Zavařování je IN: Zkuste netradiční marmelády | Foto: iStock

Foto: iStock

Zavařování je IN: Zkuste netradiční marmelády

V době, kdy je přebytek nejrůznějšího ovoce, je dobré udělat si zásoby na zimu. Kompoty každému nechutnají, ale takové marmelády, ideálně ještě zajímavě ochucené, můžete použít hned stejně jako za půl roku. Navíc máte rovnou vystaráno o část vánočních dárků pro přátele.

Meruňkový džem s mandlemi

4 malé skleničky příprava: 35 minut + odležení

1 kg tvrdých meruněk, 750 g krupicového cukru, šťáva ze 2 citronů, hrst loupaných mandlí

Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte. Promíchejte s polovinou cukru a šťávou z 1 citronu a nechte aspoň 2 hodiny odležet, aby meruňky pustily šťávu. Na mírném ohni duste skoro doměkka. Postupně vmíchejte i zbylý cukr a šťávu z druhého citronu. Vařte klokotem, až džem začne želírovat. Z povrchu lžící seberte pěnu, vmíchejte nasekané mandle a džem naplňte do sklenek. Ihned uzavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Jak vyrobit kvalitní marmeládu? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 4

Džem z černých třešní s amarettem

na 1 kg ovoce, příprava: 40 minut

1 kg vypeckovaných černých třešní, 500 g třtinového cukru, 4 cl amaretta, šťáva z 1 citronu, 10 g citrusového nebo jablečného pektinu

Třešně vypeckujte, pecky ale nevyhazujte – můžete je použít buď na polštářek, nebo místo pektinu vyvařit s ovocem. Zatímco dužnina třešní neobsahuje téměř žádný pektin, v peckách ho je dost. Jen počítejte s tím, že za použití jen pecek bude džem trochu řidší. Třešně podle chuti trochu pokrájejte a promíchejte s cukrem. Nechte aspoň 3 až 4 hodiny odležet (klidně ale přes noc), aby pustily šťávu. Na mírném ohni vařte asi 25 minut, až se šťáva trochu zredukuje. Lžící sesbírejte pěnu. Přidejte amaretto, citronovou šťávu a pektin a míchejte, dokud marmeláda nezželíruje.Naplňte do čistých sklenic, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Pokračování 3 / 4

Malinová marmeláda s vanilkou

na 1 kg ovoce, příprava: 40 minut

1 kg malin, 1 vanilkový lusk, 500 g krupicového cukru, šťáva z 1 citronu

Maliny nasypte do hrnce a začněte zahřívat. Ty tím začnou pouštět šťávu a postupně se rozpadnou, můžete jim pomoci šťouchadlem. Vařte asi dvě minuty, pak přidejte semínka z vanilkového lusku, lusk samotný, cukr a citronovou šťávu. Vařte ještě asi 5 minut a lžící sbírejte pěnu. Když marmeláda začne želírovat, stáhněte ji z plotny. Vyjměte lusk a plňte do čistých sklenic. Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.

Pokračování 4 / 4

Ostružinová marmeláda s hruškami

na 1 kg ovoce, příprava: 40 minut

500 g očištěných hrušek, 250 g třtinového cukru, kardamom a badyán, 500 g ostružin, šťáva z 1 citronu, 1 lžička pektinu

Hrušky nastrouhejte nahrubo. Podlijte trochou vody, přidejte třetinu cukru a koření. Nechte dusit. Ostružiny omyjte a propasírujte přes síto, abyste je zbavili pevných středů, které se při přípravě nerozvaří. Vmíchejte k hruškám, přidejte zbytek cukru a citronovou šťávu a vařte asi 10 minut. Pokud by marmeláda nezačala želírovat, přidejte trochu pektinu. Lžící sesbírejte pěnu, vyjměte badyán (podle potřeby trochu rozmixujte) a plňte do sklenic. Otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.

Doporučujeme

Články odjinud