Kokosový ořech zná určitě každý, ale jeho bohatství, které se skrývá uvnitř, je stále nedoceněno. Nejen kokosová moučka, ale hlavně kokosová voda a mléko mají omlazující a léčebné účinky, které jsou v zemích, kde tato palma roste, známé už staletí…
Kokosová palma miluje písek, moře a tropické klima. Už tento fakt napovídá, že má co nabídnout. Tvrdý hnědý ořech zraje na palmě až 12 měsíců a po jeho rozbití získáme tuhou bílou dužninu a kokosovou vodu. Obojí je zdrojem cenných látek pro naše zdraví, krásu i jako neopomenutelná součást jídelníčku, hlavně v asijské kuchyni.
Zázračná voda
Z každého ořechu po jeho roztlučení vytéká jemná, čirá, nasládlá tekutina, o které můžeme prohlásit, že má unikátní složení s vynikajícími účinky na lidské zdraví. Najdeme v ní totiž cukry, vitamíny, minerální látky (draslík, sodík, hořčík a vápník), elektrolyty, enzymy, aminokyseliny, cytokininy a fytohormony.
Využití: Obecně je tato tekutina ceněna hlavně pro jedinečnou schopnost účinně hydratovat organismus a doplnit ztracenou energii. Je tedy vhodná při vyčerpání organismu, po fyzické a sportovní zátěži a pro všechny, jež preferují zdravý životní styl.
Bílá dužnina
V tuhé dužnině ořechu nalezneme 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Většinou se nekonzumuje přímo, ale je dále zpracovávána. Svůj význam má hlavně v potravinářství, kde se z ní připravuje kokosová mouka, kokosové mléko a kokosový olej.
Zvláčňující olej
Důkladným lisováním kokosové dužniny se získává kokosový olej. I když má poměrně vysoký obsah nasycených tuků, bývá označován jako nejzdravější olej na světě. Proto se používá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Je též velmi bohatý na antioxidanty, caprylis a kyselinu kaprinovou.
Využití: Kokosový olej má úžasné schopnosti vyhlazovat pleť, ale také ji zvláčňuje a dodává jí jemnost. Proto je kromě toho, že se používá při výrobě mýdel, sprchových gelů, šamponů a vůní, vhodný i na masáže. Nedráždí a je antialergický.
Kokosové mléko
Připravuje se z dužniny zralých kokosů. Mixuje se s teplou vodou do té doby, až získá potřebnou konzistenci jemného mléka.
Využití: V kuchyni jím nahradíte nejen mléko, ale i smetanu. V kosmetickém průmyslu se přidává hlavně do tělových mlék, krémů, pěn do koupele a šamponů.
Kokosové zdraví
Kokos má díky svému výživnému obsahu blahodárné účinky na náš organismus. Největší zásluhu na tomto faktu má kokosový olej. Mezi jeho nejvýznamnější účinky na lidský organismus patří, že:
• pomáhá likvidovat plísně a kvasinky
• působí antibakteriálně
• omezuje vznik hemoroidů
• mírní průběh a následky epileptických záchvatů
• usnadňuje vstřebávání vitaminů a minerálů do těla
• posiluje játra
• snižuje riziko cukrovky
• posiluje imunitní systém
• pomáhá při redukci hmotnosti