Zelenina v lednici přichází o vitaminy a cenné látky

23. 6. 2013
Zelenina v lednici přichází o vitaminy a cenné látky
Zelenina je stále živý organismus, i když je sklizena a skladována. A i po utržení se chová stále jako rostlina reagující na střídání světlé části dne a noci. Pokud je dlouhodobě skladována ve tmě a chladu, rychle přichází o cenné vitaminy a aktivní látky. To tedy znamená, že čím méně čerstvá je a čím déle leží v lednici, tím je méně hodnotná. Málo vitaminů a aktivních látek má pak zelenina dovážená zdaleka, která se dostává na stůl konzumentů až po mnoha dnech strávených v temných chladicích boxech.

„Pokud den následuje noc, tak jako v přírodě, množství cenných sloučenin stoupá a klesá. Když je zelenina uchovávána na tmavém místě, třeba v lednici, nebo stále na světle jako v supermarketu, který má otevřeno nonstop, zdraví prospěšné látky nikdy nedosáhnou stejně vysoké hladiny. Znamená to, že i lidé, kteří jí spoustu zeleniny denně, nemusejí žít zdravě,“ píše britský list Daily Mail.

Výzkumem vlivu skladování ovoce a zeleniny na jejich kvalitu se zabývala profesorka biochemie Janet Braamová z Rice University v Texasu.

„Zelenina a ovoce neumřou ve chvíli, kdy je sklidíte. Zřejmě bychom tak měli naši zeleninu a ovoce skladovat přesně podle denních cyklů. Přes den na světle, v noci ve tmě. A také je v určitý čas jíst a vařit z nich,“ míní profesorka Braamová.

V ideálním případě je dobré zeleninu a ovoce konzumovat ihned po utržení.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Dnešní podvečer bude vhodný pro to, abyste se věnovali volnočasovým aktivitám, které vás baví. Neměli byste je ale pojmout vrcholově, jinak se zbytečně vyčerpáte a vystresujete.…

Nejčtenější články