Zelí, celer, sýr a mák - lahodné podzimní suroviny pro váš stůl | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Zelí, celer, sýr a mák - lahodné podzimní suroviny pro váš stůl

V tomto ročním období nám možná chybí slunce, ale o radost z dobrého jídla nás tato skutečnost připravit nemusí. Zkuste si vylepšit náladu i imunitu červeným zelím, lahodnými sýry, povzbuzujícím celerem a mletým mákem.

Salát z červeného zelí se švestkami

4 porce - příprava: 35 minut + odležení

  • 750 g červeného zelí
  • sůl
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 500 g švestek
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1 lžička skořice
  • 30 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • sůl a pepř
  • snítka tymiánu

Odstraňte vnější listy zelí a hlávku nastrouhejte na jemné nudličky. Posypte lžící soli a cukru a důkladně promíchejte, aby zelí změklo. Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na plátky. V hrnci svařte javorový sirup s octem, přidejte skořici a švestky. Míchejte a duste 2 až 3 minuty.

Švestky slijte do síta (šťávu zachyťte) a pak je smíchejte s nakrájeným zelím a ořechy. Tekutinu znovu přiveďte k varu a zredukujte. Kastrůlek stáhněte z plotýnky, zašlehejte oba oleje, osolte a opepřete. Zálivkou přelijte salát, přiklopte a nechte alespoň 1 hodinu odležet. Po odležení posypte tymiánem.

Červené zelí

Je dokonalý životabudič, zdroj vitaminů A, B i C, prospívá zažívání a také je skvělé při redukci váhy. V kuchyni červené zelí využijete do salátů, polévek, omáček nebo jako báječnou přílohu k masu.


Celerové rizoto s opečeným kuřecím prsíčkem

4 porce - příprava: 45 minut

  • 500 g celeru
  • 150 g másla
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 80 ml bílého vína
  • 300 g rýže
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 4 kousky kuřecích prsou (po 200 g)
  • 5 ml olivového oleje
  • 2 lžíce mascarpone
  • 2 snítky šalvěje
  • chilli vlásky
  • sůl a pepř

Celer nastrouhejte, cibuli nakrájejte. V hrnci rozpusťte polovinu másla, vsypte celer a cibuli a na mírném ohni vše restujte doměkka. Česnek nakrájejte nadrobno, přidejte do hrnce a krátce restujte. Pak přilijte bílé víno. Až se odpaří, přidejte rýži a promíchejte. Postupně přilévejte vývar a vařte doměkka.

Maso osolte a opepřete, kůží dolů vložte do pánve se zahřátým olejem a pečte zhruba 3 minuty. Pak je otočte a pečte asi 4 minuty. Sejměte pánev z ohně, přikryjte alobalem a maso nechte v teple dojít. Do téměř hotového rizota vmíchejte polovinu zbylého másla a mascarpone.Osolte a opepřete.

Na zbylém másle opečte listy šalvěje. Na talíře rozdělte rizoto. Ozdobte opečenými šalvějovými listy, chilli vlásky a podávejte s kuřecím prsem.

Celer

Celer je známý především jako přírodní afrodiziakum, dovede však mnohem více. Má antibiotické účinky a prospívá střevům či žaludku. Skvělý je syrový do salátu i tepelně upravený.


Pikantní dýňový koláč se sýrem

4 porce - příprava: 85 minut

TĚSTO:

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 125 g másla
  • 1 vejce

NÁPLŇ:

  • 800 g muškátové dýně
  • sůl
  • 150 g cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g zakysané smetany
  • 200 g čerstvého sýra
  • 3 vejce (M)
  • černý pepř
  • 1 lžička chilli papriček
  • 6 snítek tymiánu
  • 100 g staré a 50 g uleželé goudy

Mouku, sůl a muškátový oříšek smíchejte. Zapracujte studené máslo a vejce. Těsto zabalte do fólie a dejte chladit. Dýni oloupejte, zbavte semen. Dužninu nastrouhejte. Hmotu rozetřete na síto, osolte a nechte okapat.

Cibuli orestujte na oleji. Přidejte dýni a restujte 3 minuty. Nechte vychladnout. Rozšlehejte zakysanou smetanu, čerstvý sýr a vejce. Ochuťte solí, pepřem a chilli. Strouhanou starou goudu smíchejte s vaječnou směsí a tymiánem.

Těstem vyložte formu, propíchněte, zakryjte papírem a naplňte fazolemi. Pečte 10 minut při 200 °C. Odstraňte fazole. Polovinu vaječné směsi smíchejte s dýní a nalijte na těsto. Zalijte zbylou směsí. Pečte asi 15 minut, posypte strouhaným uleželým sýrem a pečte 20 minut dozlatova.

Sýr

Jeden z nejtradičnějších mléčných výrobků nabízí tisíce způsobů využití v kuchyni a také je zdrojem bílkovin a tuků. Kromě klasických kravských sýrů určitě vyzkoušejte ovčí i kozí, ideálně přímo z farmy.


Makové knedlíčky s vanilkovou omáčkou

4 porce - příprava: 50 minut

  • 100 g mletého máku
  • 35 g krupicového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce tuzemáku
  • 60 g sušenek BeBe
  • 75 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce čokolády
  • 1 vanilkový cukr

TĚSTO:

  • 10 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 40 g krupicového cukru
  • 300 g měkkého tvarohu
  • šťáva z citronu
  • vanilkový cukr
  • 150 g strouhanky
  • 50 g polohrubé mouky

OMÁČKA:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g moučkového cukru
  • 6 žloutků

Mletý mák zahřejte, přidejte cukr a med a prohřejte. Vmíchejte rozdrcené sušenky, mléko, tuzemák a povařte. Přidejte čokoládu a vanilkový cukr. Tvarujte kuličky a nechte ztuhnout.

Na těsto ve vodní lázni vyšlehejte do pěny máslo, vejce, žloutek a cukr. Vyjměte z lázně a přidejte tvaroh, citronovou šťávu, vanilkový cukr, strouhanku a mouku. Těsto nechte v chladničce ztuhnout. Pak jím obalujte makové kuličky a vařte v osolené vodě 10 minut.

Obalte v máku s moučkovým cukrem. Na omáčku svařte šlehačku s cukrem a nechte vychladit. Vyšlehejte do polotekuta. Ve vodní lázni vyšlehejte do pěny vaječné žloutky a přidejte do nich lehce vyšlehanou šlehačku.

Mák

Mák je jedinečným zdrojem vápníku. Věděli jste, že ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko? V kuchyni jej využijete do náplní nebo jako posyp na šišky či knedlíky. Zajímavě ozdobí i slané sušenky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud