Zelený zákal - nejčastější příčina slepoty: Jak poznáte, že jste ohroženi?

Zelený zákal - nejčastější příčina slepoty: Jak poznáte, že jste ohroženi?

Glaukom, neboli zelený zákal, je jedno z nejrozšířenějších a také nejzákeřnějších očních onemocnění. S prvními příznaky se setkáváme obvykle už kolem čtyřicátého roku, kolem sedmdesátky nějakou formou tvrdnutí čočky trpí už drtivá většina seniorů. Existují však skupiny lidí, kteří jsou glaukomem z různých příčin ohroženy více.

Zelený zákal začíná tzv. zvýšením tuhosti (rigidity) nitrooční čočky. Tento jev je doprovázen postupnou ztrátou akomodace (schopnosti zaostřovat). Teprve později dochází ke ztrátě průhlednosti čočky, a tím i k významnému zhoršení vidění. Některé typy zákalů doprovází změna dioptrií. Pacient například postupně přestává vidět do dálky, ale vidění na blízko se mu naopak lepší.

Jaké jsou rizikové skupiny pro vznik zeleného zákalu?

1) Pacienti s vyšším nitroočním tlakem

Nadměrný nitrooční tlak patří mezi zásadní faktory zvyšující nebezpečí vzniku zeleného zákalu. Pokud již vám byl někdy při kontrole zraku naměřen, rozhodně byste neměli zapomínat na pravidelné návštěvy u oftalmologa.

2) Osoby starší šedesáti let

Výskyt zeleného zákalu je mimo jiné ovlivněn také věkem. U osob starších 60 let je riziko vzniku zeleného zákalu šestkrát vyšší než u mladších lidí.

3) Lidé s genetickými dispozicemi

Jestliže se glaukom již ve vaší pokrevní linii vyskytuje, existuje větší možnost, že se u vás rozvine také. Určité vlohy pro toto onemocnění je totiž možné zdědit. Nebezpečí vzniku primárního glaukomu s otevřeným úhlem je až 9krát vyšší v případě, že se stejná choroba v rodině již objevila.

4) Uživatelé kortikosteroidů

Léky na principu kortikostereoidů, používané například při léčbě astmatu či autoimunitních onemocnění, mohou ve vysokých dávkách zvyšovat nitrooční tlak a vést k rozvoji zeleného zákalu.

5) Ti, kteří měli v minulosti zranění oka

Poranění oka může narušit systém odtoku nitrooční tekutiny a následně zapříčinit vznik sekundárního (druhotného) glaukomu. Velmi často k těmto zraněním dochází mezi sportovci, typicky boxery či hráči baseballu.

6. Afroameričané

Podle statistik se glaukom běžněji vyskytuje u černochů, a to 6–8krát častěji než u bělochů.

Mezi další rizikové faktory, které zvyšují nebezpečí rozvoje zeleného zákalu, patří těžká krátkozrakost, cukrovka, vysoký krevní tlak nebo těžké oční záněty. Pokud trpíte některým z těchto onemocnění nebo jste potenciálně ohroženi vznikem glaukomu z jiného důvodu, měli byste navštívit očního lékaře. Změří vám nitrooční tlak, navrhne četnost dalších kontrolních vyšetření. Pokud se totiž zelený zákal odhalí včas, je pravděpodobnost úspěšné léčby samozřejmě daleko vyšší.

Doporučujeme

Články odjinud