5
Fotogalerie

Zdraví skryté v ústech

Dvakrát denně si čistíte zuby a dvakrát ročně jdete na preventivní prohlídku ke svému stomatologovi. Stačí to ale k tomu, abyste měli zdravý a hezký chrup? Nejspíš nestačí, a navíc podle některých studií si přes osmdesát procent lidí čistí své zuby nesprávně.

Pečlivá zubní hygiena má velký vliv nejen na zdraví a celkový vzhled chrupu, ale dokonce i na stav celého organismu. Proč je vlastně čistění zubů taková věda a kde se můžeme naučit správné techniky, jak na to?

Zuby jako vizitka

Dokonalý chrup je v současné době vnímán jako symbol úspěchu. Vidíme ho v každé reklamě, v každém časopise. Spojuje se nejen se zdravím, ale hlavně s krásou, mládím, s mocí a penězi. Zuby jako perličky má každá modelka, každá filmová hvězda, dokonalý úsměv dnes ale nesmí chybět třeba ani politikům.

„Na hezký chrup se dnes pohlíží stejně jako na oblečení. Nažloutlé, křivé zuby, stejně jako špinavé, nepadnoucí či staromódní oblečení, člověk podvědomě vnímá jako něco negativního – nezájem o vlastní zdraví, selhání, lhostejnost k sobě samému. Třeba v případě politika, ale i manažera nebo člověka, který ve své práci každý den jedná s lidmi, může být zanedbaný chrup důvodem neúspěchu. Jinými je totiž vnímán jako znak nespolehlivosti a nedůvěryhodnosti. Při pohledu na nehezké zuby nás automaticky napadá: Pokud se nedokáže postarat sám o sebe, jak se pak dokáže postarat o mě,“ vysvětluje psycholožka Adriana Kulhánková.

Čistota – půl úspěchu

Důvodem, proč je potřebné si zuby čistit, je samozřejmě strava. Na rozdíl od zvířat, která žádný kartáček nepotřebují, totiž konzumujeme tepelně, chuťově a jinak upravenou potravu, což zvyšuje její lepivost a ulpívání zbytků na zubech a také riziko poškození chrupu.

Při neodstranění zbytků jídla dochází k rychlejší tvorbě zubního povlaku a kvůli stálé přítomnosti bakterií vznikají postupně látky, které umožňují vznik kazu nebo vedou k zánětu dásní. Když se stav nezlepší, končívá postupným uvolňováním až ztrátou zubu. Pravidelné čistění je tedy především prevence, která snižuje možná rizika na minimum, a to během pár minut každodenního čistění. Je však potřeba vědět, jak na to. Ne každý postup je totiž pro zuby prospěšný či účinný. A některé mohou dokonce stav chrupu zhoršit.

Pokud si nejste jisti, zda při pravidelné hygieně postupujete správně, zvažte návštěvu dentální hygienistky, která vám ukáže, vysvětlí a pomůže s nácvikem mechanického čistění i s výběrem vhodných pomůcek. Jako „pravá ruka stomatologa“ vám navíc může odstranit zubní povlak, kámen, ošetří okolí zubů a zubní povrch pro snadnější čistění zubů.

Správná výbava

Pokud si myslíte, že ke správné péči o ústa vám stačí kartáček a pasta, jste na omylu. Chybět by vám neměl přinejmenším mezizubní kartáček. „Jedná se o pomůcku, která účinně čistí prostory mezi zuby. Tam se nejvíce usazují drobné kousky potravy, které nelze obyčejným kartáčkem odstranit. Následně se pak mezi zuby množí bakterie a jako odpověď blízké tkáně vzniká zánět dásní nebo poškození skloviny zubů s rizikem vzniku kazu,“ vysvětluje dentální hygienistka Lucie Brabencová působící v zubní ordinaci v Praze 2, která k čistění velmi úzkých míst doporučuje zubní nit nebo pásku.

Co se klasického kartáčku týče, nejlepší zkušenosti má odbornice s kratšími typy s měkkým rovným zástřihem hustě osázených štětinek. V případě elektrických zubních kartáčků, jež byly původně určeny pro pacienty méně manuálně zručné či jinak handicapované, radí dentální hygienistka pečlivý výběr, protože nevhodně zvolený typ tohoto kartáčku může poškodit zuby i dáseň.

A co zubní pasta? „Tu spolu s ústní vodou berte jen jako doplněk. Měla by pouze podpořit to, co jsme schopni udělat kartáčkem a mezizubním kartáčkem. Většina past je zdrojem fluoridů, různých výtažků z bylinek, pomocí sloučenin minerálů pomůže s citlivostí zubů nebo látky v ní obsažené působí proti rychlému ulpívání zubního povlaku a vzniku zubního kamene. Kdo si zuby umí vyčistit, vyčistí je však s pomocí jakékoli pasty,“ uzavírá Lucie Brabencová.

Dětská péče

Péče o zoubky dětí by měla být zaměřená především na prevenci a je dobré naučit je správné péči co nejdříve, již od prvního zoubku. Podle odborníků totiž není pravda, že na mléčných zubech nezáleží. Právě stav prvních zubů může výrazně ovlivnit stav stálého chrupu. Také návštěva zubaře by měla být u dětí samozřejmostí už odmala.

„V ordinaci stomatologa se setkávám ve většině případů s nezájmem rodičů, kteří s potomkem přicházejí, až když je problém a bolest. Děti se nedají mnohdy ani vyšetřit, bývají vystresované už z domova představou, že zubař je nepřítel. Vše končívá doporučením k ošetření na stomatologické klinice, pod narkózou,“ konstatuje dentální hygienistka, která doporučuje návštěvu odborníka také při aplikaci zubních rovnátek, protože ještě před jejich nasazením je nutné zuby řádně vyčistit a také následná hygiena je pak mnohem komplikovanější.

Foto popis:

1. ústní výplach Gum Paroex, 135 Kč, pro krátkodobou péči proti krvácení dásní, zánětu dásní, redukci zubního plaku, regeneraci a revitalizaci dásní

2. mezizubní kartáček a párátko v jednom GUM Soft-picks, 40 ks v balení a plastové pouzdro/160 Kč, balený v diskrétním pouzdře pro hygienu mezizubních prostor během dne, například po jídle

3. zubní pasta pro citlivé zuby BioRepair Plus Sensitivity Control, 180 Kč, obsahuje patentovanou bioaktivní formuli MICROREPAIR, složenou z mikročástic hydroxyapatitu, jež je přirozenou součástí zubní skloviny a zuboviny, a přidaného zinku, který aktivuje účinek hydroxyapatitu

4. zubní pasta Gum Paroex, 140 Kč, pro každodenní prevenci krvácení dásní, zánětu dásní, hromadění zubního plaku

5. dětský zubní kartáček TePe Select Compact, 59 Kč, má malou hlavičku a velmi jemná vlákna, limitovaná edice s obrázky Miloše Nesvadby a logem Českého zeleného kříže podporuje osvětový projekt Dětský úsměv poukázáním částky 10 Kč z každého prodaného kartáčku

6. tablety pro indikaci zubního plaku GUM Red Cote, 12 ks/75 Kč, slouží pro kontrolu, zda jsou zuby po vyčistění skutečně čisté, tablety obarví zubní plak, který se nepodařilo odstranit, pro pečlivé dočištění

7. set bělící péče o zuby SWISSDENT EMERGENCY KIT (obsahuje zubní pastu Extréme, sprej na intenzivní osvěžení dechu s bělícím účinkem a zubní kartáček SWISSDENT PROFI), 600 Kč, pro milovníky kávy, červeného vína a podobných lahůdek, které zanechávají na zubech specifické pigmenty

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ:
Superdrbna okouzlila Karla Lagerfelda


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud