Příchod jara s sebou často nese velké teplotní výkyvy, se změnou času spojenou jarní únavu i jarní virózy, proto se hodí jakýkoli zdroj energie. Ten můžete najít například v lahodných zelených polévkách. Kterou vyzkoušíte?
Zelená polévka s bylinkovým pestem
Suroviny
1 ks bílé cibule (malá )
1 ks cibule (středně velká )
2–3 řapíky řapíkatého celeru
olivový olej (na osmažení)
1 litr zeleninového vývaru
500 ml vody
1/4 lžičky koriandru (mletého)
těstoviny (zvlášť uvařené)
sůl
čerstvě namletý pepř
Pesto
1 hrst koriandru (čerstvý)
1 hrst hladkolisté petržele
1 hrst bazalky (čerstvé lístky)
3 ks jarní cibulky
Postup
Zeleninu očistěte a nakrájejte nadrobno. Na středním stupni rozehřejte ve velkém hrnci olej a smažte na něm nakrájenou zeleninu 5 až 10 minut, až cibule zesklovatí. Zalijte vývarem a vodou, dochuťte mletým koriandrem, solí a pepřem.
Všechny přísady na pesto rozmixujte a pesto pak rovněž přidejte do hrnce. Velmi krátce povařte (jarní zelenina změkne za pár minut), vložte předem uvařené těstoviny, aby se prohřály, rozdělte do talířů nebo misek, případně ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte.
A co takhle jarní špenátová polévka? Podívejte se na recept ve videu:
Pokračování 2 / 5
Jarní kopřivová polévka s medvědím česnekem
Suroviny
2 ks cibule (menší)
4 lžíce olivového oleje
2 ks brambor (velké)
1 ks mrkve (velká)
4 lžíce jáhel
1 lžička zeleninového bujonu (sypký, v bio kvalitě nebo domácí)
6 hrstí kopřiv (mladé lístky)
3 hrsti medvědího česnek u
špetka pepře (čerstvě namletého)
špetka muškátového květu
mořská sůl
slunečnicová semínka (nebo dýňová, nasucho opražená)
Postup
Nahrubo nakrájenou cibuli dejte do hrnce s rozehřátým olejem a restujte dorůžova. Zalijte 1,8 litru vody, přidejte na kostky nakrájené brambory, mrkev a propláchnuté jáhly. Osolte, vsypte bujon a vařte, dokud se jáhly neuvaří (trvá to asi 20 minut).
Kopřivy důkladně propláchněte ve studené vodě (klidně dvakrát) a přeberte je (odstřihněte hrubší stonky a kořínky). V případě, že jste natrhali starší kopřivy, použijte pouze listy. Při trhání i mytí používejte gumové rukavice, pokud je nemáte, kopřivy před přípravou spařte, vyhnete se tak požahání.
Kopřivy vložte do vroucí polévky a povařte asi 2 minuty. Odstavte, přidejte překrájený medvědí česnek, pepř a muškátový květ a polévku rozmixujte dohladka. Dochuťte dle potřeby solí a na talíři posypejte praženými semínky.
Irena Forejtová
6. dubna 2024
Pokračování 3 / 5
Cuketová polévka s pórkem a špenátem
Suroviny
1 ks cibule
1 ks pórek
olivový olej
1 ks cukety střední
750 ml zeleninového vývaru
5 hrst baby špenátu
2 ks vajec
4 plátky anglické slaniny
růžový pepř podle chuti
1 hrst máty (listy)
100 g sýra feta
sůl
pepř mletý
Postup
Cibuli a pórek očistěte, z pórku důkladně vypláchněte zeminu. Cibuli pokrájejte na kostičky, pórek na půlkolečka. V hrnci zahřejte dvě lžíce oleje a obojí asi 5 minut restujte na mírném plameni, neměly by chytit barvu.
Cuketu pokrájejte na kousky a přidejte k základu polévky, restujte asi 3 minuty a zalijte vývarem. Vařte asi 5 minut, přidejte nasekaný špenát a polévku ochuťte solí a pepřem. Už jen minutu provařte a obsah hrnce rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém
Během vaření polévky připravte vejce: dejte vodu do rendlíku, jakmile začne vřít, vložte do hrnce vejce a vařte je 8 minut. Poté je prudce zchlaďte a oloupejte. Plátky slaniny dejte na rozpálenou pánev a vypečte je dokřupava.
Polévku rozdělte do misek, dochuťte ji červeným pepřem a trochou olivového oleje. Do každé přidejte polovinu vejce, poctivou porci nasekané máty, nadrobte slaninu a sýr.
Pokračování 4 / 5
Chřestová polévka
Suroviny
15 ks mladého zeleného chřestu
2 lžíce másla
2 ks šalotky
2 ks jarní cibulky
1,20 l kuřecího vývaru
150 ml smetany 33%
řeřicha (výhonky na ozdobu)
sůl
pepř mletý
Postup
Očištěný chřest nakrájejte na menší kousky. Pár kousků ze špiček 3 minuty blanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak prudce zchlaďte a odložte.
Na másle orestujte jemně nasekanou šalotku, přidejte nakrájenou jarní cibulku a chřest. Krátce orestujte a zalijte vývarem, vařte asi 20 minut.
Poté polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a prohřejte. Osolte a opepřete. Na talíři ozdobte blanšírovaným chřestem a výhonky řeřichy.
Jana Potužníková
15. března 2023
Pokračování 5 / 5
Pikantní hrášková polévka s kokosovým mlékem
Suroviny
1 ks větší cibule
olivový olej
600 g mraženého povoleného hrášku
400 ml zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka
sůl
pepř mletý k podávání
1 ks limetky
1 ks chilli papričky
výhonky hráškové
hráškové lusky
jedlé květy
Pikantní pasta
1 svazek jarní cibulky
1 svazek koriandru
1 ks zelené chilli papričky
2 stroužky česneku
asi 5cm kousek čerstvého zázvoru
olivový olej
Postup
Připravte pikantní pastu: do mixéru dejte jarní cibulky pokrájené na větší kousky, koriandr i se stonky, očištěnou chilli papričku, oloupaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše zalijte olejem a rozmixujte na pastu.
Cibuli nasekejte nahrubo a zpěňte ji v hrnci na lžíci oleje, restujte ji asi 3 minuty, přidejte pikantní pastu a restujte další 3 minuty. Vsypte povolený hrášek, zalijte vývarem a kokosovým mlékem, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 5 minut. Polévku dochuťte solí a pepřem a tyčovým mixérem mixujte dohladka.
Polévku už jen krátce prohřejte, nalijte do misek, dochuťte trochou olivového oleje, limetové šťávy a nasekanou chilli papričkou. Ozdobit ji můžete hráškovými výhonky i lusky a jedlými květy.
Štěpánka Bínová
6. března 2025