Žárlivost může ženy zaslepit!

Žárlivost může ženy zaslepit!

Když člověka popadne žárlivost, je občas těžké vidět věci jasně. A nový výzkum ukazuje, že nejde jen o metaforu, ale o zcela konkrétní fenomén.

Pokud se žena zabývá možností, že její přítel či manžel hází očkem po nějaké jiné, občas si nevšimne ani toho, co je přímo před ní.

Psychologové se domnívají, že tento kuriózní fakt ukazuje na něco dosti podstatného o spojení mezi společenskými vztahy a vnímáním.

Na Univerzitě v Delaware vědci testovali mladé páry. Posadili je blízko sebe, ale každý měl před sebou vlastní počítač. Mužům bylo řečeno, že budou známkovat, jak se jim líbí obrázky krajinek. Ženy měly vybírat fotografie krajiny z rychle po sobě následujících obrázků, z nichž některé byly nepříjemné, nebo měly sexuální obsah.

Během vlastního experimentu se ale na obrazovkách mužů místo krajinek objevily obrázky různých žen. Oni sami s hodnocením atraktivity žen žádný problém neměli, zato jejich přítelkyně ano.

Partnerky, které přiznaly, že pocítily žárlivost, dělaly mnohem větší množství chyb ve vlastním úkolu (vyhledávání krajinek). Trpěly "emocí způsobenou slepotou".

"Jazyk, který mluvíme o vztazích, je plný vizuálních metafor. Zdá se však, že vliv sociálních emocí ? o nichž se ví, že ovlivňují náladu, chování i zdraví ? je tak hluboký, že ovlivňuje procesy řídící vnímání toho, co vidíme," říkají profesoři Steven Most a Jean-Phillippe Laurenceau, kteří výzkum vedli.

Podle listu Daily Mail se teď připravuje výzkum vlivu žárlivosti na vnímání mužů.

ČTĚTE TAKÉ:
Co znamená "být dobrý v posteli"?


Doporučujeme

Články odjinud