V tomto ročním období nám možná chybí slunce, ale o radost z dobrého jídla nás tato skutečnost připravit nemusí. Zkuste si vylepšit náladu i imunitu červeným zelím, lahodnými sýry, povzbuzujícím celerem a mletým mákem.
Salát z červeného zelí se švestkami
4 porce - příprava: 35 minut + odležení
- 750 g červeného zelí
- sůl
- 1 lžíce hnědého cukru
- 500 g švestek
- 4 lžíce javorového sirupu
- 2 lžičky jablečného octa
- 1 lžička skořice
- 30 g vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- sůl a pepř
- snítka tymiánu
Odstraňte vnější listy zelí a hlávku nastrouhejte na jemné nudličky. Posypte lžící soli a cukru a důkladně promíchejte, aby zelí změklo. Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na plátky. V hrnci svařte javorový sirup s octem, přidejte skořici a švestky. Míchejte a duste 2 až 3 minuty.
Švestky slijte do síta (šťávu zachyťte) a pak je smíchejte s nakrájeným zelím a ořechy. Tekutinu znovu přiveďte k varu a zredukujte. Kastrůlek stáhněte z plotýnky, zašlehejte oba oleje, osolte a opepřete. Zálivkou přelijte salát, přiklopte a nechte alespoň 1 hodinu odležet. Po odležení posypte tymiánem.
Červené zelí
Je dokonalý životabudič, zdroj vitaminů A, B i C, prospívá zažívání a také je skvělé při redukci váhy. V kuchyni červené zelí využijete do salátů, polévek, omáček nebo jako báječnou přílohu k masu.
Celerové rizoto s opečeným kuřecím prsíčkem
4 porce - příprava: 45 minut
- 500 g celeru
- 150 g másla
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 80 ml bílého vína
- 300 g rýže
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 4 kousky kuřecích prsou (po 200 g)
- 5 ml olivového oleje
- 2 lžíce mascarpone
- 2 snítky šalvěje
- chilli vlásky
- sůl a pepř
Celer nastrouhejte, cibuli nakrájejte. V hrnci rozpusťte polovinu másla, vsypte celer a cibuli a na mírném ohni vše restujte doměkka. Česnek nakrájejte nadrobno, přidejte do hrnce a krátce restujte. Pak přilijte bílé víno. Až se odpaří, přidejte rýži a promíchejte. Postupně přilévejte vývar a vařte doměkka.
Maso osolte a opepřete, kůží dolů vložte do pánve se zahřátým olejem a pečte zhruba 3 minuty. Pak je otočte a pečte asi 4 minuty. Sejměte pánev z ohně, přikryjte alobalem a maso nechte v teple dojít. Do téměř hotového rizota vmíchejte polovinu zbylého másla a mascarpone.Osolte a opepřete.
Na zbylém másle opečte listy šalvěje. Na talíře rozdělte rizoto. Ozdobte opečenými šalvějovými listy, chilli vlásky a podávejte s kuřecím prsem.
Celer
Celer je známý především jako přírodní afrodiziakum, dovede však mnohem více. Má antibiotické účinky a prospívá střevům či žaludku. Skvělý je syrový do salátu i tepelně upravený.
Pikantní dýňový koláč se sýrem
4 porce - příprava: 85 minut
TĚSTO:
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 125 g másla
- 1 vejce
NÁPLŇ:
- 800 g muškátové dýně
- sůl
- 150 g cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g zakysané smetany
- 200 g čerstvého sýra
- 3 vejce (M)
- černý pepř
- 1 lžička chilli papriček
- 6 snítek tymiánu
- 100 g staré a 50 g uleželé goudy
Mouku, sůl a muškátový oříšek smíchejte. Zapracujte studené máslo a vejce. Těsto zabalte do fólie a dejte chladit. Dýni oloupejte, zbavte semen. Dužninu nastrouhejte. Hmotu rozetřete na síto, osolte a nechte okapat.
Cibuli orestujte na oleji. Přidejte dýni a restujte 3 minuty. Nechte vychladnout. Rozšlehejte zakysanou smetanu, čerstvý sýr a vejce. Ochuťte solí, pepřem a chilli. Strouhanou starou goudu smíchejte s vaječnou směsí a tymiánem.
Těstem vyložte formu, propíchněte, zakryjte papírem a naplňte fazolemi. Pečte 10 minut při 200 °C. Odstraňte fazole. Polovinu vaječné směsi smíchejte s dýní a nalijte na těsto. Zalijte zbylou směsí. Pečte asi 15 minut, posypte strouhaným uleželým sýrem a pečte 20 minut dozlatova.
Sýr
Jeden z nejtradičnějších mléčných výrobků nabízí tisíce způsobů využití v kuchyni a také je zdrojem bílkovin a tuků. Kromě klasických kravských sýrů určitě vyzkoušejte ovčí i kozí, ideálně přímo z farmy.
Makové knedlíčky s vanilkovou omáčkou
4 porce - příprava: 50 minut
- 100 g mletého máku
- 35 g krupicového cukru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce tuzemáku
- 60 g sušenek BeBe
- 75 ml plnotučného mléka
- 2 lžíce čokolády
- 1 vanilkový cukr
TĚSTO:
- 10 g másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 40 g krupicového cukru
- 300 g měkkého tvarohu
- šťáva z citronu
- vanilkový cukr
- 150 g strouhanky
- 50 g polohrubé mouky
OMÁČKA:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 50 g moučkového cukru
- 6 žloutků
Mletý mák zahřejte, přidejte cukr a med a prohřejte. Vmíchejte rozdrcené sušenky, mléko, tuzemák a povařte. Přidejte čokoládu a vanilkový cukr. Tvarujte kuličky a nechte ztuhnout.
Na těsto ve vodní lázni vyšlehejte do pěny máslo, vejce, žloutek a cukr. Vyjměte z lázně a přidejte tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr, strouhanku a mouku. Těsto nechte v chladničce ztuhnout. Pak jím obalujte makové kuličky a vařte v osolené vodě 10 minut.
Obalte v máku s moučkovým cukrem. Na omáčku svařte šlehačku s cukrem a nechte vychladit. Vyšlehejte do polotekuta. Ve vodní lázni vyšlehejte do pěny vaječné žloutky a přidejte do nich lehce vyšlehanou šlehačku.
Mák
Mák je jedinečným zdrojem vápníku. Věděli jste, že ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko? V kuchyni jej využijete do náplní nebo jako posyp na šišky či knedlíky. Zajímavě ozdobí i slané sušenky.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.