Žbirka by nechtěl být porotcem X Factoru

Žbirka by nechtěl být porotcem X Factoru

Zpěvák Miroslav Žbirka se chystá do soutěže X Factor. Ne snad, že by byl přímým účastníkem a chtěl všechny ujistit, že opravdu má ono pověstné kouzlo a charisma. Nechystá se ani do poroty oblíbené soutěže. Miroslav Žbirka v neděli večer spolu se svou kapelou zazpívá divákům i účastníkům soutěže jeden ze svých nejpopulárnějších hitů.

Slovenský zpěvák, který léta žije v Praze a jemuž přátelé říkají Meky, má podle svých slov pěvecké soutěže docela rád. Pokud mu to čas dovolí, vždycky se na ně s chutí podívá a to nejen doma, ale i v zahraničí. Do poroty by ale nikdy nešel.

"Já bych neuměl vůbec předvídat, který ze soutěžících by měl postoupit, ani určit, zda má šanci se v budoucnosti uplatnit," řekl. Meky si totiž myslí, že vítěz musí umět daleko víc, než jen krásně zpívat. "Do budoucna pro něj bude důležité mít svůj repertoár," vysvětluje. "Jako porotce bych těžko uměl odhadnout, kdo z adeptů si bude umět třeba složit písničku, či zda bude mít schopnost si kolem sebe vytvořit potřebný tým. Tyto věci většinou potvrdí často až budoucnost. Někdo může zvítězit, ale může se stát, že úspěch nepromění. Naopak někdo se nedostane úplně na špičku, ale může se dokázat v praxi prosadit. To jsou mé důvody, proč bych nechtěl být porotcem, protože jen z povrchního pohledu nejde určit, kdo by to mohl být."

Miro Žbirka s manželkou Kateřinou

Angličani jsou dobří Meky sleduje se zaujetím nejen výkony soutěžících, ale i poroty. "Třeba v minulém kole měl Petr Janda těžkou úlohu, když na něm záleželo vyřazení zpěváka. Nechtěl bych být na jeho místě," konstatoval. A dodal že, si netroufá hodnotit, zda Petr Janda rozhodl správně.

"Neviděl jsem všechny díly, dost mi totiž splývají. Koncertoval jsem ted´s kapelou v Londýně a viděl jsem tam dvě kola anglické verze, pak jsem viděl i jednu americkou. Mám z toho v hlavě galimatyáš, nedovedu rozlišit, koho jsem viděl tam a koho tady. Všichni totiž stejně jako i naši zpívají anglicky," řekl.

Díky tomu může Meky Žbirka dobře srovnávat. Platí tedy podle něj, že Co Čech, to muzikant? "Řekl bych, že nejvyšší úroveň je v Anglii, mají tam velmi široké zázemí," zamyslí se. "Navíc nemají problém s angličtinou. Je jejich rodný jazyk a u nás znalost angličtiny u některých trošku hapruje."

Doporučujeme

Články odjinud