Zdravé srdce často tluče i v obézním těle

Zdravé srdce často tluče i v obézním těle

Starý názor lékařů, že v obézním těle se skrývá churavějící srdce, nemusí být vždy pravdivý. Dokládá to nová studie řeckých vědců.

Lékaři z univerzity v Aténách zjistili, že pouhých necelých deset procent padesátníků a šedesátníků s nadváhou, u kterých nejsou žádné jiné rizikové faktory pro srdeční onemocnění, čeká selhání srdce v následujících šesti letech.Jejich štíhlejším vrstevníkům přitom hrozí infarkt v 16 procentech případů.

Nový výzkum zveřejněný v odborném časopise Journal of the American College of Cardiology je dalším v řadě důkazů, že obézní lidé nemusí být vždycky zároveň nemocní. Dr. Christina Voulgariová s kolegy sledovala 550 mužů a žen v průměrném věku 55 let, z nichž polovina trpěla obezitou.

U více než dvou třetin pacientů se našly rizikové faktory pro vznik kardiovaskulárních chorob, například vysoký obsah krevních tuků, málo "dobrého" cholesterolu, odolnost vůči inzulínu, vysoký krevní tlak a podobně, kolektivně nazývané "metabolický syndrom".

Tím trpěla jen třetina respondentů s normální hmotností. "Ukázalo se ale, že na vznik potenciálního rizika srdečního selhání, kdy je srdeční sval natolik oslaben, že nemůže organismus dostatečně zásobit kyslíkem, má hmotnost jen velmi malý vliv. Mnohem významnější jsou příznaky metabolického syndromu," tvrdí Voulgariová.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud