Zařizujeme bydlení podle Feng shui - Ložnice | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zařizujeme bydlení podle Feng shui - Ložnice

Budíte se ráno plni energie, elánu do nového dne a s dobrou náladou? Pokud ano, s největší pravděpodobností jste si pro spánek, odpočinek a relaxaci vytvořili výborné podmínky, které vám padnou jako ulité.

Intuitivně jste vybrali správné barvy ložního prádla, odstín na stěnách, závěsech i umístění postele. Je vám v takovém prostředí příjemně a spokojeně usínáte, jako v náruči milovaného člověka (i pokud s vámi zrovna není). Mimochodem, rozvržením a stylem ložnice můžete váš vztah upevnit, či mu naopak „pomoci“ k zániku (povíme si dále). Tento intimní prostor totiž silně ovlivňuje partnerské vztahy (a to nejen po sexuální stránce).

Pakliže se však v noci často budíte, nemůžete usnout i přes počítání oveček, necítíte se bezpečně a nemůžete se uvolnit, je čas popřemýšlet o změně. Možná jsou na vině vaše milované rybičky v akváriu, jež vám zurčí za hlavou, které nemají v ložnici co dělat, nehledě na domácího mazlíčka, který se neustále přesouvá z místa na místo a nutí vás k ostražitosti… Co by tedy v ložnici mělo a naopak nemělo být?

Dobrou noc…

Když se odebíráme ke spánku, zpravidla ostatním říkáme: „Dobrou noc!“ Jednoduché přání však mnohdy zůstává JEN pouhým přáním. Jak to udělat, aby noc byla skutečně dobrá? Co je nejdůležitější, než jdeme spát? Uvolnit se. Odhodit starosti. S důvěrou „padnout“ do měkké náruče svého lože a nechat se ukolébat atmosférou klidu. Ve své ložnici se musíte cítit bezpečně, jinak se nevyspíte…

První důležitá věc je POSTEL. Stabilní pevná, ideálně s plnou pelestí za hlavou. Pokud totiž hlava není chráněna, kryta pelestí či stěnou, ale „trčí“ do prostoru, podvědomě čekáme útok, úder nebo že na nás něco spadne. A tento neklid není pro kvalitní spánek žádoucí. Milujete úložné prostory? V případě postele si nechte zajít chuť, je dobré nechat energii pod postelí volně proudit a nezahltit harampádím, které nemáme kam dát… Na to si raději vyčleňte samostatnou skříň a na lůžkoviny tzv. peřiňák.

Jak postel situovat? Obecně platí, že nejlepší je osa severojižní. Tedy hlava míří na sever, který feng-shui považuje za nejklidnější směr. Pokud máte alespoň trochu zapojenou intuici a vnímání energií, sami si můžete vyzkoušet spánek do různých směrů a pozorovat, co se bude dít…

Bezpečný úkryt

Není dobré mít v zorném úhlu zrcadlo, ve kterém se z postele vidíte, mohli byste se v noci polekat sami sebe. Postel nedávejte přímo naproti dveřím a už vůbec ne, pokud by měla být mezi oknem a dveřmi (přičemž nohy směřují ke dveřím). Podle čínských mudrců jde o polohu „mrtvoly“, která neprospívá zdraví ani dobrému spánku. Nejde-li jinak, zabrzděte takto pádící energii mezi oknem a dveřmi velkou květinou, stolkem či podobnou „překážkou“. Jako ochranu před negativními vlivy můžete také dát před postel předložku s příčným vzorem, která bude působit jako „pes ochranář“.

Nad postel nevěšte obrazy ani nemějte připevněnou poličku, tyto artefakty nad hlavou nesou do spánku děsy, noční můry, neklid. Navíc – když pomineme nulové nebezpečí zemětřesení ve zdejších krajích – by mohly spadnout kvůli ne zrovna ukázkové šikovnosti mužského osazenstva domácnosti. Dbejte, aby v blízkosti postele nebyly ostré hrany nábytku a nemířily vám na hlavu (jde o tzv. řezavou energii, která způsobuje neklid a zdravotní problémy). Odrušte tyto hrany např. plazivou rostlinou či dekoračním předmětem.

!!! Feng-shui pracuje s jednotlivými zónami (vědění, kariéry, přátel, rodiny, dětí, bohatství, slávy, partnerství) a středem místnosti. Pro každou zónu (i člověka) je třeba odlišný přístup – tyto taje vám odhalí poradce (odborník) přes feng-shui.

