Meruňkový džem s mandlemi
4 malé skleničky příprava: 35 minut + odležení
1 kg tvrdých meruněk, 750 g krupicového cukru, šťáva ze 2 citronů, hrst loupaných mandlí
Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte. Promíchejte s polovinou cukru a šťávou z 1 citronu a nechte aspoň 2 hodiny odležet, aby meruňky pustily šťávu. Na mírném ohni duste skoro doměkka. Postupně vmíchejte i zbylý cukr a šťávu z druhého citronu. Vařte klokotem, až džem začne želírovat. Z povrchu lžící seberte pěnu, vmíchejte nasekané mandle a džem naplňte do sklenek. Ihned uzavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.
Jak vyrobit kvalitní marmeládu? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 4
Džem z černých třešní s amarettem
na 1 kg ovoce, příprava: 40 minut
1 kg vypeckovaných černých třešní, 500 g třtinového cukru, 4 cl amaretta, šťáva z 1 citronu, 10 g citrusového nebo jablečného pektinu
Třešně vypeckujte, pecky ale nevyhazujte – můžete je použít buď na polštářek, nebo místo pektinu vyvařit s ovocem. Zatímco dužnina třešní neobsahuje téměř žádný pektin, v peckách ho je dost. Jen počítejte s tím, že za použití jen pecek bude džem trochu řidší. Třešně podle chuti trochu pokrájejte a promíchejte s cukrem. Nechte aspoň 3 až 4 hodiny odležet (klidně ale přes noc), aby pustily šťávu. Na mírném ohni vařte asi 25 minut, až se šťáva trochu zredukuje. Lžící sesbírejte pěnu. Přidejte amaretto, citronovou šťávu a pektin a míchejte, dokud marmeláda nezželíruje.Naplňte do čistých sklenic, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.
Pokračování 3 / 4
Malinová marmeláda s vanilkou
na 1 kg ovoce, příprava: 40 minut
1 kg malin, 1 vanilkový lusk, 500 g krupicového cukru, šťáva z 1 citronu
Maliny nasypte do hrnce a začněte zahřívat. Ty tím začnou pouštět šťávu a postupně se rozpadnou, můžete jim pomoci šťouchadlem. Vařte asi dvě minuty, pak přidejte semínka z vanilkového lusku, lusk samotný, cukr a citronovou šťávu. Vařte ještě asi 5 minut a lžící sbírejte pěnu. Když marmeláda začne želírovat, stáhněte ji z plotny. Vyjměte lusk a plňte do čistých sklenic. Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Pokračování 4 / 4
Ostružinová marmeláda s hruškami
na 1 kg ovoce, příprava: 40 minut
500 g očištěných hrušek, 250 g třtinového cukru, kardamom a badyán, 500 g ostružin, šťáva z 1 citronu, 1 lžička pektinu
Hrušky nastrouhejte nahrubo. Podlijte trochou vody, přidejte třetinu cukru a koření. Nechte dusit. Ostružiny omyjte a propasírujte přes síto, abyste je zbavili pevných středů, které se při přípravě nerozvaří. Vmíchejte k hruškám, přidejte zbytek cukru a citronovou šťávu a vařte asi 10 minut. Pokud by marmeláda nezačala želírovat, přidejte trochu pektinu. Lžící sesbírejte pěnu, vyjměte badyán (podle potřeby trochu rozmixujte) a plňte do sklenic. Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.