Ze strachu podstoupila amputaci ňader

Ze strachu podstoupila amputaci ňader

Zní to absolutně šíleně. Teprve třiadvacetiletá, naprosto zdravá Lindsay Avnerová si ze strachu před rakovinou dala preventivně odstranit oba prsy. Konečně se tak zbavila děsu, jenž ji provázel od dětských střevíčků.

Na operaci, která obvykle působí ženám neuvěřitelná traumata, s nimiž se jen těžko vyrovnávají, se přímo těšila. Rodinná anamnéza totiž nedávala Lindsay příliš velkou šanci na dlouhý život. Prababička zemřela na rakovinu prsu jako osmapadesátiletá, babička dokonce devětatřicetiletá a ani její matka Wendy nevěřila, že se jí podaří ve zdraví překročit čtyřicítku.

„Celý život vlastně trávila v poklusu,“ říká mladá Američanka. Brzy se vdala a hned měla děti. Chtěla všechno stihnout dřív, než ji zastihne neúprosný konec. Wendyiny obavy nebyly zbytečné. V jednačtyřiceti na ni dopadla Jobova zvěst. Lékaři jí rovněž diagnostikovali zhoubný nádor. Naštěstí se ho podařilo včas odstranit.

Lindsay vyděsila matčina nemoc natolik, že si nechala udělat krevní test. Při něm vyšlo najevo, že zdědila po předcích chybný gen, jenž zvyšuje riziko rakoviny prsu o osmdesát procent. „Naprosto mě to odrovnalo,“ vzpomíná vedoucí pobočky koncernu Unilever. Dlouho zvažovala další kroky, jež by měla podniknout. Nakonec se rozhodla pro dvojitou mastektomii.

Když se po zákroku, jenž proběhl v newyorském centru pro léčbu rakoviny, probrala na lůžku z narkózy, cítila obrovskou úlevu a štěstí. Nyní čeká, až jí pooperační stav dovolí, aby si dala vsadit implantáty. „Pak budu konečně připravena najít si toho správného muže,“ prohlásila Lindsay. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud