Zdravé vaření

Zdravé vaření

Jíst zdravě znamená pečlivě vybrané potraviny také správně tepelně upravit, aby si uchovaly co nejvíce prospěšných látek, kvůli kterým jste je vlastně kupovali.

Vaření v páře je rychlá a velmi šetrná metoda přípravy potravin, které si tak uchovávají vysokou nutriční hodnotu i nezměněnou chuť. Pokrmy jsou připravovány bez jakéhokoli tuku ve vodní páře, která prochází jednotlivými nádobami. Ty zajišťují, že nedojde k prolínání chutí a vůní ani v případě současné úpravy různě aromatických potravin. Hrnec můžete využít také na rozmrazování nebo ohřívání již hotových jídel.

Horkovzdušné fritování není vhodné jen k přípravě zdravějších hranolků, ale také k úpravě masa, ryb či zeleniny. Při fritování se využívá jen velmi málo oleje, který se navíc nepřepaluje jako při klasickém smažení. Velkou výhodou je, že se nádoba dá mýt v myčce, takže nedojde ke žluknutí zbytků oleje. Některé typy horkovzdušných fritéz obsahují přepážky, kterými lze při současné úpravě oddělit například maso od přílohy.

Pečení v římském hrnci z pálené hlíny je další možnost jak připravit jídlo, které si uchová většinu hodnotných látek. Neglazovaný hrnec i poklici je nutné před pečením namočit asi na 20 minut do vody. Voda se pak během pečení mění na páru, což umožňuje zdravé parní pečení se zachováním vitaminů a bez použití tuku. Římský hrnec je nejvhodnější k přípravě dušeného masa se zeleninou nebo jinou přílohou, použít ho však lze i na moučníky nebo chléb.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud