Závislost na rocku je zdravotní postižení

K precedentu, který by v případě následování mohl připravit o pěkné peníze i české zdravotnictví, došlo ve Skandinávii. Fanoušek heavy metalu bude dostávat od švédského státu invalidní dávky, protože lékaři se usnesli, že jeho závislost na hudbě je vlastně zdravotním postižením.

Dvaačtyřicetiletý Roger Tullgren bude ročně dostávat částku ve výši téměř 150 000 českých korun, aby mohl dál financovat svou zálibu trvající 36 let. Jeho šéf ho nechává poslouchat hlasitou hudbu na pracovišti a dává mu volno, aby mohl chodit na koncerty.

Roger za uznání své "hudební invalidity" bojoval deset let. Jeho závislost prý začala, když v roce 1971 začal poslouchat hudbu skupiny Black Sabbath. "Někteří lidé říkají, že bych z toho měl vyrůst a začít poslouchat jinou muziku, ale já prostě nemůžu. Žiju heavy metalem. To ovlivnilo i mou práci natolik, že jsem z některých zaměstnání musel odejít," líčí řetězy a lebkami ověšený Roger. Roger, který teď na částečný úvazek myje nádobí v restauraci, bude dostávat podporu ve výši 2770 Kč týdně, aby si mohl kupovat nahrávky a lístky na koncerty. Potetovaný rocker z města Hassleholm na jihu Švédska doufá, že tato státní dotace mu také pomůže financovat jeho vlastní skupinu Silverland.

"Protože heavy metal dominuje v tolika oblastech jeho života, rozhodli jsme se hradit část platu pana Tullgrena ve formě podpory při zdravotním postižení," potvrdil novinářům švédský úřad pro nezaměstnané svůj nezvyklý krok. Čeští metalisté by podobný přístup ze strany úřadů určitě také uvítali.

Doporučujeme

Články odjinud