Zelený čaj chrání trávicí trakt před nádory

Zelený čaj chrání trávicí trakt před nádory

Zelený čaj se zdá být pro lidstvo požehnáním. Dokonale zvládá ochranu buněk trávicího traktu před poškozením a před rakovinným bujením. Navíc optimalizuje funkci zažívání. Na Týdnu nemocí trávicí soustavy v americkém New Orleansu to konstatovali experti z gastroenterologických oddělení celého světa.

Odborníci z Harvardu a Bostonu se shodli na tom, že látky obsažené v zeleném čaji dokážou preventivně chránit jícen před vznikem nádorů a pomáhají tyto nádory léčit. „Naše závěry hovoří jasně. Výtažky ze zeleného čaje mohou snižovat předpoklady vzniku nádorů jícnu, jednoho z nejrychleji rostoucích a nejnebezpečnějších nádorů západního světa,“ tvrdí doktor Howard Chang.

Týden nemocí trávicí soustavy přinesl také jiné objevy. Tak například tým z texaské Baylorovy lékařské fakulty potvrdil, že ovoce a zelenina jsou důležitou složkou stravy dětí a mladistvých. Dvě porce ovoce denně významně utlumí chronické bolesti břicha u takto postižených dětí. Nejčastěji touto chorobou trpí lidé, jejichž největší část jídelníčku tvoří pokrmy připravované ve fastfoodech. Ty jsou ve většině případů bohaté na živočišné tuky, přepálené oleje a škroby. Jen málokdy obsahují čerstvé ovoce nebo zeleninu. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud