Zažila druhou světovou válku, během které se protloukala jako tanečnice Foto: Profimedia
Od roku 1948 žila v emigraci Foto: Profimedia
Po celou dobu života v zahraničí, nejdříve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech, pomáhala krajanům Foto: Profimedia
Založila vlastní nakladatelství Foto: Profimedia
13
Fotogalerie

Zemřela Meda Mládková: Mecenáška a sběratelka umění se dožila 102 let

Zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ve věku 102 let podlehla v úterý 3. května 2022 brzy ráno zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. Jaký byl její život?

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. Od mládí si hledala cestu, jak jít za svými sny a cíli i v případě, že cesta nebude vůbec jednoduchá. Zažila druhou světovou válku, během které se protloukala jako tanečnice, od roku 1948 žila v emigraci.

Po celou dobu života v zahraničí, nejdříve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech, pomáhala krajanům. „Já jsem nebyla emigrant, to je velký rozdíl, já jsem byla exil. Já jsem tam nikdy nechtěla zůstat, my jsme se s manželem vždycky chtěli vrátit,“ říkala před časem Mládková v ČT.

Založila vlastní nakladatelství, kde vydávala díla exilových autorů. Přestěhovala se do Paříže, kde se seznámila s Františkem Kupkou a jeho díly. To na ni mělo zásadní vliv a po umělcově smrti se stala největší sběratelkou jeho děl.

Meda se za svůj život vdala dvakrát, v roce 1949 za belgického šlechtice Remi Antoine Josepha de Mûelenaera, díky sňatku získala belgický pas a mohla se svobodněji pohybovat po Evropě. Rozvedla se roku 1955, krátce poté, co se poprvé seznámila s budoucím manželem Janem Mládkem. Za něj se provdala roku 1960 a odjela s ním do Ameriky.

V 60. letech Mládková objevila moderní umění za železnou oponou a rozhodla se místním umělcům pomoci. Řadu obrazů těchto malířů i sama koupila. Byla samozřejmě na černé listině v tehdejším Československu a StB se o ni velmi intenzivně zajímala. V roce 1984 jí byl zakázán vstup do republiky.  Po smrti manžela Jana Mládka v srpnu 1989 Mládková na jeho přání celou kolekci věnovala Praze. Po revoluci pro ni vybrala zchátralou budovu Sovových mlýnů a založila nadaci.

„Já když procházím tím muzeem, tak si říkám: jak se mi to mohlo podařit, když mi házejí klacky pod nohy. A přesto jsem to vybojovala,“ vzpomínala paní Meda.

Sbírka muzea obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes tisíc děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

Mládková v posledních letech utrpěla zlomeninu kyčle. Od té doby se obtížně pohybovala a přebývala právě ve svém bytě na Kampě. Zemřela na následky zdravotních obtíží souvisejících s pokročilým věkem. Slavná česká mecenáška se dožila úctyhodných 102 let.

Doporučujeme

Články odjinud