Zázvor, skořice, kmín: Které koření ještě pomůže při léčbě rakoviny?

Zázvor, skořice, kmín: Které koření ještě pomůže při léčbě rakoviny?

Rakovina vzbuzuje v každém velký strach, patří totiž mezi smrtelná onemocnění. Nejsme ale proti ní bezbranní, naštěstí se dá vyléčit. V boji s rakovinným bujením i při prevenci je důležitá také strava – a to správné koření. Tady je seznam těch, která by ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět! Pokud se totiž budete správně stravovat, můžete snížit riziko vzniku této zhoubné choroby až o třetinu.

Zázvor

Zázvor podle čínských lékařů nejen doplňuje „prázdnou energii čchi“, podle západních lékařů je to zase koření číslo jedna v boji proti rakovině vaječníků. Působí nejen jako prevence, ale také umí zpomalit růst nádorů.

Pokračování 2 / 7

Kurkuma

Kurkumu v české kuchyni moc nepoužíváme a to je velká škoda. Obsahuje totiž kurkumin, který zastavuje rakovinné bujení. Právě on, jak zjistili britští vědci, začíná nádorové buňky likvidovat už čtyřiadvacet hodin po jeho konzumaci. Nejúčinnější je při nádorech tlustého střeva, prostaty, plic a prsu.

Pokračování 3 / 7

Rozmarýn

Pokud budete připravovat maso, určitě k němu přidejte rozmarýn, protože tak snížíte množství rakovinotvorných látek, které vznikají při jeho přípravě. Rozmarýn kromě toho aktivuje enzymy, které detoxikují organismus, díky čemuž se opět sníží riziko vzniku rakoviny.

Rozmarýn by se měl stát součástí vašeho jídelníčku, pokud se vás týkají zdravotní problémy spojené s rakovinou kůže nebo prsu.

Pokračování 4 / 7

Bazalka

Právě bazalka posvátná (nepleťte si ji s bazalkou pravou, kterou obvykle přidáváme do jídel) je vhodná prevence proti rakovině prsu. Zjistil to výzkum Americké asociace pro výzkum rakoviny.

Obsahuje totiž nejen silné antioxidanty, ale také antimikrobiální a protiplísňové složky. Vědci přišli na to, že se konzumace bazalky posvátné (například v čaji) osvědčila v raných stádiích nádorů, protože viditelně zpomalovala jejich růst.

Pokračování 5 / 7

Chilli

Chilli koření obsahuje kapsaicin. Právě ten dokáže v některých případech likvidovat rakovinové buňky. Umí se totiž na ně navázat a donutit je, aby se samy začaly likvidovat.

Chilli ale není užitečné ve všech případech rakovinného bujení, zatímco rychle účinkuje na rakovinu slinivky, žaludku a plic, v případě raného stádia melanomu je konzumace chilli papriček doslova zdravotně škodlivá – podle všeho totiž kapsaicin v chilli jeho růst urychluje.

Pokračování 6 / 7

Kmín

Kmín je nejen velmi silným antioxidantem, ale chrání také organismus proti rakovině obecně. Dobré výsledky jsou s kmínem například při léčbě nádorů tlustého střeva, prsu a slinivky.

Pokračování 7 / 7

Skořice

Právě skořice obsahuje opravdu hodně antioxidantů – ve srovnání s tolik oblíbenými borůvkami je to dokonce pětadvacetinásobně víc.

Tohle nejdéle používané koření v historii lidstva působí nejen preventivně proti rakovině, ale dokáže potlačit už vzniklé tumory, protože zastavuje tvorbu krevních kapilár, které nádorům dodávají živiny a kyslík, který potřebují ke svému růstu. Příznivě působí například při rakovině žaludku nebo při leukémii.

Doporučujeme

Články odjinud