Zazimujte svou pleť

Zazimujte svou pleť

S příchodem sychravým dnů a nízkých teplot automaticky saháme po teplém oblečení, svetrech, prošívaných bundách, šálách a rukavicích, abychom se uchránili před zimou. Ale co ochrana pleti? Je opravdu nutné vyměnit péči podle ročního období?

Otázek kolem správné péče o pleť se stále vynořuje více než dost. Jak to je v potřebností UV filtru, správné hladiny hydratace, používání krémů či odlehčených mlék a mnoho dalšího se dozvíte právě zde. Sestavili jsme nejčastější otázky, které vás zajímají ohledně nalezení ideálního režimu pro krásnou pokožku.

Musím měnit v zimě péči o pleť? Jistě zjistíte, že během chladných měsíců se některé části tváři i těla stávají suššími, cítíte nepříjemné pnutí, kůže se loupe. V tomto případě běžný krém, který vám vyhovoval během léta, rozhodně nestačí. Pokud je vaše pleť skutečně suchá, sáhněte po přípravcích s hutnou texturou s obsahem bambuckého másla.

Měla bych používat UV filtr i během zimních měsíců? Pokud trávíte většinu dne v místnosti, pak vysoký UV filtr není nutný. Pokud se však pohybujete na čerstvém vzduchu či jdete ven během dopoledních či odpoledních hodinách, určitě byste si měla tvář a krk chránit i během dnů, kdy slunce nesvítí, což ovšem neznamená, že na pleť neútočí UV paprsky. UVA paprsky ničí kolagenová vlákna, které se starají o pevnost kůže.

Proč se kůže během zimy vysouší? Dehydrataci pokožky způsobuje nízká vlhkost, vítr a chlad, proto potřebuje zvýšenou ochranu před těmito nepříznivými vlivy okolí. Kvalitní krém vytvoří na tváři bariéru, která zamezuje vysoušení z mrazu i střídání teplot a ústředního topení. Při ztrátě vody se pokožka brání právě vysoušením či naopak nadměrnou produkcí mazu. Proto potřebujete vhodný pleťový krém, který zklidní, dodá potřebnou dávku hydratace a výživy a zamezí tak nepříjemným pocitům a poškození.

Hodně mi červenají tváře a nos v chladném počasí, jako tomu předcházet? Červenání pleti je většinou způsobeno jejím poškozením, především její ochranné bariéry. Narušená bariéra způsobuje suchost, pnutí a podráždění. Používejte pravidelně dobrý ochranný krém pro obnovu ochranného filmu kůže, který zároveň sníží podráždění a zarudnutí.

Slyšela jsem, že je dobré používat na obličej sérum. Proč? Sérum je intenzivní, velmi koncentrovaný preparát navržený k dodání výživných látek pleti. Jedná se o vitamíny, zpevňující či zklidňující ingredience. Séra nehydratují tak jako krémy či pleťová ochranná mléka, neobsahují ani UV filtry, neboť jsou určené pro použití pod běžný denní či noční krém. Jejich úkolem je zpevňovat kontury obličeje, vyhlazovat vrásky, opticky zmenšovat póry, vyhlazovat a zjemňovat povrch pokožky.

Opravdu séra stojí za útratu? Rozhodně ano, jsou sice dražší, ale poskytují pleti nadstandardní péči a zvyšují účinnost následné péče. Dodávají pokožce velké množství aktivních látek a přinášejí tak rychlá řešení v boji proti vráskám, pigmentovým skvrnám, vysušení, podráždění či únavě. Používat je můžete po celý rok či jako intenzivní kúru v náročném období.

Co dělat s vysušenou, olupující se pletí, která se zároveň mastí? Nutno říci, že i mastná pokožka potřebuje hydratovat a chránit, jinak se brání nadměrnou produkcí mazu, který vede k ucpávání póru, akné, černým tečkám a zarudnutí z podráždění. I mastná pokožka se může loupat, protože je její ochranný film narušený. Během zimních měsíců používejte hydratační přípravky s nižším obsahem olejů raději než ty hutné a mastné, ovšem ani ne ty zcela bez obsahu výživných látek a olejů.

Doporučené přípravky pro zimní péči o pokožku

Séra

Proti stárnutí: Anew Reversalist Renewal Serum, Avon, cena: 750 Kč Výživa a regenerace: Gold Elixir Omlazující aromaterapie s kaviárem, Dermacol, cena: 299 Kč Obnova a aktivní hydratace: Hydramax + Active Serum, Chanel

Krémy

Proti vráskám: Obnovující zpevňující péče UltraLift Pro-X SPF 20, Garnier, cena: 299 Kč Proti zarudnutí: Neutralizující denní krém Anti-Rotungen SPF 15, Eucerin Mastná pleť: Derma Genesis Intenzivní vyhlazující krém, L'Oreál Paris, cena: 429 Kč Vysušená a suchá pokožka: Hydratační krém Skin Drink, Lush, cena: 455 korun

Extra péče

Noční sérum: obnovující komplex Advanced Night Repair, Estée Lauder, cena: 2500 Kč Noční krém: Prodigy Night Tissular s Pro-Xylanem, Helena Rubinstein, cena: 5800 Kč Oční krém: Master Cream Eye & Lip, Juvena, cena: 3190 Kč Odlíčení: Biosource čisticí krém s posilujícím účinkem hořčíku, Biotherm, cena: 690 Kč

Tělo

Extra výživa: Přírodní konopný olej Body Oil, Extravaganja, cena: 39 Kč Krém na vysušení: Lipikar Baume AP proti podráždění, La Roche Posay, cena: 390 Kč Krém na ruce: Tělový krém na ruce a tělo In Bloom, Marks & Spencer, cena: 299 Kč

Doporučujeme

Články odjinud