Máte 12 kilo navíc oproti mládí? To je bohužel normální
Hubnutí po čtyřicítce má svoje specifika. Bohužel naše hubnoucí snahy může zkomplikovat zpomalený metabolismus. Tělo nespaluje tak rychle a kilogramy rychleji nabíráme, než shazujeme. Podle Centers for Disease Control and Prevention váží ženy po čtyřicítce zhruba o deset až dvanáct kilogramů více než ve dvaceti! Pokud si tedy chcete udržet váhu, musíte snížit energetický příjem až o 100 kilokalorií denně. A když chcete shodit, tak ještě víc. Pokud se snažíte zhubnout či udržet si váhu, dejte si ale pozor na tyto časté chyby.
Pokračování 2 / 6
Nevažte se každý den
Vážení každý den není vhodné, zbytečně byste se stresovala, protože dochází k hormonálním výkyvům, které můžou váhu klidně změnit až o dva kilogramy denně. Také málo spánku vede k horšímu spalování. Ženy, které spí lépe a déle, rychleji hubnou. Važte se pravidelně jednou týdně a spíše si hlídejte váhu v delším časovém horizontu. Osciluje vám váha během měsíce o dvě kila nahoru a dolu, ale celkově neroste? Pak je vše v pořádku.
Radka Wallerová
8. ledna 2018
Pokračování 3 / 6
Nepřehánějte to s dezerty, naopak nevynechávejte tuky
Ve snaze zhubnout výrazně snižujete příjem tuků ve stravě, hlídáte si, aby vše bylo bez tuku. Přitom náš organismus tuky potřebuje a po čtyřicítce dvojnásob. Díky pár kilům navíc nebudete mít tak výrazné vrásky, a pokud nedej bože dostanete nějakou zákeřnou nemoc, pomůže vám to se s ní poprat (tím nemyslíme, že byste měla být obézní). Tuky jsou zdrojem energie, rozpouštějí se v nich některé vitamíny A, E, D. Vybírejte ovšem jen ty správné tuky. A které tuky jsou vhodné? Zde najdete rady výživového specialisty Petra Havlíčka.
Naopak si nemůžete odpustit sladké a možná si říkáte, že když si odpustíte tuky, můžete hřešit s cukrem? Chyba lávky, moc cukru vaší linii rozhodně neprospívá, na druhou stranu vyloučit sacharidy byste ale také neměla. Vybírejte sladkosti s nízkým glykemickým indexem, které mají méně cukrů.
Markéta Žídková
29. srpna 2021
Pokračování 4 / 6
Zapomínáte na svačiny a zmenšila jste celkovou porci jídla
Vynecháváte jednotlivá jídla. Zapomínání na dopolední či odpolední svačinu ale není dobrý nápad. Po čtyřicítce obzvláště. Lepší je jíst méně a častěji, každé 2–3 hodiny, aby se váš organismus nedostal do stavu, kdy má hlad.
Musíte také překopat jídelníček v tom, že nestačí jíst jenom méně, ale některé potraviny musíte omezit či vypustit. Zapomeňte na bílé pečivo, dopřávejte si ho jen výjimečně, prostě rohlíky a koláčky jsou na indexu a patří na váš jídelníček jen výjimečně. Volte raději celozrnné potraviny. Také omezte přílohy, místo těstovin si dejte rýži (ale menší porci). Vhodné jsou bulgur, kuskus nebo jáhly či pohanka. Vše servírujte na menší talíře a přílohy snižte na polovinu. Samozřejmě jednou za čas můžete hřešit, ale jde o to, abyste nehřešila denně.
Pokračování 5 / 6
Pořád se kamarádíte s alkoholem
Příliš mnoho alkoholu. Jedna sklenka znamená 300–400 kJ navíc, pokud jich ale vypijete pět, je to dohromady jedno denní jídlo. Po čtyřicítce hůře metabolizujeme alkohol, takže jsou jeho účinky mnohem toxičtější. Nemusíte rovnou abstinovat, ale raději si dejte vinný střik. Anebo běžte běhat a pak si za odměnu můžete dopřát něco málo navíc.
Pokračování 6 / 6
Ukázkový jídelníček na jeden den
Snídaně: Ovesné vločky, polotučný jogurt (3%), šálek jahod a hrst ořechů
Svačina: Ovoce a hrst semínek
Oběd: 100 g pečeného krůtího masa, neomezené množství grilované zeleniny (cuketa, paprika, cibule) a 100 g vařených brambor v páře
Svačina: Zelenina s dipem nebo neochucený cottage sýr se zeleninou
Večeře: Řecký zeleninový salát, feta sýr, vejce, kousek žitného chleba