Nabije, nebo dobije?

Již nějaký čas je jakýmsi módním zvykem či pohodlností budovat toaletu s koupelnou hned vedle ložnice (tedy s přímým vstupem, který se navíc zpravidla na noc ani nezavírá). Nelze se pak divit, že se budíte rozlámaní, s pocitem vyždímanosti a útrpně zamačkáváte drnčící budík. Takto situovaná koupelna s toaletou silně odčerpává energii z místnosti, tedy z místa, kde byste měli energii naopak načerpat. Proto nepodléhejte své lenosti a raději v případě nutnosti udělejte v noci pár kroků navíc. Přemístit koupelnu a záchod na jiné místo v bytě či domě se určitě vyplatí.

!!! Na co vám ráno padne zrak jako první – tedy pokud zrovna neležíte obličejem k partnerovi? Líbí se vám tento pohled, nebo vás spíše chytne vztek, nerudnost či výčitky?

Sex na ex…

Mladí a neklidní se zajisté zeptají: Jak povzbudit touhu, vášeň, co udělat pro náruživou noc? Samozřejmě ložnice „aktivních“ nezadaných vypadá trochu jinak než stabilních partnerů. Hrajte si, podpořte energii pomocí elementu ohně: červené, oranžové, růžové (ovšem ne na velké plochy – pokud si vymalujete rudě, příliš se nevyspíte a budete brzo unavení i z jindy radostného sexu, tzv. se rychle vybijete).

Můžete vyzkoušet i rozpalující vášnivé vzory do purpurova na ložním prádle, netradiční malby na stěnách, falické tvary lampiček, rozesejte okvětní lístky (není třeba čekat pouze na romantický film v kině), vyberte kromě afrodiziakální (touhu podporující) večeře také vhodnou vůni a hudbu, která zabrnká na tu správnou strunu (hluboké tóny mají silné vibrace, které se přenesou do prostoru). Ti, kdo již spolu žijí a bydlí déle, možná potřebují svůj vztah upevnit, podpořit.

Rada: dvě (nestejné) svíčky, dvě květiny, dva ptáčci… Proč nestejní? Jeden vždy představuje ženský element a druhý mužský, vzájemně se doplňují a o to jde. Vztah je o doplňování různorodého tak, aby vznikla harmonie a soulad. Víte, co je růženín? Kámen přátelství a lásky, podporuje vyjádření citů a vášní. Můžete jej nenápadně „nechat“ na nočním stolku. S barvou povlečení můžete „laškovat“. Na zimu teplejší zabarvení, pro léto chladivou modrou či neutrální béžovku, bílou atd.

Chcete se rozejít?

Hloupá otázka, říkáte si… Ale proč tedy máte přímo nad postelí mohutný trám, který pomyslně rozděluje postel pod ním na dvě půlky (a tím pádem vnáší nesoulad do partnerského vztahu, nastává odcizení, odloučení)? Chcete-li vztah zachránit, někdy stačí pootočit či přemístit lůžko, je to minimum, co pro sebe můžete udělat. Nelze-li to, nainstalujte pod trám baldachýn, lehkou látku zakrývající dolů mířící hrany a tíži trámu. Vyzkoušejte také tzv. indiánské lapače snů – něžný pohyb pírek usměrňuje energie a odrušuje nepříznivé vlivy.

Nepracujte, kde spíte

Pokud máte pracovní stůl umístěný v ložnici, rušíte odpočinkovou atmosféru, která je potřeba na spánek. Oddělte si proto pracovní koutek paravánem, skříní či jiným způsobem tak, abyste z postele posléze neviděli na monitor a případný tvůrčí nepořádek na pracovní desce.

Na noc vytáhněte vše ze zásuvek (elektromagnetické pole působí skutečně silně), a pokud už máte v ložnici televizor(!), na noc ho zakryjte. Pak máte šanci na pohodový spánek, který vám dodá potřebnou energii pro nový den a podpoří vás v životě i vztazích.


Starodávné čínské umění feng-shui (staré přes 5 tisíc let) učí jak vytvářet rovnováhu a harmonii kolem nás a tím pádem i v nás samotných. Pomocí správně rozvrženého prostoru bytu či domu, za použití barev, různých doplňků apod. můžeme podpořit svou kariéru, partnerský vztah nebo umělecké vlohy, prostě to, co je pro nás důležité…

Doporučujeme

Články odjinud