S dcerou Janou Zdroj: Profimedia.cz

S dcerou Janou Zdroj: Profimedia.cz

Domovským divadle Jiřího Krytináře byl Minor a Pražské dětské divadlo
S dcerou Janou Zdroj: Profimedia.cz
Se Zdeňkem Srstkou Zdroj: Profimedia.cz
7
Fotogalerie

Zemřel herec Jiří Krytinář (68)

Ve věku nedožitých šedesáti devíti let zemřel včera odpoledne herec Jiří Krytinář. Příčinou smrti byla pravděpodobně embolie plic.

Jiřího Krytináře jsme mohli vidět ve více než stovce filmů a televizních inscenací. Mezi jeho nejvýraznější role patří kamelot Goliáš ze seriálu Hospoda, Juzek z Jakubiskovy Nejasné zprávy o konci světa či postava Prskose z pohádky Kouzelný měšec. Objevoval se i v zahraničních filmech, např. Mladý Indiana Jones, Princezna Fanthagiró 3, Kvílení vlkodlaků II,…

Jiří Krytinář neměl žádnou hereckou průpravu. Původním povoláním byl hodinář. Poprvé se na filmovém plátně objevil v roce 1969 v epizodní roli knihovníka ve filmu Šest černých dívek aneb kam zmizel doktor Zajíc. Profesionálně se herectví věnoval od roku 1981. Přes 30 let měl stálé angažmá v dětském loutkovém divadle v Praze. Mohli jste jej vidět na prknech divadla Minor, hostoval v mnohých českých a slovenských divadlech, včetně Národního.

Herec se od dětství potýkal se zdravotními problémy. Kvůli kostní dysplazii, nevyléčitelné nemoci, která postihuje růst kloubů a chrupavek, měřil pouhých 120 cm. Potíže spojené s touto nemocí ho provázely celý život. Jeho smrt však s dysplazií pravděpodobně nesouvisela. Zemřel náhle na plicní embolii. Přesnou příčinu smrti ještě potvrdí lékařská pitva.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud