Zelená, červená, hnědá: Co zjistíte o svém zdraví podle barvy moči?

Zelená, červená, hnědá: Co zjistíte o svém zdraví podle barvy moči?

Zarazí vás občas odstín vaší moči? Mnohdy může být pouze následkem toho, co jste měla k obědu, někdy značí závažný zdravotní problém. Kdy je vhodné jít k doktorovi?

Ideální barva

Moč, která je naprosto v pořádku, by měla mít světle žlutou barvu. Odstín závisí na tom, kolik tekutin jste schopna denně vypít. Čím méně pak pijete, tím tmavší bude barva moči. Abyste dosáhla ideálu, je denně třeba vypít dva až tři litry vody a čajů. V případě, že jídelníček prokládáte ovocem nebo polévkou, můžete množství snížit zhruba na litr a půl tekutin.

Pokračování 2 / 7

Červená

Červená barva ještě nutně nemusí značit nějaký problém či krev. Než poběžíte k doktorovi, přemýšlejte nad tím, co jste v předešlých hodinách či předchozí den jedla. Objevily se ve vašem jídelníčku řepa, rebarbora nebo třeba ostružiny? Pak není třeba panikařit, protože právě tyto potraviny mají často vliv na barvu moči. Počkejte do druhého dne a pokud ani tehdy červená barva nezmizí, vyhledejte lékaře. Příčin může být několik – infekce močových cest, ledvinové či močové kameny. V ojedinělých případech se tak může projevit i rakovina ledvin nebo močového měchýře.

Pokračování 3 / 7

Oranžová

Oranžové zbarvení může často být důkazem toho, že to přeháníte s dávkováním beta-karotenu. Ten se vylučuje močí, a proto ji může zbarvit do oranžova. Oranžový odstín mohou způsobit také některé léky na záněty močových cest nebo na ředění krve, o tom by vás ale měl informovat váš lékař. Jestliže si nejste vědoma žádné z předchozích možností a oranžová stále přetrvává, možná jde o jaterní potíže. Zkontrolujte bělmo, zda není zažloutlé, protože v takovém případě by mohlo jít i o žloutenku.

Pokračování 4 / 7

Zářivě žlutá

Barva, která září téměř jako neon, může vypadat jedovatě, ale vás děsit nemusí. Tímto způsobem opouští vaše tělo nadbytečný vitamín B-riboflavin, se kterým jste to možná trochu přehnala. Každopádně vám nehrozí žádná nemoc a ani si nadále nemusíte kupovat potravinové doplňky, které tento vitamín obsahují.

Pokračování 5 / 7

Zelená

Stejně jako u rebarbory, řepy či ostružin i zde může být za původem nazelenalé barvy jídlo. Konkrétně chřest. Jestli jste si ho oblíbila a konzumujete ho často, poznáte to právě na moči, a to jak na barvě, tak na zápachu, protože ucítíte právě chřest. V opačném případě může jít o infekci močových cest nebo genetickou poruchu. Tak jako tak navštivte lékaře.

Pokračování 6 / 7

Hnědá

U hnědého zbarvení dost záleží na tom, jaký odstín moč vykazuje. Pokud jde o světle hnědou až tmavě oranžovou, často se jedná o vysokou dehydrataci, kterou můžete napravit sama. Stejným způsobem se moč zbarví, jestliže obsahuje nadměrné množství mědi. V případě, že je tmavě hnědá, neváhejte a vyhledejte lékaře. Může jít o příznak rakoviny močového měchýře.

Pokračování 7 / 7

Modrá

S modrou barvou moči se pravděpodobně jen tak nesetkáte, i pro lékaře to bývá ojedinělý úkaz. Bývá to důkazem toho, že máte v těle nadbytek vápníku, ale k tomuto jevu většinou dochází už v dětství, v dospělosti se s ním téměř nesetkáte. Někdy to může bát vedlejší účinek léků, jako jsou antidepresiva nebo prášky na žaludeční vředy.

Doporučujeme

Články odjinud