Zelený čaj: Elixír, co chrání před nádory, cukrovkou i mrtvicí | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Zelený čaj: Elixír, co chrání před nádory, cukrovkou i mrtvicí

Zelený čaj patří k nejstarším nápojům lidstva. Pije se odpradávna především kvůli zajímavé vůni, chuti a léčebnému působení.

Blahodárné účinky zeleného čaje

Zelený čaj obsahuje vitamíny C, betakaroten, mangan, fluor, zinek a měď. Prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory, posiluje krevní stěny, snižuje cukr v krvi. Dále jsou mu připisovány omlazující a regenerační účinky.

Zelený čaj - účinný antioxidant

Za podstatný a významný rys, který stojí především za pozornost, označují vědecké výzkumy antioxidační účinky zeleného čaje (jsou až 7x silnější než u čaje černého), protože je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jde tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním.

Zelený čaj - likviduje viry a bakterie

Zelený čaj má také příznivé účinky v boji proti bakteriím a virům. Odvar ze zeleného čaje účinně pomáhá léčit úplavici, normalizuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu. Slibné jsou výsledky zkoumání odhalující, že zejména zelený čaj má protialergické účinky.

Zelený čaj: účinná prevence onkologických onemocnění

Výzkumy prokázaly velice slibný vliv užívání zeleného čaje na prevenci rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev a prostaty, ale také na snížení množství výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením. Zajímavé je prokazatelně prospěšné působení zeleného čaje proti vzniku metastáz.

Zelený čaj nás zbaví nadbytečných kil

Zelený čaj výrazně snižuje chuť k jídlu a pomáhá odbourávání tuků. Proto ho doporučuji jako doplněk redukčních kúr.

Zelený čaj regeneruje ústní dutinu

Zelený čaj obsahuje látky, které účinně brání tvorbě zubního kazu, dále jsou účinné při onemocnění dásní, aftách i podrážděných mandlích.

Zelený čaj dokonale vyčistí organismus

Když necháme zelený čaj vyluhovat déle než obvyklým postupem 3 minut (zpravidla 6 minut), připravený čaj má sice ostrou až svíravou chuť, ale zásluhou tříslovin blahodárně působíme na trávicí trakt, protože třísloviny na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla.

Pozor! Těhotné, kojící ženy a děti by měly pít až druhý záliv zeleného čaje, protože je v něm již velmi malý obsah kofeinu a taninů.

Příprava zeleného čaje

Jednu a půl lžíce zeleného čaje se přelije 1 litrem vody o teplotě 70 stupňů Celsia a necháme 1 až 3 minuty louhovat. Pak přecedíme přes jemné sítko. Z této dávky lze ještě udělat 2 zálivy.

Raději samotný

Zelený čaj bychom měli pít neslazený a pokud možno bez mléka, podstatně totiž snižuje jeho léčivé účinky.

Čajík Zelená víla

Potřebujeme: 1 lžičku zeleného čaje, 2 lžíce bezových květů Postup: Obě přísady zalijeme 0,5 litrem vroucí vody a vše necháme 7 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet.

Tinktura ze zeleného čaje

Potřebujeme: 2 lžičky kvalitního sypaného zeleného čaje, 2 dl lihu Postup: Čajové lístky vložíme do sklenice se širokým hrdlem a zalijeme lihem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat, poté dobře přecedíme, přelijeme do lahve a užíváme 2 x denně 20 kapek po dobu 10 týdnů.

Kosmetika ze zeleného čaje

Ranní tonikum ze zeleného čaje Silným odvarem ze zeleného čaje je vhodné ošetřovat pokožku hned ráno, třeme si jím obličej a potom pleť ošetříme běžným denním krémem a naneseme make-up.

Peeling ze zeleného čaje

Potřebujeme: 1 lžíce jemně mletých ovesných vloček 1 lžíce pšeničných otrub 1 lžička medu 3 lžíce horkého odvaru ze zeleného čaje

Postup: Jemně mleté ovesné vločky a otruby zalijeme horkým zeleným čajem a necháme 5 minut odstát, pak přimícháme med. Naneseme na obličej i do dekoltu a krouživými pohyby vmasírujeme do kůže. Pak omyjeme vlažnou vodou.

Vypínací pleťová maska Potřebujeme: 2 lžíce uvařeného zeleného čaje 1 bílek 1 lžíce tvarohu

Postup: Všechny tyto ingredience dobře vyšleháme do pěny, naneseme na obličej a necháme 15 minut působit. Poté opláchneme.

Zelený čaj vyživuje vlasové kořínky

Zelený čaj je výborným přírodním prostředkem na oplachování vlasů. Vlasy po umytí přelijeme silným odvarem z tohoto čaje, potom už neoplachujeme, zabalíme do ručníku na 5 minut a necháme působit. Vlasy budou kypré, bohaté a získají krásný lesk.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud