Ovocné marmelády
1 litr - příprava: 40 minut
- 1 kg ovoce
- šťáva z 1 citronu
- 800 g cukru, podle druhu ovoce s přídavkem pektinu
Očištěné a omyté ovoce rozmixujte na kaši, nebo jen tak napůl, aby v ní zůstaly i kousky (tu pak sceďte přes hrubé síto). Smíchejte s cukrem a asi 15 minut provařte. Podle potřeby sbírejte pěnu na povrchu.
Hotovou marmeládu poznáte tak, že když kápnete na studenou podložku, hned ztuhne. Přidejte zbylé větší kousky ovoce a citronovou šťávu a ještě asi 5 minut dovařte. Sklenice a víčka si dopředu pořádně umyjte.
Ovocnou směs rozdělte do sklenic, pečlivě zavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Ovocné sirupy
1 litr - příprava: 25 minut + odležení
- 4 hrnky ovoce
- 1–2 hrnky třtinového cukru (podle sladkosti zvoleného ovoce)
- 3 lžíce citronové šťávy
Ovoce rozmačkejte na kaši, smíchejte s polovinou cukru, aby pustilo co nejvíc šťávy, a nechte asi hodinu odležet. Vymačkejte všechnu šťávu, přimíchejte tu citronovou a povařte. Během vaření pravidelně sbírejte pěnu.
Hotový sirup, který jste podle chuti ještě dosladili, případně dokyselili, slijte do vymytých láhví, a uchovávejte v temnu a chladu. I bez zavařování vydrží asi měsíc.
Sirup z květů černého bezu
1 litr - příprava: 25 minut + odležení
- 25–30 bezových květů
- 1,5 hrnku krupicového cukru
- šťáva z 1–2 citronů
Opláchnuté květy namočte do litru převařené vody a nechte přes noc vyluhovat. Pak přelijte do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Slijte do láhví a sterilujte.
Jahodovo-rebarborová marmeláda
2 litry - příprava: 40 minut
- 300 g rebarbory
- 360 g jahod
- 10 ml citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- 25 g pektinu (nebo gelfixu)
- 1 kg krupicového cukru
Nakrájenou rebarboru a jahody dejte spolu s citronovou šťávou, máslem a pektinem do velkého hrnce a začněte dusit. Přidávejte po částech cukr, kterým vždy nechte ovoce obalit, pustí tak veškerou šťávu.
Když je všechen cukr rozpuštěný a směs začne bublat, vařte ještě asi 2 minuty a vypněte. Marmeládu naplňte do skleniček, zavřete a otočte víčky dolů. Nechte vychladnout.
Náš TIP: Místo části jahod můžete klidně použít maliny, chuť bude zase o něco zajímavější. Počítejte ale s tím, že maliny jsou také o něco kyselejší!
Angreštová marmeláda s karamelem
1 litr - příprava: 40 minut
- 1 kg angreštu
- 250 g třtinového cukru
- 250 g krupicového cukru podle chuti
- 1 tyčinka skořice
- 3–4 hřebíčky
- badyán nebo semínka z 1 lusku vanilky
- 1 lžička kyseliny citronové nebo 2–3 lžíce citronové šťávy
Angrešt zbavte stopek a omyjte teplou vodou. Kuličky podle chuti nakrájejte nahrubo nebo rozmixujte na kaši. Na dno hrnce nasypte cukr, zalijte trochou vody a vyrobte karamel.
Do tekutějšího karamelu (pozor, ať ho nespálíte!) přidejte ovoce, citronovou šťávu a koření, promíchejte a za častého míchání vařte asi 5 minut.
Pokud by se hmota připalovala, přidejte vodu a pak ji zredukujte na požadovanou konzistenci. Naplňte čisté předem připravené skleničky, zavíčkujte, otočte a dejte vychladnout.
Co je to pektin?
Pektin je přirozená složka většiny ovoce a právě díky němu želíruje. Různé druhy ovoce obsahují odlišné množství pektinu, proto je k některým důležité přidat pektinem obohacený cukr. Pektinu přibývá se zralostí. Bohaté jsou na něj (a na marmelády tudíž nejvhodnější) především citrusy a jablka, naopak poměrně málo pektinu mají meruňky, broskve, jahody nebo třešně. V tu chvíli je vhodné přidat želírovací cukr nebo třeba udělat vícedruhové marmelády.
Jahodový kompot s vanilkou
1 litr - příprava: 60 minut
- 600 g jahod
- 8–10 lžic krupicového cukru
- 2–3 lžíce citronové šťávy
- 1 vanilkový lusk
Jahody proberte a vyberte jen hezké, nepomačkané kousky. Asi 300 ml vody svařte s cukrem, citronovou šťávou, vanilkovým luskem a z něj vyškrábnutými semínky. Lusk vyjměte.
Jahody opatrně urovnejte do sklenic, zalijte horkým nálevem a zavařujte stejně jako švestkový kompot na následující straně, jen jim bude stačit 20 minut varu.
Náš TIP: Do kompotu můžete přidat také trochu alkoholu podle chuti. Nebo zkombinujte více druhů ovoce.
Švestkový kompot s pomeranči
2 litry - příprava: 60 minut
- 1 kg zralých švestek nebo menších blum
- 2 pomeranče
- 8–10 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 20 g pektinu
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 tyčinka skořice
Švestky a pomeranče omyjte teplou vodou, švestky můžete vypeckovat. Jeden pomeranč nakrájejte (i s kůrou) na kousky, z druhého vymačkejte šťávu. Tu svařte s cukrem, citronovou šťávou, pektinem a kořením, podle potřeby do nálevu přidejte asi 200 ml vody.
