Zelený čaj chrání i proti rakovině

Zelený čaj chrání i proti rakovině

Zelený čaj může být účinnou prevencí proti rakovině krve. Podle japonských vědců je ale nutné vypít alespoň pět šálků denně.

Dosud se předpokládalo, že zelený čaj působí jako ochrana před srdečními chorobami. Nejnovější výzkumy ale ukazují, že může mít blahodárné účinky i jako prevence proti určitým druhům rakoviny.

Experti z univerzity v japonském Sendai v čele s Dr. Toru Naganumou analyzovali údaje o stravovacích zvycích a zdravotním stavu 19 749 mužů a 22 012 žen mezi 40 a 79 lety. Zaměřili se především na výskyt různých druhů rakoviny krve a lymfatické soustavy, která je hlavní součástí lidského imunitního systému.

Po devíti letech sledování se u respondentů vyskytlo 157 případů těchto typů rakoviny. Vědci zjistili, že pravděpodobnost vzniku karcinomu krve je o 42 procent nižší u osob, které vypijí alespoň pět šálků zeleného čaje, oproti lidem, kteří si dají nanejvýše jeden šálek. V případě lymfatického systému to je dokonce 48 procent.

Tyto výsledky platí i s ohledem na jiné faktory, jako jsou věk, pohlaví, vzdělání, kouření, konzumace alkoholu a podobně.

"Ukázalo se, že nebezpečí této nemoci se snižuje i u obézních osob, které patří k nejohroženější skupině," potvrdil Naganuma.

Zároveň ale poznamenal, že je nutné pokračovat ve výzkumu, aby se ověřila souvislost mezi vlivem konzumace zeleného čaje na prevenci konkrétních druhů nádorových onemocnění.

Doporučujeme

Články odjinud