Zdraví a cvičení

Přetěžování některých svalových skupin, oslabené a zkrácené svaly mají za následek špatné držení těla, bolesti zad a kloubů, kterých neustále přibývá.

Zdraví a cvičení

Jak jsem se již zmiňovala ve článku o masážích, v současné době nám chybí pohyb, což sebou nese spoustu problémů hybného aparátu. Přetěžování některých svalových skupin, oslabené a zkrácené svaly mají za následek špatné držení těla, bolesti zad a kloubů, děti nevyjímaje, kterých neustále přibývá. I věk, kdy se problémy objevují, neustále klesá. Proto bychom už od dětského věku měli dbát na správné držení těla a zdravý různorodý pohyb, ve kterém bychom měli pokračovat vlastně po celý život, pouze ho přizpůsobit věku, zdraví a schopnostem. Tím samozřejmě předcházíme problémům až do stáří a nesmím zapomenout podotknout, že je to jedna z nejúčinnější prevence osteoporózy, jež se týká hlavně žen, proto neváhejte a začněte cvičit co nejdříve.
V současnosti je nabídka pohybových aktivit tak pestrá, že si každý může vybrat podle svých schopností a chuti. Dokonce lze cvičit i doma podle videokazet, ale pozor na správné provádění cviků, proto je nejlépe začít pod odborným dohledem.
Při správném držení těla má páteř několik prohnutí (lordoz) a několik vyhrbení (kyfoz). Oslabené a zkrácené svaly nemohou páteř držet ve správné pozici. Svalové skupiny, které mají tendenci se zkracovat jsou prsní svaly, svaly těsně pod lebkou, sval trapézový, svaly v oblasti beder a ohybače kyčle a kolene i sval lýtkový. Nejčastěji oslabené jsou svaly mezilopatkové, břišní a hýžďové. Nejvíce namáhané svaly jsou v oblasti šíje, což vede k bolestem hlavy a problémům s horními končetinami.
Rozhlédněte se ve svém okolí a vyberte si cvičení, které vám bude vyhovovat. Klidně vyzkoušejte i různé hodiny a cvičitelky. Uvidíte, že se začnete cítit lépe nejen po fyzické, ale i psychické stránce. Přeji vám odhodlanost a pevnou vůli. A nezapomeňte na děti.

Autor: Lenka rehabilitační sestra

Dotazy můžete zasílat i na e-mailovou adresu : nerous@volny.cz nebo na tel. 0606 843 359.

Doporučujeme

Články odjinud