněťte, dokud nebude maso držet pohromadě. Pak z něj vytvarujte malé bochánky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 až 20 minut. Zbylé dva řapíky celeru nakrájejte na nudličky a smíchejte je s odloženými listy celeru, listy hlávkového salátu a bazalky. Pokapejte olivovým olejem. Majonézu smíchejte s citronovou kůrou a šťávou. Na talíře rozdělte salát. Přidejte upečené masové knedlíčky. Podávejte s citronovou majonézou.
Řapíkatý celer
U nás ještě poměrně podceňovaná zelenina je populární zejména na jihu Evropy. Je zdrojem např. vitaminu C, fosforu a také nerozpustné vlákniny, bojuje proti rakovině a hlavně má nevšední chuť.
Pokračování 4 / 4
Salát z plátků ředkve, hrášku a uzené ryby
4 porce příprava: 20 minut
1 bílá ředkev (asi 400 g), 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 150 g mraženého hrášku, 1 jarní cibulka, 200 g uzené ryby (pstruh nebo losos), 100 g nakládaných řas wakame, hrst hráškových výhonků, lístky bazalky, křehký rozmarýnový chléb, sůl a černý mletý pepř
Ředkev oloupejte a na struhadle nebo nožem nakrájejte na velmi slabá kolečka. V míse je smíchejte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Hrášek propláchněte studenou vodou. Zelenou nať jarní cibulky nakrájejte na slabé nudličky. Obojí přidejte k ředkvi. Kolečka ředkve s hráškem a jarní cibulkou rozdělte na talíře. Přidejte uzenou rybu natrhanou na kousky, řasu, hráškové výhonky a bazalku. Osolte a opepřete těsně před servírováním. Podávejte s křehkým chlebem nebo sucharem.
Bílá ředkev
Stálice japonské kuchyně si zaslouží naši pozornost nejen pro svou lahodnou chuť, ale také díky prokázaným detoxikačním účinkům. Je navíc vhodná při redukční, žlučníkové či jaterní dietě.