Zemřel skladatel a zpěvák Petr Hapka. Připomeňte si jeho krásné písně! | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel skladatel a zpěvák Petr Hapka. Připomeňte si jeho krásné písně!

Úspěšný autor filmových melodií i populárních hitů zemřel včera na své chalupě na Okoři. V poslední době trpěl Alzheimerovou chorobou. Bylo mu 70. let.

Petr Hapka absolvoval konzervatoř (viola, zpěv). S textařem Petrem Radou, s nímž svého času tvořil nerozlučnou autorskou dvojici, vytvořil pro Hanu Hegerovou Kázání v kapli Betlémské nebo Obraz Doriana Graye.

Je známý především jako autor hudby k textům Michala Horáčka a hudby filmové. Jejich hity jako Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita či Bude mi lehká zem zpívala například Hana Hegerová, Lucie Bílá, Michael Kocáb, Jana Kirschner nebo Richard Müller. Sám Hapka se také prosadil jako výrazný zpěvák.

Byl dvakrát ženatý s herečkou Zorou - Ullou Keslerovou, a Zuzanou Řihoškovou. Žen ale jeho životem prošlo mnohem víc. Pěti jeho partnerkám se narodilo celkem sedm dětí. S každým z nich, ale i s jejich matkami, vždycky udržoval dobré vztahy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jeho ztráta je bolestná nejen pro rodinu, fanoušky, ale i jeho dlouholeté kolegy, kamarády. Mezi ty nejbližší patřil bezesporu textař Michal Horáček, s nímž pracoval od půlky 80. let. a společně vytvořili spoustu krásných písniček.

Na sociální síti napsal dojemný vzkaz: "Ze všech tvůrčích lidí, které jsem v životě potkal, byl on jedinečný: když sedal za klavír, očekával jsem zázrak. Mnohokrát k němu došlo. Popsat se ten pocit nedá.

Nebude chybět jenom mně a rodině. Vím, že bude chybět nespočtu dalších, do jejichž životů jeho svérázná, emocemi naplněná hudba vstoupila; není to jen soukromá ztráta, ale ztráta národní. Zázraků je málo a géniů zrovna tak.

Dobré je, že v té hudbě tu s námi bude dál, a nejen s námi. I těm, co se teprve narodí, bude pořád mít co říci o slovy nepostižitelných úzkostech i touhách.

Nechce se mi teď psát nic víc. Tak jenom: Ať je ti lehká zem, Petře."

Doporučujeme

Články odjinud