Zařizujeme bydlení podle Feng Shui - Kuchyně a jídelna

Zařizujeme bydlení podle Feng Shui - Kuchyně a jídelna

Starodávné čínské umění Feng-Shui (staré přes 5 tisíc let) učí jak vytvářet rovnováhu a harmonii kolem nás a tím pádem i v nás samotných. Pomocí správně rozvrženého prostoru bytu či domu, za použití barev, různých doplňků apod. můžeme podpořit svou kariéru, partnerský vztah nebo umělecké vlohy, prostě to, co je pro nás důležité…

Starodávné čínské umění Feng-Shui (staré přes 5 tisíc let) učí jak vytvářet rovnováhu a harmonii kolem nás a tím pádem i v nás samotných. Pomocí správně rozvrženého prostoru bytu či domu, za použití barev, různých doplňků apod. můžeme podpořit svou kariéru, partnerský vztah nebo umělecké vlohy, prostě to, co je pro nás důležité…

Energie pro život

Ve které místnosti vašeho bytu či domu se nejčastěji setkáváte s přáteli, povídáte si nad šálkem kávy s kamarádkou či řešíte rodinné záležitosti? V mnohých domácnostech je to KUCHYNĚ.

Z hlediska energie je pro nás nejdůležitějším prostorem – více než ty ostatní také vypovídá o našem životním stylu a má velký vliv na zdraví (ačkoli to vědomě nevnímáme). Energie tohoto místa totiž vstupuje do zde připravovaného jídla.

A jídlo je hlavním zdrojem naší životní energie… Rozhlédněte se tedy kolem. Mělo by zde být zastoupeno všech pět elementů: dřevo, oheň, země, kov a voda, ve vyváženosti a harmonii.

Klasicky, či odlehčeně?

Milujete tradiční český jídelníček (knedlo-vepřo-zelo a podobné)? V tom případě ve své kuchyni podpořte „zemitost“, pořiďte si bytelnou (dřevěnou) kuchyňskou linku barvy od tmavě hnědé až po pískovou, na stěny meruňkovou či žlutou, doplňky v barvě terakotové, zesilte energii ohně (pomocí červené a oranžové) – podpoříte tím zároveň své trávení i chuť k jídlu. Dáváte naopak přednost vegetariánské či veganské stravě?

Tento „lehký“ pocit zachovejte také v kuchyňském koutku – ať zde kraluje provzdušněnost, přírodní dřevo, dejte prostor velkým oknům a výhledu do zahrady (je-li možno). Podpořte element dřeva pomocí zelené barvy a element vody modrými doplňky (nedávejte však modrou na velké plochy, zpomaluje trávení).

!!! Pokud máte v oblibě bílou kuchyňskou linku (= energie kovu), vězte, že evokuje řád, přísné dodržování pravidel, čistotu a může se nám stát, že pod „tíhou“ odpovědnosti zachovávat tuto čistotu nemáme požitek ani z vaření, ani z jídla. Pak není místo pro uvolnění a radost ani v životě…

Jako pes a kočka

Oheň a voda jsou jako pes a kočka. Pokud je dáte vedle sebe, vzniknou jen nepříjemnosti a pocit napětí, že se každou chvíli něco semele. Proto držte tyto odlišné energie v uctivé vzdálenosti od sebe. V praxi to znamená – nedávejte sporák a krb (oheň) těsně vedle ledničky či dřezu (voda) ani naproti sobě, vzniká tak nesoulad. Také platí, že člověk by mezi těmito elementy neměl dlouhodobě stát (či sedět), tedy např. „kuchtit“ u sporáku a za zády mít ledničku. Tato „konstelace“ napomáhá konfliktům a nervozitě (raději dejte „mezi“ třeba skříňku či stůl).

Sporák plynový, či elektrický? Ani jedno není špatně, nicméně tím plynovým více podpoříte element ohně (je tam přítomen fyzicky).

!!! Rozhodně se k přípravě jídla nedoporučuje mikrovlnka ani papiňák – zřetelně urychlují přípravu jídla, mizí tím přirozený proces varu, nastupuje intenzivní energie, která rychle přijde a rychle odejde. Rychle nabyl, rychle pozbyl… se pak odrazí i v životě.

Máte dostatek prostoru?

