Nomofobie - závislost na mobilu může zničit vztah. Jak poznat, že jí trpíte? | Foto: iStock

Foto: iStock

Nomofobie - závislost na mobilu může zničit vztah. Jak poznat, že jí trpíte?

Také občas ve svém okolí sledujete někoho ze svých blízkých, jak není schopen dát telefon z ruky, a pokud tak učiní, je z toho nervózní a mimo? Dost pravděpodobně vám tato posedlost mobilem může lézt na nervy, měla byste ale vědět, že se zřejmě jedná o úzkostnou poruchu, tedy nemoc. Jak se nomofobie projevuje?

Mobil jako droga

Nomofobie (no mobile phone phobia) je zcela novým typem úzkostné poruchy, kterou přinesl začátek století a souvisí se závislostí na mobilním telefonu. Závislý jedinec je mnohdy doslova paralyzován strachem z nemožnosti používat svůj telefon anebo jej nemít po ruce. Možná se vám v tuto chvíli vybavil někdo z vašich blízkých, který bez mobilu při ruce či při ztrátě mobilního signálu připomíná narkomana bez pravidelné dávky své drogy. Absolutně vše jde v tu chvíli stranou, jediným smyslem života je mobilu opět vdechnout život (v případě ztráty jej urychleně najít). Není úplně příjemné ani jednoduché být s nomofobikem, který zcela propadl své fobii, v úzkém vztahu – ať již jde o partnera, potomka či kolegu v práci.

Máte závislost na mobilním telefonu? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Hlavní znaky nomofobie

Mezi nejtypičtější znaky nomofobie patří neustálá kontrola mobilu, zda nepřišla zpráva, někdo nevolal apod., nervozita v případě nemožnosti mít telefon u sebe a neschopnost přístroj vypnout. Objevuje se i strach z vybití mobilu, obavy z nedostupnosti mobilního signálu, případně obavy ze ztráty či odcizení telefonu a další nepříjemné pocity plynoucí z odloučení od fungujícího telefonu. Zajímavým znakem nomofobie jsou též takzvané fantomové vibrace, tedy pocit, že telefon vibruje, i když to tak není.

Pokračování 3 / 5

Studie jsou neúprosné

Dle studie publikované v roce 2008 v britském deníku Daily Mail trpí nějakou formou nomofobie až třináct milionů Britů a ve světovém měřítku dokonce více než polovina všech uživatelů mobilních telefonů! Není asi překvapením, že nejvíce nomofobiků najdeme mezi lidmi okolo dvaceti let. Věk „postižených“ se bohužel bude velmi pravděpodobně dále snižovat.

Pokračování 4 / 5

Dobrý sluha, ale špatný pán

Mobilní telefon je jako mnoho dalších věcí skvělým sluhou, ale špatným pánem. Je již prokázáno, že lidský mozek reaguje při nadužívání mobilního telefonu jako mozek drogově závislého jedince, což s sebou přináší i řadu dalších psychických i psychiatrických problémů. V odborné analýze publikované v roce 2019 v prestižním odborném časopise Psychiatrie BMC se uvádí: „Bylo zjištěno, že přibližně 1 ze 4 osob v kategorii děti a mládež vykazuje problematické používání chytrých telefonů, což je vzorec chování odpovídající závislostnímu chování. Byla prokázána souvislost mezi PSU (problem smartphone use – tedy problematické užívání mobilního telefonu) a poškozením duševního zdraví, k nimž patřily zejména deprese, úzkost, vysoká úroveň vnímaného stresu a špatný spánek.“

Pokračování 5 / 5

Každá závislost je destruktivní

Tak jako každá závislost může i závislost na mobilním telefonu, která je neoddělitelně spojena s nomofobií, značně poškozovat sociální vztahy v rodině, s přáteli i na pracovišti. Konkrétních případů je mnoho – od dětí, jejichž rodiče se více věnují mobilu než svým potomkům (a své potomky k takovému návyku i nevědomky vedou), po partnery, kteří dávají mobilu přednost před komunikací se svým protějškem. Je tedy zřejmé, že i nomofobie je stejně jako každá jiná závislost pro závislou osobu značně destruktivní.

Doporučujeme

Články odjinud