Zdravé slazení. Čím nahradit bílý cukr a jaká alternativa je nejlepší? | Foto: iStock

Foto: iStock

Zdravé slazení. Čím nahradit bílý cukr a jaká alternativa je nejlepší?

Cukr dodává jídlu sladkou chuť, kterou téměř všichni milují. Působí také jako konzervant, aby se potraviny po zpracování nekazily. Ovšem přemíra cukru, zejména toho bílého, škodí nejen diabetikům, ale nám všem. Jak a čím lze cukr nahradit, abychom se nemuseli vzdát sladké chuti?

Důležité je množství

Někteří odborníci na výživu tvrdí, že nejlepší je odepřít si cukr a jeho alternativy úplně. Ovšem vydržíte to? Profesionálové ze STOBu říkají, že není nutné si sladkosti odpírat zcela, a to ani při hubnutí. Důležité je podle nich mlsat chytře – umět rozpoznat kvalitní potraviny, vybírat si je z nabídky obchodů a znát svou míru. Neřešte tedy, čím sladit, ale raději kolik sladit. Na druhou stranu přece jen existují „lepší“ alternativy k bílému cukru. Kde je najdete a jsou opravdu zdravější?

Oční lékař může odhalit cukrovku a další onemocnění. Mrkněte na video:

Pokračování 2 / 9

Třtinový cukr

Je tvořen sacharózou úplně stejně jako bílý řepný cukr. Liší se jen vstupní surovinou, místo cukrové řepy se používá cukrová třtina. Výživová hodnota je zhruba stejná. Třtinový cukr má díky melase, kterou obsahuje, určitý podíl vitaminů a minerálů, a je tedy o něco zdravější než bílý cukr.

Pokračování 3 / 9

Melasa

Melasa se stejně jako sacharóza vyrábí z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Jde o hustý hnědý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru. Je méně sladká než cukr, obsahuje více vitaminů, minerálních látek a malé množství bílkovin. „Její význam je ale zbytečně nadhodnocován, navíc v ní můžete najít nevhodné látky,“ uvedla Iva Málková ze STOBu.

Pokračování 4 / 9

Med

Med je bohatý na živiny a minerály, které přinášejí řadu zdravotních výhod. Fenolové kyseliny a flavonoidy mají antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit před záněty, cukrovkou, srdečními chorobami a rakovinou. Přestože má med mnoho zdravotních výhod, stále obsahuje fruktózu, tedy cukry, a proto by se měl konzumovat s mírou.

Pokračování 5 / 9

Agávový sirup

Agávový sirup se vyrábí ze sladké šťávy, která vytéká z rostliny agáve. Díky vysokému obsahu fruktózy je sirup z agáve o 30–40 procent sladší než sacharóza. Má také mírně vyšší obsah kalorií, v průměru 6 kcal/gram. Proto byste konzumaci tohoto sirupu měli také omezit.

Pokračování 6 / 9

Kokosový cukr

Kokosový cukr vzniká zahuštěním šťávy vytékající z květů kokosové palmy. Obsahuje minerály včetně železa, zinku, vápníku a draslíku. Je tvořen hlavně sacharózou, ale má nižší glykemický index než cukr (to může být částečně způsobeno obsahem inulinu, což je rozpustná vláknina).

Pokračování 7 / 9

Javorový sirup

Javorový sirup se vyrábí z mízy vytékající z javoru cukrového. Obsahuje hlavně antioxidanty a minerály, jako je vápník, draslík, zinek, železo a mangan. Stejně jako med může mít javorový sirup určité zdravotní výhody, ale stále má poměrně vysoký obsah cukru. Takže i když je to lepší volba než rafinovaný cukr, nejlepší je vyhnout se jeho nadměrné konzumaci.

Pokračování 8 / 9

Čekankový sirup

V poslední době velmi populární sladidlo. Jde o sladidlo nové generace vyrobené unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. „Výjimečný je tím, že jeho základ tvoří inulin, vláknina s mnoha prospěšnými účinky. Má tedy velmi nízký glykemický index, neobsahuje lepek, laktózu ani aromata,“ vysvětluje Iva Málková ze STOBu.

Čekankový sirup obsahuje až o 95 procent méně cukru a o 45 procent méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly. Má přirozeně sladkou chuť, proto se hodí i při hubnutí. Navíc chutná i vypadá jako med, takže ho odborníci doporučují lidem, kteří chtějí změnit svoje stravovací návyky, přidat vlákninu a snížit množství cukru.

Pokračování 9 / 9

Umělá sladidla

A jak jsou na tom umělá sladidla, jako je aspartam, stévie či sukralóza? Ano, tahle sladidla neobsahují cukr, ale často se hovoří o tom, zda je jejich konzumace bezpečná. Podle odborníků se bát nemusíme, ovšem konzumovat bychom je měli uváženě. Chcete-li se odnaučit sladké chuti, lepší je si na ni nezvykat. Odpověď na otázku, jak sladit zdravě, je tedy jednoduchá. Sladit co nejméně a chytře.

Doporučujeme

Články odjinud