Zázvor pomáhá proti Alzheimeru i bolestem: Kolik ho můžeme denně sníst

Zázvor pomáhá proti Alzheimeru i bolestem: Kolik ho můžeme denně sníst

Lidé si ze zázvoru dělají čaj, nakládaný ho přidávají k sushi nebo do pečiva, aby mělo pikantní chuť. Věděli jste ale, že zázvor dokáže mnohem víc? Využívá se v kosmetice a tradiční medicíně v mnoha kulturách po celém světě. Má totiž obrovskou schopnost účinně řešit spoustu zdravotních neduhů.

Zázvor obsahuje více než dvanáct různých antioxidantů, což z něj činí doslova superpotravinu, díky níž můžeme být zdravější a spokojenější. Kromě toho obsahuje bílkoviny, éterické oleje, vitamin C, křemík, mangan, železo a fosfor. Dá se tedy říct, že výhody zázvoru jsou opravdu fenomenální, a to ať už ho používáme syrový, sušený nebo ho přidáváme do pokrmů. V čem nám může pomoci a kolik je bezpečné ho denně konzumovat?

Pokračování 2 / 8

Pomáhá při chronických zažívacích potížích

Lidé, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, jistě dobře vědí, že zázvor jim poskytne úlevu od některých příznaků tohoto stavu včetně nevolnosti a zánětu žaludku. Předpokládá se také, že zázvor urychluje vyprazdňování žaludku, což může vyřešit celkem úspěšně zažívací potíže. Mnohé studie zjistily, že pacientům, kteří konzumovali před jídlem zázvorový prášek, se zlepšilo vyprazdňování až o 50 procent. Zklidňující účinek na trávicí systém má zázvor v podobě potravinových doplňků i  čerstvý.

Pokračování 3 / 8

Je to přírodní lék proti bolesti

Zázvor může pomoci zmírnit různé druhy bolestí. Jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají zklidnit ztuhlé klouby, bolavé svaly a mohou dokonce zlepšit příznaky artritidy a osteoartrózy. Jedna studie zjistila, že u pacientů s osteoartritidou v koleni, kteří užívali extrakt ze zázvoru, se bolesti zmenšily. Někteří lidé si dávají dokonce na čelo drcený zázvor, aby se zbavili bolesti hlavy.

Pokračování 4 / 8

Chrání před Alzheimerovou chorobou

Ve vyšším věku nám hrozí riziko Alzheimerovy choroby, proto bychom měli začít přemýšlet o zvýšení konzumace zázvoru. Mnoho studií totiž prokázalo, že zázvor zabraňuje ztrátě mozkových buněk, která je obvykle předchůdcem Alzheimerovy choroby. Další studie prokázala spojitost konzumace zázvoru se zlepšením paměti a lepšími reakcemi.

Pokračování 5 / 8

Zabraňuje nevolnosti při cestování

Zázvor se běžně používá jako přírodní lék na kinetózu během cestování autem či letadlem. Užíváním zázvoru se taky zbavíte případných závratí. Další studie naznačují, že zázvor může zmírnit zvracení a nevolnost u pacientů s rakovinou, kteří absolvují chemoterapii, stejně jako ranní nevolnost u těhotných žen.

Pokračování 6 / 8

Zázvor zmírňuje menstruační křeče

Zázvor je spasmolytikum, což znamená, že má sílu „léčit“ křeče, dokonce i ty, které souvisejí s plynatostí. Jedna studie zjistila, že také ženy, které užívaly zázvorový prášek po dobu prvních tří dnů menstruačního cyklu, měly výrazně nižší bolestivost. Ve srovnání s volně prodejnými léky bylo zjištěno, že zázvor je při zmírňování bolesti stejně účinný.

 

Pokračování 7 / 8

Může snížit hladinu cholesterolu

Několik studií zjistilo, že zázvor snižuje hladinu triglyceridů, celkového cholesterolu, a dokonce i hladinu LDL cholesterolu.

Pokračování 8 / 8

Kolik zázvoru můžete denně zkonzumovat?

Záleží samozřejmě na tom, jakou formu zázvoru použijete a také na co ho chcete užívat. Například ti, kteří užívají zázvor na artritidu, by měli sníst pouze 2 gramy denně rozdělené do 3 dávek. Těhotné ženy by neměly užívat více než 1 gram denně. V sušené formě by dospělí neměli denně přesáhnout 1 gram, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy. Při dávce 5 gramů a výše se může vyskytnout nevolnost či průjem.

Doporučujeme

Články odjinud