Zdraví a linie z krabičky - Správný přístup k dietě i dodavateli | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdraví a linie z krabičky - Správný přístup k dietě i dodavateli

V Česku působí několik desítek poskytovatelů celodenní balené stravy dodávané na klíč, jejich činnost ani většinu z podstatných vlastností jejich produktů však neupravuje žádný zákon nebo alespoň doporučení odborných lékařských společností. Jak se za této situace orientovat v široké nabídce a nesáhnout při výběru krabičkové stravy vedle?

Zhubnout, jíst vyváženě s ohledem na svůj životní styl a nemuset při tom řešit nákupy potravin ani vaření, inspirovat se chutí nových jídel a netradičními kombinacemi - to jsou důvody, proč lidé sahají po jídle z krabičky. „Snížení váhy však mezi motivacemi zákazníků jednoznačně vede,“ říká dietoložka MUDr. Václava Kunová, která se hodnocením kvality krabičkových diet v České republice dlouhodobě a do hloubky zabývá.

„Ale i lidi, kteří nechtějí hubnout, by mělo zajímat, jestli dostávají jídlo s vyváženým poměrem bílkovin, tuků a sacharidů, bohaté na minerály a vitaminy a s energetickou hodnotou zohledňující jejich tělesnou konstituci a metabolismus, zátěž v zaměstnání, pohybové aktivity, pracovní směny, zdravotní stav.

Bohužel pro laika není snadné posoudit parametry jako obsah živin a energetická hodnota. Z tohoto důvodu a také proto, že každý člověk je individualita, se obtížně stanovují obecně platná kritéria pro kvalitu krabičkové stravy a rovněž kontrola je ztížená,“ konstatuje lékařka. Navzdory tomu existuje řada signálů, které může správně vyhodnotit i laik v oboru výživy.

Informace předem

První vizitkou firmy jsou webové stránky. Jsou vizuálně přitažlivé, přehledné, s intuitivním vyhledáváním a přinášejí dostatek informací? Najdete na nich odpovědi na všechny svoje otázky? Pokud ne, je na první pohled patrné, kam můžete zavolat či napsat a zeptat se? A jestliže to uděláte, reagují hned a jsou odpovědi uspokojivé? Co jídelníček? Znáte ho předem a na jak dlouho - na týden, na měsíc, nebo dokonce na celý rok, abyste mohli posoudit, jestli a jak často se jídla opakují? Anebo je na stránkách k dispozici jen nicneříkající ukázkové menu na týden či pouhý den? Vadí vám něco i na tomto ukázkovém menu? Dozvíte se předem složení jednotlivých jídel, dostanete informace o obsahu bílkovin, tuků a sacharidů? Trpíte-li intolerancí určitých potravin nebo alergií třeba na ryby, mořské plody, vajíčka, ořechy či jahody, máte šanci předem zjistit, jestli je pomazánka, polévka nebo koktejl obsahují - anebo budete řešit výměnu za vyhovující jídlo až v daný den a ve stresu? Poskytuje firma zkušební den zdarma?

Energie aspoň 5000 kJ

Nabízí vám rychlé hubnutí pomocí menu s obsahem energie kolem 4 tisíc kJ denně? Pak bude něco špatně… „Do denního menu s hodnotou pod 5 tisíc kJ pro ženy a 7 tisíc kJ pro muže nelze dostat všechny potřebné živiny, vlákninu, minerály a vitaminy,“ varuje dietoložka, „taková dieta je vhodná jen pod dohledem lékaře. Pro ,domácí‘ redukci váhy bych spíše doporučila hodnotu 5,5 až 6 tisíc kJ, při které bude bez rizika podvýživy hubnout většina zdravých žen, zvláště pokud přidají pohyb a sport. Při větší fyzické aktivitě si žena ve věku kolem 40 let s lehkým sedavým zaměstnáním může dovolit i příjem 6,5 až 7 tisíc kJ - a pořád bude hubnout. Jejímu mužskému protějšku za stejných okolností stačí k redukci váhy 8-8,5 tisíce kJ.“

Problém je, že energetická hodnota deklarovaná firmou někdy neodpovídá skutečnosti, mnohdy bývá nižší. To však z pozice klienta neodhalíte, proto je dobré sledovat výsledky nezávislých testů krabičkových diet, ověřit si renomé odborníka sestavujícího pro společnost jídelníčky a sehnat si nějaké reference.

Program na míru

Většina výrobců „krabiček“ nabízí programy s různou energetickou hodnotou, z nichž si za pomoci jejich odborníka na výživu můžete vybrat ten, který bude optimální právě pro vás. „Ideální je, když pomocí přístroje typu Bodystat zjistí složení vašeho těla, zastoupení svalů a tuků, klidový výdej energie… a program nastaví individuálně podle zjištěných parametrů a vaší motivace k pořízení krabičkové diety,“ doporučuje lékařka. Můžete mít jídelníček pro hubnutí, udržení váhy, na podporu aktivního životního stylu apod. Nabízené programy se liší i použitými potravinami (standard, pro gurmány, vegetariány, diabetiky…).

