Zdánlivě prosté řešení menopauzy?

Zdánlivě prosté řešení menopauzy?

Zdánlivě prosté řešení menopauzy? Když vaječníky přestaly vyrábět estrogen, dodejme ženám estrogeny jinak. Jak prosté a snadné. Po boomu hormonální substituční terapie přišlo vystřízlivění. Jak se na ni dívá současná medicína?

Nepříjemný přechod Návaly horka, deprese, úzkostné stavy, změny hmotnosti, … Málokterá žena těmto symptomům menopauzy unikne. Mnohá by ráda sáhla po berličce, která jí pomůže toto nepříjemné období překonat. Ale pozor. Správně by měla být hormonální substituční terapie předepsána až po důkladném vyšetření. Pokud jste prodělala nádorové onemocnění – zvláště prsu či vaječníků – nebo nemáte v pořádku játra, musíte na tyto přípravky zapomenout. Jak se ukázalo ve studiích Women’s Health Initiative a Million Women Study, přípravky s obsahem hormonů zvyšují při dlouhodobém podávání riziko rakoviny prsu nebo dělohy. To závisí na jejich složení.

Kdy zvolit jinak Velmi důležité je zjistit krevní srážlivost. Pokud se vám sráží krev rychleji nebo pokud jste prodělala hlubokou žilní trombózu, také zkuste překonat těžkosti menopauzy bez léků. Ty totiž zvyšují srážlivost krve. A tím zvyšují riziko nejen hluboké žilní trombózy, ale i plicní embolie (shluk destiček je vmeten do plicních žil a ucpe je; dochází k závažné poruše krevního oběhu a není možné krev okysličit).

Co prášky neumí Od hormonální substituční terapie se čekalo mnohé: zlepšení duševní výkonnosti po menopauze, ochrana před kardiovaskulárními chorobami, vliv na vznik nádoru konečníku a tlustého střeva. Žádná studie však tato očekávání nepotvrdila. Dříve se používala hormonální substituční terapie k léčbě osteoporózy. Opravdu totiž zvyšuje kostní denzitu. Ale vzhledem k prokázaným nežádoucím účinkům – zvlášť při delším podávání – dnes není lékem volby.

Hormonální substituční terapie je užitečným pomocníkem pro krátkodobé zvládání silných menopauzálních potíží. Musí se však nasazovat uvážlivě a individuálně. Nenechte si ji napsat dříve než po důkladném vyšetření. Užívaná co nejkratší dobu při co nejmenších dávkách může pomoci.

(ela) zdroj: http://www.osteoporoza.cz>http://www.osteoporoza.cz

Doporučujeme

Články odjinud