Zázračných 5 Tibeťanů je balzámem pro tělo a duši

Zázračných 5 Tibeťanů je balzámem pro tělo a duši

Bolesti zad a šíje trápí čím dál více lidí. Stejně tak stres, únava a s tím související špatná nálada a celkově negativní přístup k životu. I když všichni víme, že zdravý pohyb by dokázal velkou část těchto potíží zmírnit nebo úplně vyloučit, vymlouváme se, že nemáme na pravidelné sportování čas. Hledáte-li také každou minutu, vyzkoušejte 5 Tibeťanů. Snad žádné jiné cvičení s vámi za tak krátký čas neudělá větší změnu.

Jogistický systém pěti energizujících póz pochází z Tibetu. Někde se tam prý ukrýval klášter, jehož mniši znali tajemství věčného mládí. Jeden vysloužilý důstojník britské armády údajně této klášter našel a podle jeho vyprávění pak jeho přítel Petr Kelder sepsal knihu 5 Tibeťanů, jež cvičení proslavila po celém světě.

Hlavní výhodou cvičení je, že jej můžete provádět sami doma – stačí dostatek prostoru a měkká podložka. Pro začátek je však určitě dobré, pokud vám cviky předvede zkušený lektor, který opraví začátečnické chyby. Jakmile budete vědět, jak na to, nic vám už nebrání najít si svoji každodenní čtvrthodinku, která ale pro vaše tělo i mysl dokáže mnohé.

Přesný popis cviků 5 Tibeťanů naleznete zde

Pět Tibeťanů má pomoci rozhýbat energetické proudy (čakry) a centra (meridiány) v těle. Většina z nás má v těchto drahách nějaký blok, kvůli kterému nemůže energie volně proudit. Dostane-li energie opět svůj prostor, i dlouhodobé neduhy zmizí. Díky tomu budete mít zdravější tělo i mysl, naučíte se správně dýchat a výsledkem by mělo být odbourání stresu a celkově pozitivnější přístup k životu.

Konkrétněji se dá očekávat například to, že zpevníte svaly, okysličíte tělo, vyrovnáte správně hladinu hormonů, zlepšíte pevnost kostí, zrychlíte metabolismus (tedy i zhubnete), vyčistíte lymfatický systém a napomůžete detoxikaci těla. Viditelný efekt bude díky tvarování svalů patrný i na vaší postavě.

A jak na to?

Cvičte nejlépe ráno nebo večer, ne dříve než tři hodiny po jídle. Oblékněte si volné prodyšné oblečení, které vás nebude omezovat v pohybu. Každý z pěti cviků by měl být v ideálním případě opakován jedenadvacetkrát. Větší počet už není žádoucí. Samozřejmě jako začátečník ale začnete s mnohem menším počtem cviků, minimum je tři. Základem je provádět cvik správně, pak teprve můžete zvýšit i počet. Chcete-li Tibeťany dodržovat opravdu důsledně, zvyšujte počet opakování vždy tak, abyste stále zachovávali liché číslo.

Přesný popis cviků 5 Tibeťanů naleznete zde

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud