Zdraví ze stromů: Využijte jarní květy i mladé lístky nejen k léčení | Foto: iStock

Foto: iStock

Zdraví ze stromů: Využijte jarní květy i mladé lístky nejen k léčení

Až si půjdete pro polibek pod rozkvetlý strom, nezapomeňte si také utrhnout pár kvítků s sebou. Jejich léčivá síla má velkou moc. A nejen květy. Také další části dřevin jsou stále nedoceněnými přírodními léky.

Bílé květy trnky

Jakmile se její větve zahalí do bílých květů, je čas rychle vyrazit na jejich sběr. Při teplejším počasí totiž rychle odkvetou. Mají močopudné účinky, snižují krevní tlak, působí potopudně a upravují funkci trávicí soustavy. Také urychlují jarní očistu těla a podporují imunitu. Čaj připravíte tak, že jednu velkou lžíci kvítků zalijete 2 dl horké vody a necháte 5 minut louhovat. Pitná kúra by měla trvat 4–5 dní, a to vždy jeden šálek denně. Nebo můžete čaj kloktat při aftech a zánětech dásní.

Likér na trávení

Suroviny: 2 lžíce květů trnky, 1 lžičku drceného semene fenyklu, 1 lžičku drceného semene anýzu, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 500 ml destilátu

Postup: Všechny přísady smíchejte a zalijte destilátem. Nechte louhovat 14 dní na teplém místě a denně nádobu protřepávejte. Poté sceďte a při potížích užívejte 1x denně jednoho panáka.

Odvar z listí

Při chřipce a nachlazení pomůže odvar ze sušeného trnkového listí. Hrst listů povařte po dobu 5 minut ve 250 ml vody. Sceďte a pijte před spaním s medem a citronem.

Jak využít k jarní očistě divoce rostoucí byliny? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Jabloňové kvítky

Květy posilují organismus a pomáhají při rekonvalescenci po nemocích. Také podporují činnost ledvin i jater. Na čaj potřebujete 1 lžíci květů, které zalijte 2 dl vroucí vody a nechte louhovat 15 minut. Popíjejte po dobu 10 dní.

Pleťová voda

Potřebujete 2 lžíce květů, které zalijte 2 dl vroucí vody a nechte 20 minut louhovat. Potom přeceďte. Květová voda má regenerační účinky.

Pleťová maska

Rozmixujte 2 lžíce květů spolu s 2 lžícemi tučného tvarohu, půl lžičkou tekutého medu a poté přimíchejte 3 kapky citronové šťávy. Naneste na obličej i dekolt a nechte 20 minut působit. Pak opláchněte.

Pokračování 3 / 6

Růžová třešeň

Květy třešní i višní mají čisticí účinky. Čajovým směsím pak dodávají nádhernou vůni a chuť. Čaj připravíte tak, že 2 lžičky čerstvých květů zalijete 2 dl vroucí vody a necháte 15 minut louhovat.

Květový ocet

Suroviny: 1 lžíci květů třešně, 1 lžíci květů jabloně, 1 lžíci květů rozmarýnu, láhev jablečného octa

Postup: Květy vložte do láhve s octem, zazátkujte a nechte 14 dní louhovat na slunném místě. Nezapomínejte denně protřepat. Poté přeceďte a nalijte do skleněné láhve. Skladujte na chladném a temném místě. Bylinný ocet můžete pravidelně vtírat do vlasové pokožky, nechte 10 minut působit a pak spláchněte.

Pokračování 4 / 6

Voňavá meruňka

Květy meruňky mají mírné protizánětlivé vlastnosti a posilují organismus. Čaji dodávají zajímavou chuť i vůni. Stačí 2 lžičky květů zalít 2 dl vroucí vody a nechat 15 minut louhovat.

Pleťové tonikum

Suroviny: 2 lžíce kvítků, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky, 2 dl destilované vody

Postup: Meruňkové kvítky zalijte lihem a nechte 14 dní louhovat na teplém místě. Denně protřepávejte. Poté sceďte. Takto získáte koncentrát, který se musí před použitím ještě naředit destilovanou vodou. Na 2 dl destilované vody dejte 1 polévkovou lžíci tinktury. Tonikum nanášejte na obličej a dekolt.

Pokračování 5 / 6

Antistresový hloh

Snižuje krevní tlak, uvolňuje stres, pomáhá při bušení srdce a nespavosti. Účinky se dostaví ale až po čase pravidelného užívání a léčba může mít vliv na léky na srdce či krevní tlak, proto pokud máte problémy se srdcem, vždy se předem poraďte s lékařem. Čaj připravíte tak, že lžičku sušených listů a lžičku sušených květů zalijete vroucí vodou a necháte 15 minut louhovat. Pijte chladný, jeden šálek ráno a jeden večer.

Tinktura

Sušenými květy (1 hrst) naplňte nádobu a zalijte po okraj lihem. Nechte 14 dní louhovat v uzavřené láhvi na temném místě. Nezapomeňte denně protřepat. Poté sceďte. Užívejte 3x denně 20 kapek na lžíci vody.

Pokračování 6 / 6

Bříza

Sbírají se mladé lístky, které pomáhají při nemoci ledvin a močového ústrojí, léčí otoky, detoxikují tělo, snižují cholesterol a prospívají při revmatismu. Při zevním užití podporují růst vlasů, zabraňují tvorbě lupů a léčí vlasovou pokožku. Na čaj budete potřebovat 1 lžíci mladých lístků, které zalijte 2 dl vroucí vody. Nechte louhovat 15 minut, slijte a pijte vlažné. Užívejte 3x denně.

Doporučujeme

Články odjinud