Přestože Vánoce mají být především svátky lásky, klidu, rodiny, hodí se k nim i další přídomek – svátky jídla. Každý rok si většina z nás říká, že to letos nebude přehánět, aby po svátcích dopla kalhoty, až po dovolené půjde do práce, a každý rok na to všichni zapomeneme s prvním vanilkovým rohlíčkem. Nezoufejte! Dozvíte se, jak si přes Vánoce pochutnat, nijak neošidit chuťové buňky, a přitom nepřibrat.
Zdravé varianty vánočního cukroví
Zdá se vám zvláštní sousloví „zdravé cukroví?“ Pak vězte, že na něm není nic zvláštního. Stačí se rozhodnout, zda uděláte „klasické“ cukroví zdravějším způsobem, (např. nahradíte hladkou mouku zdravější špaldovou moukou,) nebo zda sáhnete po receptech z ovesných vloček, sušeného ovoce či rozinek. Co třeba takové marokánky? Jsou plné ovoce, oříšků a rozinek. Pokud chcete dbát o svou štíhlou linii, odpusťte si polití čokoládou, a chroupejte marokánky „jen tak.“
Inspirace na zdravé cukroví:
Meruňkové placičky
200 g sušených meruněk
150 g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů
2 lžíce ovesných vloček
lžičku slunečnicových semínek, lžičku máku, sezamových semínek
trocha skořice a hřebíčku
80 g medu
¼ mléka
60 g Hery
40 g hrubé mouky
Smícháme mléko, Heru, med a mouku. Směs přivedeme v hrnci k varu a přidáme nakrájené meruňky, ořechy, koření a semínka. Za stálého míchání povaříme 5 minut. Plech vyložíme pečícím papírem. Na plech nanášíme vytvořené menší placičky a pečeme cca 15 minut při 170°C. Po upečení meruňkové placičky z plechu sejmeme a necháme chladnout na rovném podkladu tak, aby se nekroutily.
Ryba není jenom kapr ve strouhance!
Málokdo se o Vánocích obejde bez ryby na talíři. Věčná škoda jen, že většinou ji zabalí do trojobalu a „utopí“ v oleji. Nejen, že tím kolikrát ryba ztratí svou jemnou a dobrou chuť, ale neprospějeme tím ani svému zažívání.
Proč třeba nezkusit jinou rybu – losos, nilský okoun, nilský sumeček, ale třeba i halibut, tolstolobik – tyto ryby ocení především ti, kteří se bojí drobných kostiček. Jsou takřka bez kostí, a pokud se nějaká objeví, je natolik velká, že ji vidíte i bez brýlí.
Nilský sumeček s dušenou zeleninou
800 g filetů z nilského sumečka ( po upečení získáte cca 750 g masa)
50 – 100 g másla
1 balíček mražené zeleniny (dle vašich preferencí, váha 350 – 400 g)
Sůl, bílý pepř
Filety osolíme, opepříme. Troubu rozehřejeme na cca 165 stupňů (horkovzdušná). V pekáči roztopíme máslo, a do něj položíme rybu. Opečeme z každé strany cca 10 minut. Rybu pečeme zaklopenou víkem pekáče po celou dobu. .Zhruba deset minut před dopečením obsypeme mraženou zeleninou.
Máslo zajistí nejen skvělou chuť, ale i to, že se neošidíme o žádné vitamíny a prvky, rozpustné v tucích. A skutečně jej není nutné dávat více, než 100 g – my většinou dáme 80 g, a bohatě to stačí. Tato úprava je naší vánoční verzí ryby již několik let.
Bramborový salát nemusí plavat v majonéze!
Další „stálicí“ vánočního stolu je bramborový salát. Kolik je rodin, tolik je variant „toho nejlepšího“ bramborového salátu – jedni přísahají na vajíčka, druzí by jej nedokázali připravit bez cibule, další jej vylepšují nastrouhaným jablkem… Takřka všichni do něj ale dávají majonézu, ti, kteří hlídají svou váhu, ji občas ředí jogurtem. Proč si nezkusit připravit variantu bramborového salátu absolutně bez majonézy, ale s neodolatelně skvělou chutí?
Tento salát sebere argument těm, kteří tvrdí, že co je zdravé, nemůže být dobré. Vyzkoušejte sami a uvidíte.
Bramborový salát bez majonézy
1000 g brambor
5 vajec natvrdo
1 konzerva sterilovaného hrášku (nálev slijeme)
1 konzerva sterilované kukuřice (nálev slijeme)
2 lžíce sterilované papriky
2 červené cibule
pažitka
5 naložených okurek
4 lžíce láku z okurek
3 lžíce oleje
sůl
cukr
pepř
Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka, vejce uvaříme natvrdo. Brambory oloupeme a protlačíme přes mřížku nebo nakrájíme na kostičky. Přidáme vajíčka a okurky nakrájené na kostičky, hrášek a kukuřici bez nálevu, pokrájené sterilované papriky a nadrobno nasekanou pažitku.
Červenou cibuli nakrájíme nadrobno, lehce osmahneme na rozehřátém oleji a přidáme k ní lák z okurek, sůl, cukr a pepř a necháme jen projít varem. Zálivku necháme vychladnout a přimícháme k bramborám. Bramborový salát necháme pár minut odstát a opět promícháme, podle chuti ještě osolíme, opepříme a osladíme.
Zásady „zdravého mlsání“
Je to vlastně strašně jednoduché. Vůbec nic se nestane, když si dáte jeden vanilkový rohlíček, a zmenšíte standardní porce na čtvrtinové. To nejtěžší na Vánocích je, udržet mlsnou pusu na uzdě a mlsat jen po troškách. Pokud se vám to podaří, v lednu nebudete mít problém zapnout knoflík na kalhotách či sukni. Navíc si užijete konec roku bez žlučníkových záchvatů a prášků proti nadýmání. Tak dobrou zdravou sváteční chuť!