Zelený čaj zpomaluje tloustnutí i u obézních jedinců

Zelený čaj zpomaluje tloustnutí i u obézních jedinců

Kdo se nedokáže ubránit kalorickým jídlům, měl by je alespoň zalévat zeleným čajem. Právě tento nápoj totiž obsahuje látku, která zpomaluje vstřebávání tuků ve střevech.

A pomáhá zpomalit přibývání na váze i u jedinců, kteří už obezitou trpí. Podle výzkumů z Penn State University dokáže epigalokatechin-3-galát obsažený v zeleném čaji výrazně zpomalit vstřebávání tuků ve střevech a zpomalit tak nárůst obezity.

Při pokusech s hlodavci v laboratoři totiž obézní jedinci konzumující tučnou potravu přibývali o 45 procent pomaleji, pokud jim do stravy byl přidáván právě výtažek ze zeleného čaje. Analýza střevní fyziologie pak prokázala, že se do těla vstřebávalo o 30 procent tuků méně.

„Jednak tato látka zpomaluje vstřebávání tuků, ale také zlepšuje metabolismus tuků v těle,“ tvrdí doktor Joshua Lambert z Penn State University.

Množství, které používali vědci z Pensylvánie u myší, ale odpovídá u člověka deseti šálkům zeleného čaje denně. I menší množství čaje a omezení příjmu kalorií mohou mít výrazný vliv na hubnutí a redukci obezity.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud