Zdravé osvěžení: 5 tipů na nevšední saláty

20. 7. 2016
Zdravé osvěžení: 5 tipů na nevšední saláty
Saláty skýtají v létě skvělé osvěžení. O tom, že nemusí znamenat jen "rajče, okurka a paprika", se přesvědčíte v následujících pěti receptech. A že budete mít mezi tou zelenou smrští listů a lístků na vybranou, není třeba pochybovat.

LYONSKÝ SALÁT

2 porce příprava: 20 minut

200 g uzené slaniny, 1 stroužek česneku, olivový olej, 2 lžíce strouhanky, 1 menší salát frisée, 2 velká vejce, 1 lžíce octa, hrubě mletý pepř, 1 šalotka

DIJONÉZA: 1 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 1 šalotka

Na oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou slaninu a drcený stroužek česneku. Pak slaninu vyjměte a osušte. Česnek z výpeku vyjměte a v tuku orestujte strouhanku. Připravte zálivku. Ocet, hořčici a olej prošlehejte do hladké emulze a vmíchejte velmi jemně nasekanou šalotku. Salátu podle potřeby u středu odřízněte tuhé stonky. V menším kastrolku přiveďte k varu vodu a přidejte ocet. Vejce rozklepněte do naběračky. V kastrolku udělejte vír a doprostřed opatrně vlijte vejce. Vařte asi 3 minuty. Ideální ztracené vejce má pravidelný tvar a žloutek uvnitř zůstane tekutý. Salát a na jemné kroužky nakrájenou šalotku promíchejte se zálivkou. Podávejte se slaninou, ztraceným vejcem, posypané opraženou strouhankou a hrubě mletým pepřem. Přidat můžete i pražená dýňová semínka.

Recepty na další saláty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní salát, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Ač byste to nečekali, mnohem snáze se nyní prosazujete v pracovní sféře. Hvězdy vám prostě přejí. Zvláště je v přejícím sextilu na vaše znamení váš vládce Merkur, který dnes osnová i…

Nejčtenější články

Články odjinud