100% stravitelnost a perfektní proteiny
Proteiny obsažené ve vejci jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa či mléka, jedno vejce pak pokryje až 15 % denní potřeby bílkovin! Stravitelnost vaječných proteinů se navíc pohybuje okolo neuvěřitelných 95–100 %. Vaječné proteiny jsou cenné zejména vzhledem k vysokému obsahu tzv. esenciálních aminokyselin, které jsou pro lidský organismus nezbytné, naše tělo si je však na rozdíl od jiných aminokyselin neumí samo vytvořit.
Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá? Podívejte se na video:
Všechny vitaminy v jednom
Kromě vitaminu C najdeme ve vejcích prakticky všechny vitaminy – A, B, D, E a K a také řadu dalších důležitých látek. Kupříkladu často deficitní železo, imunitu ale i vitalitu pokožky podporující zinek a pro srdce i nervy nezbytný draslík. Množství těchto látek ovlivňuje kvalita i složení krmiva slepic.
Vejce a diety
Průměrné vajíčko o hmotnosti 60 g (odpovídá vejci velikosti M) má energetickou hodnotu okolo 330–390 kJ. Hlavním zdrojem energie ve vejci je žloutek, ten představuje asi 75 % využitelné energie. Pokud bychom tedy chtěli razantně snížit množství kalorií a vajec se úplně nevzdat, je jistou možností vynechat při jejich konzumaci tučnější žloutek. Bohužel se tak připravíme nejen o „vaječné tuky“, ale také o obsažené železo, vitaminy A, E, D a K. Zajímavé je, že malá vejce, která mívají menší podíl bílku a více žloutku, mají logicky o něco vyšší kalorickou hodnotu.
Něco navíc – lysozym a lecitin
Lysozym je zajímavý enzym se silnými antimikrobiálními účinky. Lysozym se přirozeně vyskytuje nejen na sliznicích, ve slinách a slzách, ale i ve vaječném bílku!
Lecitin, který je naopak obsažen ve žloutku, bývá označován jako potrava pro mozek, neboť je velmi důležitý pro dobré fungování paměti. Jeho dostatečný příjem je tedy významný jak pro seniory, tak pro studenty. Lecitin bývá častou složkou doplňků stravy pro sportovce, protože pomáhá při regeneraci svalů po námaze.
Vejce a obávaný cholesterol
Pohled na vejce coby nezdravou potravinu je již naštěstí dávno překonán. Například podle Food Standards Agency (FSA), agentury odpovědné za bezpečnost potravin v Anglii a Severním Irsku, není pro většinu populace naprosto nutné omezovat konzumaci vajec, výjimkou jsou osoby se zvýšenou hladinou cholesterolu a pochopitelně i lidé s alergií na vaječný bílek. Podle FSA nepředstavuje jedno až dvě zkonzumovaná vejce denně žádný zdravotní problém. Nicméně za předpokladu, že daný jídelníček neobsahuje nadměrné množství cholesterolu a nasycených mastných kyselin z dalších potravin.