Kuchyň a jídelna by měly být odděleny, nejde-li jinak, například alespoň posouvacími dveřmi. Na jídelní kout vymezte dostatečné místo, stísněná zákoutí nenesou nic dobrého – kolem jídelního stolu by měl být průchozí prostor po všech jeho stranách (tedy NE přiražený ke stěně). Ať již máte jídelní stůl v kuchyni či máte větší „rozlet“ a jídelnu umístěnou zvlášť, v každém případě je třeba si jídlo vychutnávat a nenaházet ho do sebe v rychlosti, aniž víte, co na talíři bylo. Kam vlastně spěcháte…?

Stůl volte nejlépe kruhový nebo oválný. (Pamatujete si rčení, že ten, kdo si sedne přímo na roh jídelního stolu, bude mít zlou tchyni?) Není však dobré jíst u kruhového stolu, který je uprostřed přepůlený (tedy rozložitelný), bývá symbolem rozdělení, stresu a hádek (odrušit situaci můžete postavením krásné kulaté vázy s květinami na svár…). Správně „naladěný“ jídelní stůl by měl vypadat takto: oblý tvar stolu, hranaté prostírání, kruhové talíře a dobré, oku lahodící jídlo. Pak nastává vyvážení energií a cítíme se dobře.

Soudržnost rodiny

Jakým způsobem doma „stolujete“? Uvaříte jídlo a odnesete na stůl již „naložené“ talíře? Pak se nedivte, že to ve vztazích rodinných příslušníků skřípe a vrže. Tento „postup“ totiž podporuje JÁ a rodina se rozděluje. Pokud však naaranžujete přímo na stůl mísy s masem, knedlíky, zeleninou, každý si může sám nabrat, co potřebuje nebo na co má chuť – podporujete tím MY, sepětí všech členů rodiny.

Jídlo na stole pro všechny násobí hojnost, pocit dobrého bydla. Kdežto jednotlivě připravený talíř symbolizuje nedostatek, strach roztáhnout křídla a zbohatnout.

Nezapomeňte také, že rodina by se měla alespoň jednou denně sejít u jídelního stolu (pak lidé více drží při sobě), což se však v dnešní hektické době poněkud nedaří.

Násobte hojnost a bohatství

Zápasíte s penězi? Na problém můžete jít „oklikou“. V jídelně si vytvořte roh či mísu hojnosti – na kuchyňskou komodu nebo příborník (v nejhorším případě i na jídelní stůl) naaranžujeme velkou mísu, kterou naplníme ovocem (čerstvým či sušeným), oříšky apod., aby kdokoli mohl „uzobnout“ nebo jen spokojeně spočinout pohledem (máme dostatek…) – tento pocit hojnosti se posléze nenápadně přenese i do našich finančních záležitostí…

Všimli jste si, že v dřívějších dobách (často na zámcích) visela na stěnách mírně nakloněná zrcadla? Možná jste přemýšleli, co že je to za podivnou módu. Ale tento „styl“ náklonu má své opodstatnění. Zrcadlo obecně odráží realitu MNOHEM silněji, než jaká ve skutečnosti je – a pokud jej umístíte tak, aby odráželo, co je pod ním, například naplněnou mísu s ovocem, tato energie hojnosti a bohatství se NÁSOBÍ. Vyzkoušejte si… Máte rádi květiny? Ozdobte si jimi i kuchyňský a jídelní prostor. Ovšem pozor, žádné polouschlé „koště“! Když už, tak bohatou kytici (opět podpoří hojnost) s vždy čerstvou vodou, za pozornost stojí hliněné nebo kamenné květináče (zapomeňte na umělou hmotu!).

Rostliny ať mají hodně menších lístků (což podporuje bohatství) a kvetou (růžově, oranžově). Terakotová barva květináče bude tou pravou. Do kuchyně ani jídelny nekupujte nekvetoucí rostlinu se špičatými úzkými listy trčícími do prostoru. Působí jako šípy, ale o ty amorovy rozhodně nejde… Domov (a zejména kuchyně) je pro nás důležitým zdrojem životní energie. Věnujme mu proto patřičnou pozornost – tím zároveň ovlivníme to, co v našem životě volá po „nápravě“…

ČTĚTE TAKÉ:
Zařizujeme bydlení podle Feng Shui - hlavní vchod a předsíň

Doporučujeme

Články odjinud