Zázračný „čínský rybíz“

Zázračný „čínský rybíz“

Popularita kiwi na pomyslném žebříčku v kategorii oblíbenosti jednotlivých druhů ovoce stále stoupá. A kiwi si to plně zaslouží, neboť jediný plod pokryje spotřebu vitamínu C na celý den… a má jen 50 kalorií!

Je to teprve čtyřicet let, co se Actinidia Deliciosa jmenuje kiwi. Název plodům této liánovité rostliny, původem skutečně z Číny, známé, nebo spíše neznámé, jako „čínský rybíz“, dali novozélandští farmáři. Ti rostlinu vyšlechtili a posléze s úspěchem začali vyvážet do celého světa..

Rostlina sama byla v Evropě známa od konce devatenáctého století. Rostla v mnohých botanických zahradách, které se tehdy hojně zakládaly, ale jejím plodům nikdo nevěnoval pozornost.

Dnes se kiwi pěstuje ve velkém hlavně v USA, Japonsku a v Chile. V Evropě pak v Itálii, Francii a Řecku. Plody kiwi jsou skutečně úžasnou zásobárnou vitamínů. Podle studie, zveřejněné nedávno v USA, která porovnávala 27 druhů nejčastěji konzumovaného ovoce, kiwi jasně vede. Jeden plod dokáže pokrýt naši celodenní potřebu vitamínu C (asi 80 mg.). Obsahuje také nemalá množství vitamínů E, B1, B2, B3, B9, provitamin A, kalcium, draslík, železo a proteiny.

Kiwi má i další blahodárné účinky na naše zdraví, a to hlavně díky svým protizánětlivým a protirakovinným účinkům. Dodává také tělu důležité vlákniny. Shrnuto, kiwi dokáže pořádně nastartovat naši imunitu, a přitom nezatíží žaludek. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud