Zelí ve skle - příloha i delikatesa

6. 11. 2013
Papriky plněné kysaným zelím a sladkokyselé červené zelí
Můžete udělat klasické sladkokyselé zelí (červené i bílé), které bude skvělé třeba k pečínce s knedlíkem, nebo se pusťte do pikantní lahůdky v podobě paprik plněných kysaným zelím.

Papriky plněné kysaným zelím

4 sklenice 720 ml - příprava: 40 minut

  • 16 paprik
  • 1 kg kysaného zelí

DO KAŽDÉ SKLENICE:

  • 3 feferonky
  • 3 kolečka cibule
  • 1 bobkový list
  • 10 kuliček barevného pepře
  • 4 zrnka nového koření

NA LÁK:

  • 500 ml octa
  • 60 g soli
  • 250 g krupicového cukru

1. Papriky omyjte, odřízněte jim vršky a vydlabejte semeníky. Papriky naplňte zelím a natěsnejte je do sklenic spolu s ostatními přísadami.

2. Suroviny na lák přiveďte k varu s 1,5 litru vody, vypněte a nechte vychladnout. Připravené sklenice zalijte lákem, zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

3. Vyjměte je a nechte na utěrkách vychladnout.

Náš TIP: Zkuste před plněním paprik do zelí přimíchat trochu nastrouhaného křenu – výsledek bude chuťově ještě zajímavější.


Sladkokyselé červené zelí

4–5 sklenic 720 ml - příprava: 50 minut

  • 3 kg syrového červeného zelí
  • 3 velké cibule
  • 1 lžíce kmínu

NA LÁK:

  • 3 l vody
  • 350 g krupicového cukru
  • 1,25 l octa
  • 130 g soli

1. Zelí očistěte a nakrouhejte na jemné proužky. Spařte je osolenou vroucí vodou a nechte 2 minuty stát.

2. Pak zelí sceďte, promíchejte s najemno nakrájenou cibulí a kmínem a poté napěchujte do připravených sklenic. Všechny ingredience na lák smíchejte a přiveďte k varu.

3. Sklenice zalijte horkým lákem. Zelí sterilujte 20 minut při 80 °C.

Náš TIP: Až budete tohle zelí dusit k nedělnímu obědu, zkuste do něj dát také smotek skořice – dělají to tak v Německu a není to vůbec špatné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Bude vás to sice mrzet, ale budete nuceni opustit myšlenku na projekt, který jste si vysnili. Berte to tak, že všechno zlé je k něčemu dobré. Za nějaký čas pochopíte, že byste šlápli na…

Nejčtenější články