Zbavte se povislé tváře

Zbavte se povislé tváře

Pokud vás trápí pokleslé obočí, díky kterému vypadáte stále unaveně nebo nazlobeně, tvoří se vám hluboké rýhy přes čelo nebo mezi obočím a nebo pokud se už nechcete dívat na povislou pokožku v oblasti lícních kosti, můžete být vhodnou kandidátkou na zásah plastického chirurga.

Jednou z nejefektivnějších operací je současné vytažení pokleslého obočí a plastika horních víček, která se provádí díky jedinému řezu a bez celkové anestézie. Implantát se zavede pod obočí a připevní se přímo na kost nadočnicového oblouku. Obočí se tak zafixuje v nové poloze a poté lékař provede ještě plastiku horních víček.

Poslední dobou se chirurgové stále častěji přiklánějí k takzvanému endoskopickému liftingu, při kterém se používá malá kamerka, díky níž jim pak stačí jen pár drobných řezů ve vlasech. Mezi endoskopické operaci patří i úplně nová metoda Endotine, u které se navíc používají šikovné zcela rozpustné implantáty, které kůži napnou, ta si na novou pozici zvykne a zůstane na požadovaném místě, i když se implantáty vstřebají.

Jak jsme již zmínili, při operaci se používají vstřebatelné implantáty, které se umísťují pod pokožku. Ty tak udržují tvář v požadované pozdvihnuté poloze. Po zákroku se v podkoží začnou tvořit nové vazivové struktury, které tkáň zafixují na místě a drží ji zde i poté, co se implantát úplně rozpustí. Implantáty se zavádějí pomocí drobných řezů. Design implantátů nejen že fixuje tkáně v nové poloze, ale navíc umožňuje kdykoliv jednoduše znovu polohu tkáně upravit aby byl zákrok co nejpřirozenější.

Pokleslé tváře nebo rýhy mezi nosem a rty lékař vypne pomocí jiného - páskového implantátu. Zavádí se řezem na spánku nebo zevnitř dutiny ústní. Jelikož je délka závěsu nastavitelná, může lékař pozdvihnout pokožku přesně podle vašich představ. Pro pozdvihnutí líček se implantát zavádí dokonce bez jizev, skrz vnitřek dolního víčka.

Metodu Endotine lift u nás zatím provádí pouze chirurg hlavy a krku a plastický chirurg Petr Jan Vašek, který působí v Asklepionu – Klinice a institutu estetické medicíny v Praze. Samotný zákrok se provádí v analgosedaci nebo celkové anestézii a tedy nebolí. Po zákroku může klient pociťovat určitý tlak a pnutí v pokožce, ale celkově to nebolí. Rány se zhojí po cca 10 dnech, k naprostému vstřebání implantátů dochází po 6–12 měsících. V minulosti se pokleslé čelo řešilo klasickým liftingem nebo vytáhnutím pomocí nití. Při liftingu čela se pro fixaci používaly šroubky nebo různé titanové drátky, přičemž v oblasti stehů docházelo často k vypadání vlasů. Docházelo ovšem k nepříjemným pocitům pnutí, na stezích „visela“ příliš velká váha a například liftingy čela ne vždy měly požadovaný efekt. Oproti tomu je nová metoda šetrnější a efektivnější.

Zdroj: MUDr. Petr J. Vašek, Asklepion Praha

Doporučujeme

Články odjinud