Švestky a kousky pomeranče urovnejte do zavařovacích sklenic, zalijte je vroucím nálevem, koření rovnoměrně rozdělte do sklenic a ty pevně uzavřete. Narovnejte je do velkého hrnce, do 3 je zalijte vodou a asi 30 minut je takto vařte.
Sklenice vyndejte z hrnce, otočte je víčkem dolů a nechte vychladnout.



Jablečné želé s koňakem
1,5 litru - příprava: 100 minut + odležení
- 4 kg jablek
- 1,3 kg krupicového cukru
- 100 ml citronové šťávy
- 3 lžíce koňaku
Jablka omyjte, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na kousky. Ty dejte do velkého hrnce, zalijte 2,5 l vody, přiklopte poklicí a vařte 20 až 30 minut doměkka. Podle potřeby sbírejte lžící pěnu na povrchu.
Vodu sceďte a uvařená jablka zavěste do plátna nad hrnec a nechte je přes noc vykapat. Zbytek se nesnažte nijak extra vymačkat, jinak by se želé zakalilo.
Ráno přidejte krupicový cukr a citronovou šťávu a vše přiveďte k varu. Vařte za občasného promíchání tak dlouho, dokud směs nemá 104 °C.
Odstavte z plotny, přimíchejte koňak a želé rozdělte do čistých skleniček. Ty hned obraťte víčkem dolů a potom nechte zcela vychladnout.
Červená řepa s badyánem
1 litr - příprava: 90 minut
- 8–10 menších červených řep
- 175 ml červeného vinného octa
- 175 ml červeného vína
- 120 g krupicového cukru
- 1 lžička soli
- 3–4 hvězdičky badyánu
- 1/2 lžičky celého černého pepře
Řepy oškrábejte a odkrojte vrchní a spodní část. Zalijte vodou a vařte asi 50 minut doměkka. Řepu opláchněte studenou vodou a nakrájejte na kousky.
V hluboké pánvi svařte ocet, víno, cukr, sůl a koření a nechte zchladnout. Pak znovu přiveďte k varu.
Kousky řepy nandejte do skleniček, rovnoměrně rozdělte koření a zalijte vroucím nálevem. Víčka pořádně utáhněte, skleničky položte na dno velkého hrnce a asi do 3 je zalijte vodou.
Vařte asi 30 minut, pak skleničky otočte na pracovní desce víčkem dolů a nechte vychladnout.
Červený rybíz v želé
800 ml - příprava: 30 minut + tuhnutí
- 1,2 kg červeného rybízu
- 500 ml růžového vína
- 20 g pektinu
- 140 g třtinového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Rybíz omyjte teplou vodou a zbavte všech stopek. Asi 2/3 ho rozvařte v troše vody a přes noc nechte vykapat přes plátno. Rybízovou šťávu svařte s růžovým vínem, pektinem a cukrem.
Vmíchejte očištěný a opláchnutý zbytek rybízu, citronovou šťávu, ještě pár minut provařte a naplňte do skleniček. Ty otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Náš TIP: Do různých marmelád a želé můžete přidat jakýkoli alkohol – skvělý je koňak, brandy, whisky nebo ovocné pálenky. Nemělo by ho ale být víc než zhruba 2 až 3 lžíce na litr výsledné hmoty, aby se nenarušil proces želírování.
Nakládané okurky s koprem
25 zavařovacích sklenic - příprava: 30 minut
Do každé litrové sklenice si připravte:
- kolečko cibule
- 2 kolečka mrkve
- 1–2 hřebíčky
- 5–6 kuliček pepře
- 5–6 kuliček nového koření
- 1 lžičku hořčičného semínka
- 1 bobkový list
- snítku kopru
NÁLEV:
- 1 l octa
- 170 g soli
- 350 g krupicového cukru
Okurky důkladně properte a nakrájejte na kolečka, podle chuti přidejte i zeleninu, koření ale rozhodně nevynechávejte!
Ve velkém hrnci svařte s 2,75 l vody všechny suroviny na nálev. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenicích a zavřete je.
Sklenice pak naskládejte do velkého hrnce, zalijte asi do 3 horkou vodou a při teplotě 80 °C sterilujte asi 10 minut. Pak sklenice s okurkami opatrně vyndejte, otočte víčky dolů a nechte vychladnout.
Rajčatové čatní s cibulí
1 litr - příprava: 30 minut + vaření
- 500 g červené cibule
- 1 kg rajčat
- 6 stroužků česneku podle chuti
- 1–2 červené chilli papričky
- 3 cm zázvoru
- 220 g třtinového cukru
- 150 ml červeného vinného octa
- kardamom
- mletá skořice
Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky, rajčata na osminy, česnek a chilli jemně nasekejte, zázvor nastrouhejte najemno. Všechny ingredience dejte do hrnce, přidejte cukr, vinný ocet, koření a za častého míchání na mírném plameni vařte asi hodinu, dokud hmota nezhoustne.
Pak ji nandejte do připravených skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Náš TIP: Rajčatové čatní si skvěle rozumí s grilovaným vepřovým či kuřecím masem nebo klobáskami.



Pozor na skleničky!
Skleničky i víčka musejí být vždy perfektně vymyté a odmaštěné. Pokud vám džem či sirup kápne na hrdlo sklenky, tu důkladně otřete. Jinak riskujete, že se víčko „nechytí“ a tím pádem se náplň dobře nesteriluje, a tedy se začne brzy kazit.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.