Zelenina v lednici přichází o vitaminy a cenné látky

23. 6. 2013
Zelenina v lednici přichází o vitaminy a cenné látky
Zelenina je stále živý organismus, i když je sklizena a skladována. A i po utržení se chová stále jako rostlina reagující na střídání světlé části dne a noci. Pokud je dlouhodobě skladována ve tmě a chladu, rychle přichází o cenné vitaminy a aktivní látky. To tedy znamená, že čím méně čerstvá je a čím déle leží v lednici, tím je méně hodnotná. Málo vitaminů a aktivních látek má pak zelenina dovážená zdaleka, která se dostává na stůl konzumentů až po mnoha dnech strávených v temných chladicích boxech.

„Pokud den následuje noc, tak jako v přírodě, množství cenných sloučenin stoupá a klesá. Když je zelenina uchovávána na tmavém místě, třeba v lednici, nebo stále na světle jako v supermarketu, který má otevřeno nonstop, zdraví prospěšné látky nikdy nedosáhnou stejně vysoké hladiny. Znamená to, že i lidé, kteří jí spoustu zeleniny denně, nemusejí žít zdravě,“ píše britský list Daily Mail.

Výzkumem vlivu skladování ovoce a zeleniny na jejich kvalitu se zabývala profesorka biochemie Janet Braamová z Rice University v Texasu.

„Zelenina a ovoce neumřou ve chvíli, kdy je sklidíte. Zřejmě bychom tak měli naši zeleninu a ovoce skladovat přesně podle denních cyklů. Přes den na světle, v noci ve tmě. A také je v určitý čas jíst a vařit z nich,“ míní profesorka Braamová.

V ideálním případě je dobré zeleninu a ovoce konzumovat ihned po utržení.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Emoce v lásce bude lepší trochu krotit. Byla by chyba, kdybyste ztratili hlavu kvůli člověku, který za to nestojí. Pokud jste dlouhodobě zadaní, může se bohužel projevit pár nepříjemností…

Nejčtenější články