ZDENA (59): Nikdy by mě nenapadlo, že nás okrade vlastní dcera

ZDENA (59): Nikdy by mě nenapadlo, že nás okrade vlastní dcera

Zdena a její manžel se své dceři a její rodině snažili pomoct, jak jen mohli. Ani ve snu by je nenapadlo, jak se celá situace obrátí proti nim a oni málem skončí na dlažbě.

Když se dcera před lety vdala a chtěla koupit s manželem byt, požádala nás, abychom jí ručili domem. Rádi jsme pomohli, ovšem s podmínkou, že v něm budeme mít zajištěné dožití. Do dvou let se jim narodila naše vnučka.

Tou dobou naneštěstí její muž přišel o práci, a tak se jim nedostávalo peněz. Anežka dostala nový nápad: „Máte starý dům a já nový byt. Co kdybych ho prodala, za peníze dům zrekonstruovala a postavila bydlení v podkroví? Budeme všichni pohromadě, pomůžu vám s domem a se zahradou.“

Jak naplánovala, tak i udělala. Na půdě nechala postavit útulný podkrovní byt, my zůstali v přízemí. Dceřin manžel našel práci ve městě, takže se jejich finanční situace začala lepšit. Jenomže kromě práce si našel i milenku a nakonec přišel rozvod.

Dceru rozvod poznamenal – zlost a zklamání si začala vybíjet na nás rodičích. Dokonce nám vyčítala, že Josef odešel, protože nechtěl bydlet s tchyní a tchánem. Nakonec se rozhodla dům prodat a začít nový, lepší život! Co bude s námi, ji nezajímalo. Když jsme se vrátili z lázní, kde si manžel léčil nemocné srdíčko, dcera i s vnučkou byly pryč a nahoru do domu se právě stěhoval nový majitel.

Zůstali jsme jako opaření. A mělo to být ještě horší. „Takže kdy se postěhujete do domova seniorů? Tenhle týden? Nebo jestli chcete, počkám vám i čtrnáct dní, maminku sem chci stejně stěhovat až za měsíc,“ vyptával se bezelstně nový majitel a postupně vyšla najevo celá ošklivá pravda. Dcera podvedla i jeho.

Když jí vysvětlil, že je v časové tísni, protože potřebuje bydlení nejen pro sebe, ale i pro postiženou maminku, namluvila mu, že my už máme rezervovaná místa v domově seniorů a můžeme se stěhovat hned. Tentokrát zůstal jako opařený on.

Na mého nemocného muže už bylo toho neštěstí najednou moc. Srdíčko nevydrželo, během vzrušené diskuse se sesunul k zemi a my museli volat sanitku. Naštěstí šlo jen o srdeční slabost. S „naším“ domem, ve kterém jsme se stali v jediném okamžiku cizinci, to bylo horší. Neměli jsme kam jít.

 Nový majitel chtěl nejdříve z dcery vymoct zpátky peníze, jenže ona nebrala telefony a my nevěděli, kam zmizela. Pak ji chtěl udat na policii, vyšetřování by ale bylo na dlouhé lokty a on už nutně potřeboval ubytovat maminku.

Nakonec jsme si pomohli navzájem. Zůstali jsme s manželem bydlet ve dvou pokojích v přízemí a do třetího se nastěhovala jeho maminka, o kterou jsme se starali. On tak ušetřil za ošetřovatelku a docela jsme se spřátelili.

Když nám po třech letech čekání přidělili místa v domově seniorů, naše kontakty nezanikly. Nakonec jsem mu několik dalších let chodila s maminkou pomáhat… Od záležitosti s domem uplynulo už osm let.

S dcerou se nestýkáme, z vnučky však mezitím vyrostla hodná holka. Když dospěla, vyhledala nás a začala nás navštěvovat. Nedávno dostudovala pedagogickou fakultu, bude z ní učitelka.

Její matka se po útěku přestěhovala do čtyřicet kilometrů vzdáleného městečka. Koupila menší byt a zařídila si obchůdek. Příjmy z něj i zbytek z peněz, které utržila za dům, jí pomohly dceru vychovat, protože se už znovu nevdala.

Říká se, že všechno nakonec přebolí, ale nás zrada dcery bolí pořád a určitě bude bolet do konce života. Utěšuji se v duchu, že peníze, které dcera za dům získala, aspoň pomohly vychovat milovanou vnučku a zaplatit dobré vzdělání, které by jí Anežka jako osamělá matka s nevelkým příjmem poskytnout nemohla. Jen bych se ještě ráda dožila vnuččiny svatby…

Doporučujeme

Články odjinud