Na českém trhu se objevil nový "zázračný" nápoj: zelený čaj Matcha. Jedná se o 100% zelený čaj, který má výjimečné nutriční hodnoty: obsahuje totiž 137krát větší množství antioxidantů než běžný zelený čaj, pomáhá při redukci váhy, působí preventivně proti hlavním civilizačním chorobám, usnadňuje zvládání stresu, zlepšuje soustředění a díky své práškové formě ho lze mnohostranně využít v gastronomii.
Termín superpotravina bývá užíván velmi široce, většinou se jedná o známý nebo exotický druh ovoce či zeleniny, u kterého byly naměřeny vysoké hodnoty živin nebo zjištěno takové chemické složení, které prospívá zdraví. V případě čaje Matcha se nejedná o novinku v pravém slova smyslu, jeho zdravotní přínosy jsou prověřeny staletími.
Příběh čaje Matcha je zajímavý a začíná před téměř 5000 lety. Byl objeven kolem roku 2500 před naším letopočtem v čínské prefektuře Yunnan. Ve středověku se rozšířil po celé Číně, a to hlavně díky buddhistickým mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin v podobě prášku.
Protože Matcha čaj byl v době svého objevení považován za lék, začal se zpracovávat také v podobě prášku. Ve 12. století pití čaje přinesl zenový mistr do Japonska, kde ho užívali buddhističtí mniši a císařský dvůr, později též samurajové. V Asii je Matcha čaj známý také pod názvem „císařský čaj“. Po 800 letech, kdy byl čaj vyhrazen japonské vládnoucí elitě, si může jeho chuť, a především účinky, vyzkoušet každý.
Výjimečnost čaje spočívá v jeho vysokém obsahu antioxidantů. Jeden šálek čaje Matcha je z hlediska nutričních hodnot stejně výživný jako 10 šálků zeleného čaje , přičemž obsahuje 137krát větší množství antioxidantů, než najdeme v běžném zeleném čaji.

V čaji Matcha se vyskytuje antioxidant EGCG, který pomáhá při redukci váhy tím, že zrychluje metabolismus o 30 – 40 %. Ačkoli šálek čaje Matcha obsahuje zhruba polovinu kofeinu než stejné množství kávy, jeho povzbuzující účinek trvá podstatně déle, asi 6 až 8 hodin.
Charakteristická zelená barva čaje Matcha je docílena díky pěstování na zastíněných polích, která se měsíc před sklizní zakryjí speciální stínicí technikou. Protože k rostlinám v tu chvíli proniká jen zhruba 10 % světla, vyrovnávají jeho nedostatek zvýšenou produkcí chlorofylu a aminokyselin. Odtud pochází jasně zelená barva čaje, která je také ukazatelem kvality: čaj žlutý nebo hnědý je méně kvalitní než smaragdově zelený.
Po sklizni, sušení a následném třídění se čajové lístky melou na žulových mlýnech na jemný prášek. Při tradičním zpracování se za hodinu semele asi 40 gramů čaje a zrníčka jsou veliká 5-10 mikronů. Díky tomu se čaj snadno rozpouští i ve studené vodě, a podoba prášku ho předurčuje k širokému využití v kuchyni. Z Matcha čaje lze například připravit koktejly, smoothie, různé cukrovinky nebo zmrzliny.