Jídlo 5x denně

„Když už si člověk platí komfort krabičkového jídla, měl by se cítit dobře po celý den. K tomu nestačí naplnit denní doporučené dávky energie a živin, navíc je nutné rozložit příjem potravy tak, aby během dne nikdy nedošlo k poklesu hladiny cukru v krvi, což je spojeno s hladem, podrážděností, únavou a větší tendencí porušit dietu třeba tím, že neodoláme nástrahám vysokokalorických potravin,“ vysvětluje doktorka Kunová. Z těchto důvodů by mělo být denní jídlo rozděleno do pěti chodů, popřípadě i do šesti v programu pro diabetiky (kteří si musejí glykemii obzvlášť hlídat) nebo seniory, kteří mívají oslabené zažívání a lépe tráví menší porce.

Vyrovnaná glykemická křivka

Nekolísající hladina cukru v krvi (vyrovnaná glykemická křivka) závisí nejen na pravidelném přísunu stravy, ale také na druhu používaných potravin. „Krabičková dieta by měla využívat výhradně sacharidové potraviny s nižším glykemickým indexem a v každém jídle by se měla vyskytovat potravina bohatá na bílkoviny. Nikoli tedy k svačině jen ovoce, ale vždy ovoce a k němu kousek sýra nebo trocha kefíru, jogurtu či tvarohu,“ říká dietoložka. Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou například tyto: žitný chléb, pečivo a těstoviny z celozrnné mouky, luštěniny, ovoce a zelenina, naturální rýže, ovesné vločky, brambory vařené ve slupce.

TIP: Nízký glykemický index a vysokou výživovou hodnotu mají tzv. praobilniny : špalda, proso, pohanka, jáhly, kroupy, kamut, quinoa, nebroušené obilky žita nebo ječmene (v celozrnném chlebu, pečivu či mouce). Jejich častý výskyt v krabičkové dietě však nesmí být na úkor např. zeleniny a bílkovin.

Bílkoviny a vápník

Bílkoviny při hubnutí pomáhají udržet svalovou hmotu a mají výrazný sytivý efekt. Je naprosto nezbytné, aby jich v krabičkách bylo dost k pokrytí denní potřeby 1g na každý kilogram tělesné váhy. „Jenže ne vždy společnost obsah bílkovin udává a sami nemáte šanci si ho spočítat,“ říká dietoložka, „orientovat se však můžete podle toho, jestli jídelníček obsahuje ,slušný‘ kus masa, sýry, jogurty, vejce, ryby, tofu a podobně.

Většina firem má podle mých zkušeností a výzkumů také problém naplnit alespoň polovinu doporučené dávky vápníku, která činí 800 až 1000 miligramů za den. Jde o častou potíž režimů s nízkou energetickou hodnotou. Pokud v jídelníčku nacházíte jen sporadicky jogurty, tvarohy, kefíry, cottage či tvrdé sýry, poohlédněte se kvůli riziku osteoporózy raději po jiném dodavateli,“ varuje lékařka.

Profesionalita a odbornost

Specializuje se společnost na poskytování krabičkové diety, nebo jde pouze o vedlejší produkt restauračního zařízení či školní jídelny? Má vlastní kuchyni a tým na přípravu pokrmů (a tudíž i kontrolu nad celým výrobním procesem), nebo je pouze distributorem menu, které připravili její smluvní partneři? Sestavuje jídelníček odborník a víte, kdo jím skutečně je (viz níže „Kdo sestavil vaši krabičku?“ )?

Pokud s pomocí krabiček hubnete, zajistí firma návaznost na svůj program i poté, co ho ukončíte, nebo vás nechá bez odborných rad napospas jo-jo efektu při návratu k původním stravovacím návykům? Nepokrývá-li její program víkendy, doporučí vám vhodné stravování i na tyto dny? Poradí jak bez výkyvů glykemie přežít prostřené stoly hojnosti na oslavách a návštěvách?

Kvalita a čerstvost

Vlastní firma dostatek chladicích boxů, resp. termoboxů a automobily k rozvozu vybavené chladicím zařízením, resp. termoboxy (nesmírně důležité z hlediska udržení mikrobiologické nezávadnosti pokrmů)? Odpovídá příprava a logistika jídel některému ze zavedených systémů kontroly kvality ve výrobě potravin, například HACCP (hazard analysis and critical control points = systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů), který je povinně vyžadován u všech výrobců potravin na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin? Jak často a kdy vám menu přivezou nebo si ho můžete na odběrovém místě vyzvednout - denně časně zrána, předchozí den večer, obden či jen dvakrát týdně? „Jestliže jen dvakrát týdně, uvědomte si, v jakém stavu asi bude nakrájená zelenina a kolik se v ní udrží vitaminů, když se vitamin C ničí oxidací, tedy stykem se vzdušným kyslíkem,“ apeluje dietoložka.

Cena

„Ne vždy platí, že čím vyšší cena, tím vyšší kvalita, nicméně sestavit kvalitní a chutné denní menu za méně než 280 korun je obtížné a pod 200 korun nemožné,“ upozorňuje doktorka Kunová, „lépe se to daří za cenu přesahující 300 korun.“ Nejmenovaný konkrétní výrobce, který nabízí originální, neopakující se jídelníček na každý den v roce a v nezávislých testech krabičkových diet se umísťuje na předních příčkách, poskytuje většinu svých programů za bezmála 400 korun. V nabídce jeho konkurentů sice najdeme i denní menu za 600Kč, ale to už je podle Václavy Kunové přehnané. Každopádně se vždycky zajímejte o to, jestli je v ceně započítána doprava a jakou část z ní tvoří.

Bonusy, které potěší

Je balení jídel praktické a manipulace s ním snadná? Podporuje barva boxu chuť? Má firma věrnostní program s výhodami pro stálé klienty, nabízí něco navíc (například čaje, dopravu zdarma, hustou síť odběrných míst)? Je firma fl exibilní v plnění vašich požadavků? Vychází vám vstříc, umožňuje přerušit program a vrátí vám peníze? A důležitá otázka: Je společnost schopna v rámci vybraného programu zohlednit vaše chuťové preference? Jde o jedno z klíčových kritérií při výběru krabičkové diety…

Podle oslovených odborníků na výživu nelze dlouhodobě konzumovat něco, co nám nechutná nebo nevyhovuje. A proto například servíruje-li firma třikrát týdně sladké snídaně a vám jsou opravdu proti srsti, pak máte dvě možnosti - buď si budete dělat snídaně vlastní a současně zbytečně platit firmě za službu, kterou nevyužíváte, nebo se poohlédnete po jiném poskytovateli.


Kdo sestavil vaši krabičku?

  • Nutriční terapeut: Absolvent zdravotnické školy, odborník v léčebné výživě s vyšším, středním nebo VŠ vzděláním (tituly DiS., Bc., Mgr.). Zastaralé označení: dietní sestra. Odborník na slovo vzatý.
  • Obezitolog, dietolog, diabetolog: Lékař, absolvent lékařské fakulty (titul MUDr.). O odbornosti v oboru výživy netřeba pochybovat.
  • Výživový (nutriční) poradce/specialista: Absolvent rekvalifikačního kurzu různé délky a kvality. Mezi výživovými poradci existují velké rozdíly. Dobré je, pokud absolvují kurz s akreditací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, průběžně se vzdělávají, navštěvují další školení a odborné semináře a samozřejmě sami žijí podle zásad, jež hlásají. Pozor na povrchní „rychlokvašky“ snažící se vám v první řadě vnutit různé doplňky stravy. Velká opatrnost!
  • Poradce pro zdravý životní styl: Kdokoli, velká neznámá, garance odbornosti vesměs žádná. Může to být kvalitně edukovaný nadšenec stejně jako hochštapler. Vyhýbejte se mu.

Vyberte si…

Podrobné srovnání 59 prodejců krabičkové stravy působících v 65 městech ČR poskytují webové stránky www.krabickovediety.info. Zahrnuta jsou kritéria jako nabízené nutriční programy (včetně energetické hodnoty a ceny), dostupnost o víkendu, způsob objednávky, dopravy a odběru, možnosti zkušebního otestování a přizpůsobení jídelníčku individuálním požadavkům zákazníka. Nechybí ani informace o tom, kdo dietu sestavuje. Na webu najdete i zajímavé články o krabičkových dietách a vyváženém stravování.


Kvalitní krabičková dieta neobsahuje:

  • smažená jídla, polotovary, majonézy, výrazné, dráždivé koření a dochucovadla (hořčice, ostré octy, kečupy s nízkým podílem rajčat…), tučné zálivky na saláty, nadměrně omáček,
  • tučné maso, mleté maso (bývá tučné), paštiky, salámy a další uzeniny (přípustná je pouze kvalitní šunka s obsahem čistých svalových bílkovin nad 90 %),
  • mléko a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku (plísňové sýry a smetana jsou ve výživě zbytečné), tavené sýry,
  • náhražky mléčného sortimentu (např. „alternativy“ sýra, jogurty se škrobem a hodně oslazené),
  • konzervované potraviny, přemíru sterilované zeleniny,
  • příliš často hotové, zakoupené potraviny, byť „funkční“ - müsli tyčinky (hlavně ty s polevami), proteinové koktejly (samy o sobě jsou fajn, ale ne třikrát týdně), jogurty a zakysaná mléka bez „přidané hodnoty“ v podobě obohacení ovocem či ořechy apod. (samotné si je můžete koupit sami za podstatně méně peněz, než kolik vydáte za „krabičky“),
  • přemíru potravin s obsahem jednoduchých cukrů (džem, med, sladké pečivo…),
  • výrazně více ovoce než zeleniny (správný poměr je 1 : 2-3 ve prospěch zeleniny),
  • ryby typu pangasius (nutričně mnohem cennější jsou losos, tuňák, halibut, makrela, treska),
  • stále stejné potraviny a jejich kombinace (minimum pro pestrost je 30 různých jídelníčků).

Článek vyšel v časopise Moje zdraví 1/2014.

Doporučujeme

Články odjinud