Zázraky zářijové kuchyně | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Zázraky zářijové kuchyně

Co si v kuchyni a na talíři užít právě v tomto období? Křupavé zelí, voňavé ořechy, nasládlou červenou řepu i lahodné hroznové víno.

Salát ze zelných listů s červenou čekankou, jablky a kuřetem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 1/2 malé čerstvé hlávky zelí
  • 8 listů červené čekanky
  • 1 jablko
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 kuřecí prsíčka
  • 6 lžic řepkového oleje
  • 4 lžíce pomerančového džusu 100%

Zelí očistěte, vykrojte košťál a nakrájejte. Čekanku pokrájejte na proužky. Dejte společně do mísy. Jablko zbavte jádřince, nakrájejte a přidejte k zelí a čekance.Směs osolte, opepřete a pokapejte octem. Promíchejte a nechte odležet 10 minut.

Prsíčka nakrájená na nudličky osolte, opepřete a napíchněte na špejli. Opečte na oleji z obou stran. Salát podávejte s dresinkem z oleje a džusu a doplňte kuřecím špízkem.

Ořechový chléb

1 bochník - příprava: 70 minut + kynutí

  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g hladké žitné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 50 ml olivového oleje
  • 100 g vlašských ořechů
  • mouka na podsypání

Obě mouky prosejte do kuchyňského robota. Přidejte sůl a promíchejte. Cukr a droždí rozmíchejte s trochou vlažné vody. Nechte asi 10 minut odstát.

Kvásek nalijte do mouky, přidejte 400 ml vlažné vody a zapněte robota. Míchejte zhruba 10 minut, až vznikne husté nadýchané těsto. Pokud nebudete těsto míchat v robotu, hněťte ho na válu rukama, až přestane lepit. Do hotového těsta vmíchejte olej a nasekané ořechy.

Zformujte ho do bochníčku a nechte v teple kynout asi 45 minut. Předehřejte troubu. Nakynutý bochník vložte do trouby a pečte při 190 °C asi 50 minut. Po upečení nechte chléb úplně vychladnout.

Červená řepa pečená v papilotě s pomerančovou šťávou

4 porce - příprava: 50 minut

  • 1 kg drobné červené řepy
  • 8 stroužků česneku
  • kousek nakrájeného zázvoru (asi 3 cm)
  • sůl
  • 2 pomeranče v biokvalitě
  • 125 ml bílého vína
  • 50 hnědého cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Připravte si plech a dvakrát tak velký kus pečicího papíru. Řepu oškrábejte, česnek oloupejte a zázvor očistěte.Z jednoho pomeranče oloupejte kůru. Z obou pomerančů vymačkejte šťávu.

Pečicí papír přehněte na půl. Do středu naskládejte řepu, česnek, pomerančovou kůru a zázvor. Osolte, zalijte šťávou z pomeranče a vínem, posypte cukrem. Papír na okrajích uzavřete, aby vznikl balíček, a okraje několikrát přehněte.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 200 °C 35 minut. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Pak balíček roztrhněte a řepu pokapejte olejem.

NÁŠ TIP: Do balíčku můžete k řepě s česnekem a zázvorem přidat také čerstvé bylinky podle chuti (zkuste třeba tymián, oregano, majoránku nebo bobkový list).

Dušené hovězí s hroznovým vínem

4 porce - příprava: 180 minut + marinování

  • 1 kg hovězích líček nebo kýty
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 10 kuliček celého pepře
  • 1 bobkový list
  • 500 ml červeného vína
  • sůl
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 proužky pomerančové kůry
  • 600 g hroznového vína (bílé a červené)
  • 2 snítky majoránky
  • 1 lžíce nasekané petržele

Maso nakrájejte na velké kostky a cibuli na tenké plátky. Mrkev a celer nakrájejte na kostky. Maso smíchejte s nakrájenou zeleninou. Přidejte celý pepř, bobkový list a červené víno. Osolte. Přiklopte a nechte v chladu marinovat alespoň 12 hodin.

Druhý den rozleželou směs přeceďte a marinádu nechte stranou. Ve velkém kastrolu zahřejte olej. Přidejte maso se zeleninou a restujte asi 20 minut, až se vypaří tekutina. Orestovanou směs posypte moukou, krátce orestujte a zalijte marinádou. Maso musí být ponořené. Pokud je marinády málo, přidejte vodu. Zakryjte poklicí a duste 3 hodiny.

Po dvou hodinách přidejte proužky pomerančové kůry. Dvacet minut před dokončením přidejte hroznové víno. Pokud jsou kuličky příliš veliké, překrojte je a vyndejte pecičky. Maso podušené doměkka rozdělte do talířů, ozdobte lístky majoránky a podávejte s čerstvým chlebem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 9/2013.

Doporučujeme

Články odjinud